2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Hongmi: átgondolt mobil, elgondolkodtató ár

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A hasonló MT6589T telefonokhoz képest drágának mondható, de kárpótol például a jó kamera, a tetszetős kinézete.

[ ÚJ TESZT ]

Szeretném bemutatni nektek a Xiaomi egyik felkapott telefonját, mely hódító útjára Kínából indult és mára már mindenhová eljutott.

A Xiaomi 4 magos középkategóriás telefonkészüléke hangzatos neveket kapott az elmúlt időkben, ilyenek a Red Rice (vörös rizs) vagy a RedMi, ami a HongMi és a vörös rizs keresztezéséből született meg.

Rendszer és rendelés:

A telefon 4.2.2 Jelly Bean OS-vel érkezett hozzám a Pandawill.com oldalról, ahol a kínai tavaszi ünnepek alkalmával kupon kóddal az árából is lehetett faragni. Igaz így sem volt olcsó, hisz a 194 dolláros árra itthon még a tréfát is ki kellett perkálnom, a 2 hetes postai dekkolásra pedig 1500 forint "kezelési költséget" is, így kereken 57.000 HUF-ban állt meg csak a telefon. Rendeltem hozzá ugyanis még 7,56USD áron egy Nillkin Frosted Shield tokot, valamint egy Xiaomi Piston II (mint utóbb kiderült "Updated 2014" verziós) eredeti fülest is. Ez a fülhallgató jelen állás szerint 18-25USD közti ár fejében lehet a miénk. Én Pandawill-es pontjaimat és a Panda 21,99USD-s akciós árát kihasználva 17USD-ért jutottam hozzá. Megérte, de erről később.

Felhívnám ugyanakkor a figyelmet, elővigyázatosnak kell lenni a rendelésnél, mert TD-SCDMA (csak Kínában jó a 3G-je) és WCDMA (itthon is 900/2100MHz-en tudja a 3G-t) képesként is árulják a webshopok a HongMi-t. Előbbi ára jóval olcsóbb és a webshopok, valamint az Aliexpress (kínai Ebay) drága eladói nem mindig tüntetik fel egyértelműen, melyik verziót kínálják eladásra!

Jellemzők:
OS: Android 4.2.2 Jelly Bean MIUI V5 felülettel (V13-as rom elérhető)
CPU: MTK6589T, Cortex A7 Quad core, 4*1.5GHz (Armv7 utasításkészlet)
GPU: Imagination Power SGX544MP OC
RAM: 1GB LP DDR2
ROM: 4GB (ebből ~2-2,5GB szabad, microSD/HC/XC-vel 32GB-ig bővíthető)

Összeszerelés, anyaghasználat:

A telefon elsőre is érezteti velünk, hogy a Xiaomi nem aprózta el az anyaghasználatot, bár egyes fórumtársak a nem gyári hátlapok esetén enyhe recsegésre és minimális mozgásra panaszkodtak.

A hátlap amúgy igen nehezen szedhető le (ami nálam plusz pont, de tény, hogy SIM-ek és microSD csere esetén bosszús perceket okozhat ;] ). A gyári szürke hátlapnál nem észleltem a fentihez hasonló anomáliát. Az unboxing és első tapizós videót itt tekinthetitek meg:[YT videó - Kicsomagolás, első benyomások].

Apropó hátlap, még is csak elérkeztünk a Hongmi első gyenge pontjához... csúszik, de még hogy! Ajánlott egy minőségibb szilikontok megvásárlása [ha szabad ajánlanom: IMAK, Nillkin], hacsak nem szeretnénk az asztalon hokizni vele. :DDD

Kijelző:

A készülék egy méretes 4,7"-os IPS panellel ellátott kijelzővel büszkélkedhet. Ezt nem kisebb gyártó, mint a Sharp szállította a GizChina.com információi szerint. Amennyiben ez igaz, igen örvendetes hír, mert nem szenved az LG IPS kijelzőinél gyakran előforduló fehér foltosodási betegségben. Utóbbi is 1 év erőteljes és magas fényerő melletti használat estén jelentkezhet az említett paneleknél.

A telefon második "gyengébb pontja" a fényerőben keresendő. A legkisebb értékre véve a fehér szín kicsit fakó, amolyan csontfehér, de úgy 15% felett már nem! Verőfényes napsütésben 100% fényerőnél egész jól olvasható a kijelző (matt fóliával - "érezd az iróniát").

A betekintési szögek szinte tökéletesek, ahogy azt egy IPS-től el is várnánk [YT videó - Betekintési szögek]. Nincsen negatívba fordulás, se számottevő fényerő veszteség. A display-t Gorilla Glass II védi, amely már sokat bizonyított. Nem a legújabb GG technológia, de jobb mint az edzett üveg vagy a még silányabb műanyag társaik.

Mérete: 4.7" IPS, 312.47 PPI értékkel (megkaphatná az Apple retina kijelzős minősítését)
Felbontás: TrueHD 1280*720 pixel
Szín: 16 millió árnyalat

Hálózatok és adatkommunikáció

A WCDMA verzió használható egyedül 3G mobilinternettel kis hazánkban 900 illetve 2100MHz frekvenciákon HSDPA+ teljesítménnyel.

A wifi b/g/n szabványokat tud és rendkívül erős, az itthoni 25 Mbit-es net kapcsolatomat csutkára kihasználja. A routeremtől jó 18 méterre, 4 fallal elválasztva még vette a jelet 1-2 egységnyi erővel és normális sebességet garantálva.

A "kékfog" (Bluetooth) technológia 4.0 LE sebességre képes és egész jó a hatósugara van.

A telefon OTG képes, így külső adattároló (pendrive) vagy perifériák (egér, billentyűzet) csatlakoztathatóak a telefonhoz. Előbbiek külső adattárolóként, utóbbiak a nevüknek megfelelően jelennek meg a smartphone beállításaiban. Időközben sikerült OTG kábelre is szert tennem, így egy 16GB-os Adata pendriveval, Logitech G9 és Kinbas VP-X7 egerekkel is lepróbáltam. Még a 2 ezer forintos kínai egér típusát is hibátlanul kijelezte (DPI váltók is érezhetően jól funkcionáltak).

NFC az nincsen, de nekem őszintén szólva nem is hiányzik, hogy egy Sony vagy Samsung telefonnal csókolózzon a készülékem. :D Természetesen mások hiányosságként róhatják fel a Xiaomi számlájára.

GPS

Egy újabb Phiros pont a Xiaomi mérnökeinek. A-GPS, EPO és minden mi szem-szájnak ingere. Önmagában ez nem lenne nagy szám, de már első indításra (mobilnet nélkül) 20 másodperc eltelte után 12-ből 4 műholdra fel is csatlakozott. Mobilnettel ez az idő pár másodperces fixálást eredményez. Az átlagos pontosságot mutassák meg helyettem a képernyőmentések. Lustáknak leírom, hogy elképesztő 8-12 lábas, hozzávetőleg 2,5-4 méteres pontossággal dolgozik a GPS vevő. A jelerősségre sem lehet panaszunk:


Antutu, GPS, MIUI felület és egyéb screenshotokért kattints a képre!

2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 900/2100MHz
Duál SIM, duál készenlét
Adat: micro USB - USB / Bluetooth 4.0 LE
Mobil internet: WAP / WLAN / HSDPA+ / WIFI b/g/n

Multimédia

Zene/Videó:

A gyári MIUI zenelejátszót használom zenehallgatásra, mert minden szükséges funkció (sőt még több is) is belekerült a Miui V4 óta. Ilyen a karaoke verzió, amikor is internetkapcsolat esetén az adott számhoz megkapjuk a teljes dalszöveget kiemelve az aktuális szövegrészt. Nagyon mókás :P A zárképernyőn a kijelző bekapcsolása után középen kettőt pöccintve a zárfunkciók átváltanak (és vissza is) a Zenelejátszó ikonjaira. Van beépített hangszínszabályozó is, valamint a beállításokban a fül/fejhallgató csatlakozása után előre bekalibrált opciók közül választhatunk (sima fül hallgató, agyba dugós, Xiaomi Piston, Xiaomi sima etc...), melyekhez limitálatlan egyedi hangszín profilt társíthatunk. Mindegyik teljesen másképp szól az adott fülessel. Érdemes próbálkozni, mert a végeredmény kárpótol.
Egyéb fícsör még a mobilunk megrázásával való számváltás (ennek erőssége és az hogy csak kikapcsolt vagy ki/bekapcsolt képernyőnél lehessen használni, is beállítható).

A gyári videólejátszót nem ajánlom, ugyanis nem képes hardveres gyorsításra, így FullHD videók esetén késik a hang, noha a kép teljesen folyamatos. A megfelelő apk (például BS Player, VLC) telepítése után ezzel sem kell majd foglalkozni.

Fényképezés:

Kétség kívül a Xiaomi egyik fő erénye, amivel kiemelkedik a középmezőnyből. Imáim meghallgattattak, így végre a telefon hátlapján csak alig dudorodik ki az optikát védő "üveg". Mivel nincsen hivatalos információ arról, vajon mi védi a Hongmi optikáját, javaslom apró fólia felrakását az esetleges karcok elkerülése végett.
A kamera beállításaiban rengeteg variálási lehetőséget kapunk, amint a gyárilag "egyszerű" üzemmódot professzionálisra húzzuk át. Állítható a felbontás, a képfeldolgozás lágysága, különféle effektek és fényképezési témák (teljesség igénye nélkül: naplemente, hó, sport, éjszakai portré). Valamint lehetőségünk nyílik az ISO értékekkel való játszadozásra is, amire partnerünk egy 8 megapixeles BSI szenzoros Samsung (!) optika F2.2-es fényátengedő értékkel és egy igen erős vakuval megtámogatva. Impresszív.
A kevésbé gyakorlott hobbi fotósok vagy a pillanatot megörökíteni vágyó kezdők mind megtalálják a kedvükre valót. A fókuszálás és az exponálás rendkívül gyors. A képek színhűsége remek és a zajszűrés is korrekt, nem túlzó. A vonalélesség és a részletek végre felülkerekednek a zajon. A kínai telefonok nagy részére jellemző olajfestmény effekttel itt nem fogsz találkozni. Éjszak természetesen a Hongmi is elvérzik, bár sikerült egészen jó felvételeket is készítenem.
Annyi beállítás van, hogy oldalakat írhatnék tele, így jöjjenek inkább a képek, amúgy is arra vagytok kíváncsiak.


A kutyus nózijára kattintva érhető el a Galéria!

Formátum: JPEG
Felbontás: max 3264*2448 (8MP)
Fájl méret: 2,5-7MB (!)
Színreprezentáció: sRGB
Bit mélység: 24 bit
F-stop: f/2.8
Expozíciós idő: változó
ISO érzékenység: Auto ISO, Kézi ISO100-1600

Videózás:

3 felbontásban egyaránt 30 képkocka/másodperc mellett tudunk rögzíteni videókat .3GP konténerben (fájlvégződéssel). Nekem ez egy fájó pont, mert a 3GP-t halott technológiának tartom a jóval jobb .mp4 mellett.

Rengeteg panasz érkezett a videók hangminőségével kapcsolatban a Hongmi saját topikjában, amit a Xiaomi jelenleg még mindig nem orvosolt. Megosztanék egy-egy nappali és éjszakai rövid felvételt. A döntés és véleményalkotást rátok bízom: [YT videó - Nappali felvétel], [YT videó - Éjszakai felvétel]

Formátum: 3GP
Felbontás: 1920*1080 (1080P), 1280*720 (720P), 720*480 (480P)
Képarány: 16:9
Frame ráta: 30fps
Audió formátum: AAC
Bit ráta: állandó 128 Kbps
Hangsávok száma: 2 -> sztereó (jobb - bal)
Mintavételi ráta: 16.0 KHz

Az előlapi 1.3 megapixeles kamera minősége Skypeoláshoz vagy videókonferenciához is tökéletesen elegendő.

E-book olvasás:

A fentebb említett alacsony fényerő melletti fakóbb fehér színnek köszönhetően a Hongmi 4,7"-os THD kijelzőjén este vagy árnyékos helyen kényelmesen olvasgathatjuk kedvenc regényünket a megfelelő apk letöltése után.

Adatok:

A telefon méretét tekintve már lassan a "tepsifon"-ok közé sorolható. Igaz az én zsebemben kényelmesen elfér és a 158g-os összsúlya sem ad okot a külön edző órákra (arra a Karácsony és a nagyi főztje az indok).

A készülék a trendeket követve egy szép barna, újrahasznosított, igen kemény gyári, világos barna Xiaomi dobozban érkezett.

Telefon fizikai paraméterei

Méret: 137 x 69 x 9.9mm (hosszúság*szélesség*vastagság)
Nettó tömege: 158g (aksival együtt)
Anyag: minőségi plasztik
Készenléti idő: 1-4 nap (erős illetve nagyon kímélő használat esetén)


Képek a Nillkin tokról és a Hongmiról és csomagjáról!

Tartozékok:

1db gyári környezetbarát, újrahasznosított, kemény, barna doboz
1db 2000/2050mAh gyári akkumulátor
1db töltő (USB kábel, angol dugós fej, plusz európai átalakító)
1db kínai leírás, garancia papír, barnás Xiaomi leírás
1db garancia kézikönyv lepecsételve IMEI alapján

+ rendelve: Nillkin Frosted Shield, Xiaomi Piston II, Screen Protectors 50x

*Összegzés*

Pro:
- szinte zökkenőmentes android rendszer
- felhasználóbarát MIUI felület (szubjektív)
- IPS és THD kijelző
- nagyon korrekt anyaghasználat
- értesítő led
- mindenre elég SoC
- 2 SIM egyidejű használata

Kontra:
- felár, amit a Xiaomi brandért ki kell perkálni
- átlagosnál csak kicsit jobb akkuidő
- csúszós hátlap (szilikon tokkal orvosolható)
- gombok háttérvilágításának hiánya (de a piros felfestés nagyon jól látható)
- nagy hangerőnél recsegő hangszóró telefonálás alatt (aki süket így járt, én nem vagyok az)

Nyugodt szívvel adom ennek a telefonnak is a "3 teljes csillagos"-os érdemrendet. 50-60.000 forint között szerezhető be 27%-os ÁFA megfizetése után. A hasonló MT6589T telefonokhoz képest drágának mondható, de kárpótol minket a gondosan felépített és rendszeres frissítéssel megtámogatott MIUI felület. Valamint a középkategóriából kiemelkedő kamera, erős és fehér fényű vakuval megtámogatva.
Továbbá a telefon minőségi megjelenése (szubjektív), OTG képessége és az adatkommunikáció szélsebes volta (GPS, HSDPA+). Hiányosság számlájára írhatjuk az NFC és LTE valamint a gombok megvilágításának hiányát.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.