2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi 5X – szerelem, mert szeretem

Mint a borsó meg a héja, olyan tökéletesen illeszkedett az ember kezébe, de a fekete leves csak ezután jött...

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Xiaomi Mi 5X két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya kombinációban használható. Mindkét SIM-kártyával elérhető a 4G, de természetesen csak egy adatkapcsolat lehet aktív. A két SIM kártyát alaphelyzetben használhatjuk egyszerre, ám ha az egyik számról hívás folyik, a másik arra az időre lekapcsolódik a hálózatról. A beszélgetési hangminőség mindkét oldalon kifogástalan.

Támogatott frekvenciák:

- 2G: 2/3/5/8 a GSM
- 2G: A BC0 a CDMA
- 3G: EVDO a BC0 a CDMA
- 3G: 1/2/5/8 a WCDMA
- 3G: a TDS-CDMA 34/39
- 4G: A TD-34 a LTE /38/39/40/41
- 4G: az FDD az LTE-1/3/5/7/8

Igen, sajnos a "fekete leves 2.0" most következik. A készülék a B20-as LTE sávot nem ismeri, Budapesten a piros szolgáltató hálózatán gond nélkül megy a 4G, vidéken pedig tökéletesen működött HSPA-n az internetezés. A másik két szolgáltató esetében árnyaltabb a kép.

A WiFi modem kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac szabványú, remek érzékenységgel, Direct és hotspot támogatással rendelkezik. A Bluetooth 4.2-es, az A2DP és a HID protokollt ismeri, az USB 2.0-s Type-C csatlakozással, MTP és OTG támogatással. A navigáció, amelyet az A-GPS mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdjai is segítik, kiválóan dolgozott a Google Térkép használata közben. Az NFC kimaradt, de az infra nem, a képen látható további szenzorok találhatóak a készülékben.

A 3.080 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátort unibody házba zárták. A tesztidőszak alatt két és félnapos üzemidő jött ki, 4 óra feletti képernyő idővel. A már jól megszokott metódus szerint a készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét átalakítóval használva – 104 perc alatt töltött fel. A gyorstöltési technológia támogatott, érdemes egy jó minőségű EU szabványú töltőfejet vásárolni pluszban.

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Kezdjük az előnyökkel:
A telefon nagyon jól néz ki, mintha csak az ember kezébe tervezték volna. Hardveres téren talán a legjobb, ami ebbe az árkategóriába belefér. Kamerák és multimédia tekintetében szintén osztályelső. Az ujjlenyomat-olvasó, a WiFi, a GPS, az akkumulátoros üzemidő mind-mind messze átlag feletti.

]Hátrányok:
Rendeléskor elvakított a szerelem, annyira tetszett már az első kiszivárgott fotók megjelenése után a MI 5X, hogy nem vettem figyelembe a szoftveres bakit. Jelenleg még nem adták ki a Global MIUI 9-es verziót a telefonra, ezért kicsit bele kell nyúlni a rendszerbe, ha nem csak angol nyelven szeretnénk használni a 8-as MIUI-val. A másik a 800 MHz-es LTE (B20) támogatás hiánya.

A Xiaomi Mi 5X-et a GearBestről rendeltük, 260 USD áron. Kosárba rakás után az EU Express szállítást választva plusz 8 USD értékben, nem volt további járulékos (ÁFA) fizetnivaló, az összköltség 69 ezer Ft.
Ha tudod, mi a Mi Account, a bootloader nyitás, a TWRP recovery, tiszta telepítés, akkor 1 órás időráfordítással, egy szinte tökéletes, EU igényekre szabott, középkategóriában csúcs tudású telefon lesz a jutalmad. Ha a fentebb írt dolog kínai, akkor javasolt 1-2 hónapot várni, míg kiadják Global verziós kivitelben, vagy a Xiaomi Mi A1-et választani. Az A1-ben van B20 de nem MIUI fut rajta, ami kizáró ok, plusz a vásárláskor még nem is hallottunk erről a verzióról. Nálam csak a teszt és a ROM módosítások elvégzéséig volt a Mi 5X. Az új tulajdonos előtte is Xiaomi telefont használt, megszerette a rendszert, a V betűs szolgáltató hálózatán a B20 hiánya miatt eddig sem és ezután sem kell neki eret vágni.

Azóta történt

  • Ticwatch 2 – ments meg

    Funkciók tekintetében a Ticwatch 2 a tökéletes edzőtárs, de néha szó szerint életmentő is tud lenni.

  • Xiaomi Mi Mix 2 - Evolúciós mimikri - Frissítve!

    A káva nélküli telefonok világában nem az első a Philippe Starck által tervezett Mix 2, de nem lehet elmenni mellette.

  • Elephone P8 – a telefon

    A távol-keleti gyártó egy olyan készüléket alkotott, amibe nagyon nehéz belekötni, de mégis van némi rés a pajzson.

  • Ulefone T1- támadás

    Megnyerő külsővel, szinte hibátlan belsővel támadja a nagynevű gyártókat az Ulefone alacsony árú zászlóshajója.

Előzmények

  • THL T9 PRO vs. Xiaomi Redmi 3S

    Melyik telefon éri meg jobban? Bal sarokban a másodvonalas THL, jobban az egyik legelismertebb TOP10 gyártó, a Xiaomi.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.