Hirdetés

2021. október 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi4 - Menetelés a rögös úton

A masszív kialakítás mellé a kapható legerősebb vasat pakolva, MIUI-al megspékelve nagyágyút sikerült alkotni.

[ ÚJ TESZT ]

Kamera, zene

A hátlapon található kamera, akár csak az előlapi, a Sony műhelyéből származik. Pontosabban egy 13 MP-es, F/1.8 fényerejű Sony IMX214-es modellről van szó. Az elérhető legnagyobb felbontás 4208x3120, videózás terén pedig a 4K sem hozza zavarba. Működését gyenge fényviszonyok mellett egy darab LED segédfény hivatott támogatni.

A kamera beállításai között az egyszerű mód kikapcsolásával érdemes kezdeni így rögvest elénk tárul a beállítások sokasága.

A fényképméret 0,8 MP-től 13 MP-ig állatható 9 lépésben, a képminőség gyenge, normál vagy kiváló lehet, menthetünk GPS koordinátákat, vagy dátumot a képre. Kapcsolhatunk zárhangot, referencia vonalakat, használhatjuk a hangerő gombokat a fényképezéshez, de akár stabil kép esetén automatikus elsütést is választhatunk. Természetesen akad mosolyfelismerés és állíthatunk kontrasztot, telítettséget valamint élességet is.

A fehéregyensúly az automatán kívül lehet 4 féle, vagy akár manuálisan is piszkálható. Az ISO érték 100 és 3200 között állítható a záridő pedig 1/1000 és 1 másodperc közti érték lehet. A macro és normál mód mellett van lehetőség kézi fókuszbeállításra is.

Hirdetés

Találunk még itt egy Ubi Focus nevű funkciót, melynek lényege, hogy a fókuszpontot utólag is módosíthatjuk majd a képen igényeink szerint, ehhez azonban szükség van arra, hogy az elkészült képen legyen viszonylag közeli, és távoli tárgy is. Egész jól működik a dolog. A sorozatkép, HDR mód és panoráma kép készítés szintén a repertoár része.

Videót 480p, 720p, 1080p vagy akár 4K felbontásban felvehetünk fel. Van lehetőség gyorsított felvételek készítésére, valamint 720p felbontásig akár lassított videókat is készíthetünk. A fehéregyensúly itt is állítható (manuálisan azonban már nem) és kapunk HDR módot is.

Tesztképek erre, videóból pedig lassított 720p, 1080p illetve 4K teszt készült.

A zenelejátszó a MIUI v5-ből már megismert darab. Listázza az összes zeneszámunkat, amit rögtön akár véletlenszerű módban is indíthatunk. Albumok, és előadók szerinti listázásra is van lehetőség, kezeli a lejátszási listákat, és akad egy online zenei elérési felület is, ahol előfizetésért cserébe rengeteg zeneszámot elérhetünk (itthon nem tudom, mennyire működik).

A most játszott nézet 3 oldalas, az egész az albumborítót használja hátterének. A középső oldalon a zenelejátszó kezelőszerveit láthatjuk, állíthatjuk a lejátszás módját, hozzáférünk az EQ-hez, vagy akár vezeték nélkül is továbbíthatjuk kedvenc zenéinket a megfelelő eszközre. Balra az aktuálisan játszott zeneszámok listáját, jobbra pedig a dalszöveget találjuk. Ennek hiányát a szoftver automatikusan képes kiküszöbölni, ahogy az ID3 tag javítása, vagy a borítók letöltése sem jelent akadályt.

A lejátszó vezérelhető a lezárt képernyőről is. A feloldáskor megtalálható hivatkozások ekkor a zenevezérlő gombokká változnak, amit a feloldó körre való dupla érintéssel mi is előcsalhatunk, vagy eltüntethetünk. A háttér ekkor is az albumborítóra vált, már ha van.

A hangszínszabályzó 10 előre beállított hangképet tartalmaz, és szabadon is piszkálható, valamint kapunk egy MiSound Enhancer névre hallgató hangzásjavítót, ami főként a Xiaomi saját fülhallgatóihoz készült, de azért kapunk egy általános illetve egy általános hallójáratos fülhallgató profilt is. Ezt én inkább kikapcsolva hagytam. Használatukhoz szükségeltetik egy fül- vagy fejhallgató csatlakoztatása, anélkül ugyanis inaktívak a beállítások.

Füles nem jár a készülékhez, saját fül- és fejhallgatómmal próbálva még a fentiek piszkálása nélkül is egész kellemes hangzás érhető el. A kihangosító hangszóró is korrekt. Bár dobhártyaszaggató mélyeket ne várjunk, viszonylag széles tartományban képes megszólalni, és maximális hangerőn sem torzít, ami mellesleg elég nagy.

A programkínálat része egy videólejátszót is MiVideo néven. Minden általam kipróbált formátummal boldogul, itt is használhatjuk az Audio Enhancer-t, állíthatunk képarányt. Akárcsak a zenénél, szintén van lehetőségünk a tartalmak vezeték nélküli megosztására, valamint kapunk egy online tartalmak eléréséhez szükséges felületet is, ami jellemzően kínai alkotásokkal van tele.

FM rádió is helyet kapott a készülékben, bár érdekes módon az RDS kimaradt. Csatlakoztatott fülhallgató nélkül is működik, de az antenna szerepét továbbra is az látná el, így nélküle sokra nem megyünk. Amint csatlakoztatunk egyet rögtön magára talál. Az automatikus keresés ugyan kissé érdekes, mert talál vagy 30 csatornát, amiből kb 5 használható, de amúgy teszi a dolgát, a vételi erősség is megfelelő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.