2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Redmi Note - Szerelem, első látásra

A kínai gyártó középkategóriás, sokmagos tepsijébe hardveresen nem tudok belekötni, de másutt sem sok a baki.

[ ÚJ TESZT ]

A vas és ami rajta van

A Hongmi lelkét a 2013 végén, de inkább 2014 elején debütált, MTK6592 SoC adja, ami 8 darab ARM Cortex-A7 magot tartalmaz és ezek egyenként maximum 1,7 GHz-en pörögnek jelen esetben, de létezik 2,0 GHz-es verziója is.

A chipsetet én simán a felső-középkategóriába sorolnám attól függetlenül, hogy az LTE támogatás hiányzik belőle, mivel nagyon kellemes sebességgel hajtja meg a rendszert és cserébe még nem is nagy energiaigényű.

Grafikus gyorsításért MALI-450 felel és a Xiaomi még pakolt hozzá 2 GB RAM-ot és a belső memória mérete 8 GB, amiből körülbelül 5,5 GB használható szabadon, de bővíthető microSD kártyával. Így egy igen erős vas jött össze és eléggé smooth rajta a MIUI.

Ahogy az a bechmarkokból is kitűnik, a Mediatek SoC-ja megállja a helyét a konkurensek közt. Ha be kellene lőnöm valami mellé, akkor talán a Snapi 600-at írnám, mert azt ismerem és volt szerencsém pár azzal szerelt telót tapogatni.

Hétköznapi életben ez körülbelül úgy néz ki, hogy a főképernyők közti váltás folyamatos (bár sikerült egy témacsere után laggot elérni), az appok gyorsan indulnak és nem igazán kell várni semmire.
A már emlegetett Asus MemoPad HD 7-es tabletemen a Real Racingnek kell egy olyan jó perc, mire elindul, addig a majmot figyelem, ez a Xiaomin saccra 15 másodperc. De letöltöttem én is az Asphalt 8 Airborne-t, ami medium felbontáson szintén simán fut, ám maximumon néha akadozik.

Szerettem volna melegedésig játszani vele, hogy mérjem, ehhez mennyi idő kell, de aztán meghallottam Martin Garrix Animals című muzsikáját és hipersebességgel tapiztam a home gombot, hogy meneküljek a játékból tüstént.

A Note-on Android 4.2.2-re épült MIUI V5 fut, amiről ódákat tudnék írni, még akkor is, ha ez az elsődleges oka annak, hogy nem elérhető még a telefonra KitKat. Anno a Vowney V5 kapcsán kerültem a MIUI közelébe, már azon is ezt használtam, persze csak egy portolt verziót, ettől függetlenül volt gyakran OTA frissítés, nagyon megszerettem

Jelen esetben ugye a támogatás hivatalos, kapja is a Hongmi/Redmi Note a update pakkokat. Első bekapcsolás után például rögtön jelezte, hogy szeretne frissülni, aztán újra, végül meguntam és leszedtem a legújabb verziót, majd manuálisan telepítettem, hogy ne lépésenként haladjunk.

Akik annyira nem ismerik a MIUI-t, azoknak írom, hogy ez nem csupán egy UI, hanem az alapoktól átírt, átrajzolt Android, rengeteget extra funkcióval. Többek közt az egyik legkirályabb feature benne, hogy gyárilag kapunk root jogot, ehhez csak egy kapcsolót kell állítani.

Témázható, végtelenségig személyre szabható és olyan cuccok vannak pluszban benne, amihez egyébként a Play Áruházba kellene szaladni. Teljesség igénye nélkül: antivírus app, tisztító app, feketelista, baromi komoly zenelejátszó és mindezek mellett természetesen a szokásos Play alkalmazások is elérhetők.

Ami még a MIUI mellett szól, hogy itt folyamatosak a hibajavítások, komolyan veszik a visszajelzéseket (Bug Report is egy app) és minden új verziót megkap minden Xiaomi készülék, ergo nincs az, hogy két éves a cucc és nem érkezik már rá semmi. Persze a hardveres korlátok függvényében.
Az viszont nekem kicsit cink, hogy valamiért a MIUI nem fejlődik, stagnál. Értem ezt úgy, hogy jó ideje nem kerülnek új feature-ök a rendszerbe, nincs gesztusvezérlés, új kényelmi funkciók, ilyesmik. Remélem a V6 hoz ez ügyben valami változást.

Ha pedig valakinek mégsem jönne be a MIUI, az bőven válogathat a különböző főzött romok közt. Oppo ColorOS-től kezdve a Vivo FuntouchOS-ig bármit rá lehet pakolni, némi kompromisszummal persze.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.