2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

XIAOMI 5000 mAh Ultra-thin 9.9 mm Power Bank

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A XIAOMI Power Bank sorozatnak ez az egyetlen Li-Po cellára épülő tagja - a többiben 18650-es Li-Ion cellák dolgoznak.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények és miértek

Azonnal a cikk elején megragadom az alkalmat, és aki még nem olvasta volna pepe091 írását, annak erősen ajánlom a figyelmébe: Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok.

Miért? Mert kiderül belőle minden a többi szériáról (főleg a 10400-ról), illetve megtudhatjuk, hogyan ellenőrizhetjük a termék eredetiségét. A XIAOMI bankok is azon dolgok közé tartoznak, amiket előszeretettel és elég nagy pontossággal hamisítanak.

Küllem - csomagolás - működés

Akkumulátor kapacitás: 3.7 V 5000 mAh
Akkumulátor típusa: Li-Po
Interface: Micro USB (input), USB (output)
Bemenet: 2.0 A(TYP) DC 5 V
Kimenet: 2.1 A DC 5.1 V
Töltési idő: 3 óra 5 V/2 A-es töltővel (nagy fenntartásokkal)
Tömege: 150 g (Én 157 g-ot mértem)
Méretei: 125 x 69 x 9.9 mm

Nem szándékozom sokáig húzni az időt az írás fő tárgyát illetően, de mindenképp megér néhány sort a bank csomagolása és külleme.

Ott kezdeném, hogy nem magamnak rendeltem, de én bontottam ki. Ez volt a kulcs, ugyanis annyira megfogott az, amit láttam és tapintottam, hogy sunyin annyit mondtam: Majd rendelek másikat, ez az enyém. :)

Ha röviden kellene jellemezni akkor letisztult, és nincs túlbonyolítva. A papírdobozban három dolgot találunk: bank, USB kábel (erre később kiemelt figyelmet fordítanék), eredeti kínai használati útmutató, illetve az eredetiség ellenőrzéséhez leírás.

Amikor az ember először megfogja, azt érzi, hogy ez biztosan nem melléfogás, mert amelyik gyártó képes ennyire precízen minden részletre figyelni, az nem gyárthat silány terméket.

Működése:

A gyártó a végletekig leegyszerűsítette a működését. Semmi más dolgunk nincs, mint ráakasztani a tölteni kívánt eszközt. Magától be fog kapcsolni, majd ha kész a töltés és lecsatlakoztattuk róla, kb. 1 percen belül a bank is elalszik. A rajta található gombbal kapcsolhatjuk be manuálisan és ellenőrizhetjük a töltöttségét.

Először felvillan a 4 db LED, majd azok, amik mutatják a fennmaradó kapacitást. Értelemszerűen a 4db LED-et kell elosztani a 100%-ra. Nincs benne semmi trükk.
A bank felöltésekor ezek a LED-ek mutatják, hol tartunk százalékos felöltöttségben.
Mellékesen mondanám, hogy a bankot a kimenő USB porton lévő terhelés tartja bekapcsolva. Azért kapcsol ki, mert nem érzékel semmit az USB-n. Ellentétben más, silányabb gyártók bankjaival, ez a legkisebb terhelésre is bekapcsol és még rajta lóg az eszköz úgy is marad.

A lényeg - hány mAh-s is valójában?

Cikkem csak ezért íródott meg. Előszeretettel dobálózik mindenki a mAh kifejezéssel, legyen az boltos vagy átlagember. Soha nem értettem, miért jó olyan számokkal dobálózni, amit az USB port ellentétes végén találunk kismillió elektronika előtt. Semmi értelme nincs, mert gyakorlatban mi azzal nem találkozunk. Oda lehetne írni, de ne ez legyen rajta 72-es betűméretben. Itt is ez a helyzet, de legalább olvasható a "valóság" is.

Nagyítható, megfordítani nem tudom, gépen rendesen áll...

Jelen példány 5000 mAh 3.7 V-on. Ez a Lithium polymer akkumulátor nyers kapacitása. Ez van a sor első helyén. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha kifelé is ezt tudnánk kivenni, de sajnos a fizika még nem változott meg és vannak veszteségeink, illetve különböző feszültség szintjeink. Nagyon egyszerű példával szemléltetve: Li-Po cella - elektronika - USB port. A Li-Po cella ~3 V és 4.2 V között dolgozik.

Full-ra töltve 4.2 V-os, amiből szépen lassan veszít egészen kb 3 V-ig, ahol illik egy elektronikának megálljt parancsolni, máskülönben a cella károsodik. Az elektronika ebből a folyton merülő cellából csinál nekünk az USB-re 5 V-ot, mindezt úgy, hogy ha az eszköz pl 1.5 A áramot kíván akkor a kimeneten 5 V 1.5 A jöjjön ki. Az 5 V sem végig 5 V, de vannak tól-ig határok.

A lényeg, hogy veszteség keletkezik az átalakítás során és a különböző feszültség szinteken más-más mAh-ról van szó.

Méréseim:

Az első teljesen lemerít-feltölt kört mértem le, azaz ennél egy kicsit jobbra lehet számítani gyakorlatban, aztán, ahogy használódik a cella, úgy lehet kevesebbet kivenni belőle.

Be: ~4500 mAh - Azaz hozza a ráírt 90%-ot (lásd kép).

Ki: ~3280 mAh - Azaz hozza a ráírt 3300 mAh-át.

Nincs itt semmi csoda, csak nem az 5000-be kell kapaszkodni.

A bank amúgy rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, amivel a régi nem. Apró, mégis, nagyon okos dolog. Ha egyszer lemerült és mi épp telefont töltöttünk, akkor lekapcsol, és nem kapcsol vissza csak azért, mert megszűnt a terhelés és a Li-Po cella feszültsége is határ fölé került. A régi bankom ki-be kapcsolt még le nem húztuk a telefont.

Méréseim szerint is, ahogy várható volt a Li-Po cellától, nagy árammal lehet terhelni az utolsó pillanatig.

A XIAOMI power bank sorozatnak úgy tudom ez az egyetlen Li-Po cellára épülő tagja, a többiben 18650-es Li-Ion cellák dolgoznak sorba és párhuzamosan kötve. Ezért nagyobbak és nehezebbek is.
Direkt nem másztam bele jobban a történetbe, csak rá szerettem volna világítani a mAh valós értelmezésére.

Egyéb bankokból amúgy azt a következtetést vontam le, hogy a benne lévő nyers kapacitás kb. 60%-a jön ki az USB oldalon. Van nekem egy 2 cellás 18650-et fogadó bankom, erre ez pont igaz.

A gyári USB kábel:

Ezzel itt még nem ért véget a történet, ugyanis mint korábban említettem, külön rész foglalkozik a gyári USB kábellel. Nem gondoltam volna, hogy ennyire sokat számít, de végül mérések is alátámasztották a dolgot. Miről van itt szó?

Minőség és hossz. Gondolom nektek is van kismillió USB kábeletek. Nem mindegy milyet és milyen hosszút használunk. Példák:

Gyári kábellel töltve a bankot 0-ról a 2 A-es töltő csutkán dolgozik (Nillkin 5 V 2 A), érdekesség, de 230-as oldalon közel 15 W-ot kér ilyenkor. Ugyanebből a helyzetből kiindulva, de már közbeiktatva az USB-s mérőmet ez az érték kb. 1.5 A-re esik le. Egy kb. 50 cm hosszú kábellel már csak 0.7 A-rel tölti.

Sajnos információ hiányban szenvedek ezen a téren, de ha jól sejtem akkor a kábel hossza, a közbe iktatott eseteleges mérők, csatlakozási pontok az eszközt arra késztetik, hogy megállapítson egy töltő áramot amit persze nem tart végig, de a tendencia amivel tölt a töltés végéig az megmarad. Erről szívesen fogadnék infót, mert én csak azt látom, hogy a kábellel és annak minőségével/hosszával változik a töltő áram. Mindegy, hogy bankból kiveszünk vagy épp berakunk.

Egy szónak is száz a vége: felesleges töltési időt mérni, mert kb. minden befolyásolja.

Gyári kábellel nulláról töltve a bankot USB mérő nélkül, csak a 230 V-os oldal fogyasztását nézve elmondható, hogy a bank csak az utolsó százalékokban csökkenti a töltőáramot, mint amikor szépen lassan közelítesz meg egy falat, mert nem neki akarsz menni, csak meg akarsz állni előtte. Akinek ezekről további infóra van szüksége, az olvasgasson a Li-Ion és Li-Po akkumulátorokról a Google-ba.

Miniteszt

Update 04.20:

A fenti cikk már több hónapos, csak nem foglalkoztatott a téma, illetve érdekelt, hogy mennyit használódott a bank néhány hónap alatt.
Ezt nagyon röviden el tudom mondani. Gyárilag közel 3300 mAh jön ki belőle. Most olyan 50 feltölt-lemerít ciklus után is 3255 mAh-t tud.
USB portja nem kopott el ez idő alatt, nem lötyög a csatlakozó. Különösebben nem is védtem a bankot, de mégis olyan mintha új lenne. A Passport kedvéért, hogy ne csúszkáljon amikor összefogva töltöm, rendeltem egy gyári szilikon tokot. Valahol 1000ft-t körül mérik, akciótól, kupontól és személyes ajánlattól függően.

A következő eszközökhöz használtam(használom) ez idő alatt: Sjcam SJ5000 wifi akciókamera - USB LED lámpák - BlackBerry Z10 és Passport. Mind a 4 eszközt rendben kiszolgálta. Ezt azért fontos megjegyezni, mert olvastam itt olyan véleményt a fórumon, hogy pl. az SJ5000 bankra kötve valóban többet megy, de többet merül mint amit egy sima 1 A-es töltő biztosítani képes neki. A két telefont is igen-igen vehemensen hajlamos tölteni és nagyon hamar belepumpálja ami a Li-Po cellában rejlik. A dimmelhető USB lámpák pedig minimum, éppen csak pislákoló fényerőn is képesen ébren tartani a bankot.

Köszönöm, hogy itt voltál és végigolvastad. A következő oldalon nagyítható képeket találsz, mobilnetről olvasóknak mondom, hogy több MB adatodba kerülhet, ha megnyitod.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.