2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi 5s - kis lépésekkel előre

Közel 8 hónappal a Xiaomi Mi 5 megjelenése után úgy gondolták elérkezett az idő a modell frissítésére.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, UI

Ahogy a bevezetőben említésre került a telefon hardveres szempontból megkapta a jelenleg forgalomban lévő legerősebb Qualcomm processzort. A Snapdragon 821-es chip 3Gb memóriával fűszerezve és a MIUI rendszerrel tálalva megfelelően képes kezelni a mindennapi feladatokat.


[teszteredmények]

A sebességet tekintve nem érhet minket csalódás. A menü pörög-forog, mint ringlispíl a búcsúban. Az alkalmazások gyorsan megnyílnak, akadást, döcögést nem érezni. Átlagos felhasználóként a 3GB RAM mindenre elég. Multitaskingban a 4 GB-os verziók valószínűleg jobban teljesíthetnek, de ha nem játszol egyszerre három-négy erőforrás igényes játékkal, nem megy az összes közösségi app és nincs megnyitva tizenöt lap a Chromeban, akkor nem lesz gond. A MIUI alapból is csínján bánik a memóriával, szóval bátran bezárogatja a nem szükséges appokat a háttérben.

Telefonon nem szoktam játszani, vagyis inkább nem érek rá, de most kivételt tettem és kipróbáltam a Dead Trigger 2-t, az Asphalt Extreme-t és a N.O.V.A. 3-t. Mindegyik játék maximum grafikán lett futtatva és nem láttam képkocka eldobálást, nem laggolt a rendszer. Egyhuzamban harminc perc játék esetén a hátlap kamera körüli részén melegedés érezhető volt, de nem beszélhetünk forrósodásról, mint a Snapdragon 6xx-es chippek, vagy a 810-es esetén. A 14 nanométeres gyártási technológiával készült processzor amellett, hogy energiatakarékos már jobb hőelvezetést is kapott.


[eszköz infók]

A készüléken egy webshopos ROM volt, mivel nem szerettem volna a kínai csirkelábas stabil vagy béta ROM-al szenvedni és a megrendeléskor még nem volt elérhető a globál béta sem. A telefont így a MIUI Global 8.0 | Stable 8.0.10.0.0 (MAGCNDH) azonosítója ROM-al teszteltem. Honnan lehet tudni, ha nem eredeti MIUI Rom van a telefonunkon? - Abból, ha látsz egy plusz nullát a verziószámban, mivel a gyári romok négy azonosítószámot tartalmaznak, Illetve ha az elnevezésben "Global" szerepel ugyan, de az MIUI verziónál látható a "CN" betűkombináció.


[rom azonosító]

A MIUI rendszer merőben más, mint a gyári androidos rendszer. Nyomokban megtalálhatóak a Google alapok, de sokkal több beállítási opciót nyújt a Xiaomi felülete. Alapesetben – a kínai szokásoknak megfelelően - kapunk egy launchert, amiben minden ömlesztve benne van és sokak szerint IOS-re hajaz a megjelenése. Ha ez nem nyerte el a tetszésünket, akkor letöltünk egy témát, beállítunk egy másik indító alkalmazást, esetleg letöltünk egy ikon csomagot és használjuk a telefont. A funkciókról és a rendszerről nem szeretnék sokat írni, mert ugyanaz, mint a többi készüléken futó MIUI 8. Ami újdonság lehet, hogy a Beállításoknál szerepel egy „Second space” vagy „Második asztal” opció, amivel beállíthatjuk, hogy kvázi két külön készülékünk legyen – amiről a több felhasználós mód juthat eszünkbe. Illetve az alkalmazás beállítások menüpontban megtalálhatóak a klónozott alkalmazások és az engedélyek almenüjében be lehet állítani, hogy mely alkalmazások indulhatnak el automatikusan a háttérben.

Ahogy korábban említettem webshopos ROM-al érkezett a telefon, ami a Mi 5s-hez kiadott első kínai stable rom alapjain nyugszik multi nyelv csomaggal és Google Play-el kiegészítve. A felesleges kínai alkalmazások hála istennek nem voltak benne. Kíváncsi voltam a stabilitására és szerencsére nem kellett csalódnom. Majdnem minden megfelelően működik benne. Két esetben találtam apró, bosszantó hibát és nem feltétlenül a rom volt a hiba forrása. Az egyik a háttérkép beállítása.

A legelső alkalom után többet nem sikerült sem a MIUI galériából, sem a Beállítások->Háttérképek, vagy a Témákon belüli háttérképeknél lecserélni sem a záró-, sem a kezdőképernyő hátterét. „A kép betöltése nem sikerült” hibaüzenetet kaptam. Témacserével, témák alkalmazás adatainak törlésével sem sikerült megoldani a problémát. Ez a hiba azonban már korábban is jelen volt a MIUI rendszerű készülékeknél és a nem gyári indító alkalmazás használata okozza. A záróképernyő hátterének beállítását úgy lehet orvosolni, ha visszaállítjuk a MIUI Launchert alapértelmezettnek, majd a kérdéses háttérkép képernyőzár háttereként történő kiválasztása és beállítása. Voilà! Probléma megoldva, lehet visszaállítani más indítót.

Hasonló a jelenség a gyári időjárás alkalmazás esetében is. Először még sikerült beállítani a helyszínt, majd utána nem frissítette az adatokat és már a város keresése/kiválasztása sem működött, nem sikerült kapcsolódni a hálózathoz. – az alkalmazás adatainak törlése után újra megy a helymeghatározás, helykeresés, illetve az előre definiált városok kiválasztása.


[hibajelenség]

Egy anomália volt még, amit a hálózati beállításoknál vettem észre. Nevezetesen alapból a telefon a 4G hálózatokat részesíti előnyben, de itt is - mint más készülékeknél - a hívások esetén visszakapcsol 3G-re. Mivel az első kártyám Vodafone-os és Miskolc környékén is a B20-as sávval oldotta meg a szolgáltató az LTE elérhetőségét a felhasználóinak, így az elsődleges kártyáról indított egymás utáni hívásoknál minden második talált csak célba a frekvencia keresés/váltogatás miatt. Átállítva a 3G-re azonnal megoldódott a probléma.

Az alábbi linken elérhető a Global Stable ROM.

Mi 5s Global Stable Fastboot Rom

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Oukitel U7 Plus

    Messze nem tökéletes a készülék, de nincsenek ordas nagy hibák. Az áránál többet viszont nemigen ér.

  • Xiaomi Mi Band 2: A karkötő visszatér

    Egy jól átgondolt, kényelmes, egyszerűségében nagyszerű, elérhető árú karperec lett a Xiaomi Mi Band2.

  • Moto Z Play - brutális szépség

    A Z termékcsalád legolcsóbb tagja a középkategória felső szegmensébe hozza el a moduláris kiegészítőket.

  • Xiaomi Mi R1d router

    30.000 forintért kapunk egy szép, erős, okos routert + 1 TB merevlemezt. Opcionális kínai és orosz nyelvtanulással.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.