2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Xears XE200Pro fülhallgató teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Xears új in-ear fülhallgatóját szeretném bemutatni nektek. A kérdés: terem-e babér 10.000 alatt is?

[ ÚJ TESZT ]

Felépítés

Felépítés:

A ház mérete eléggé elnagyolt, az eddigi legnagyobb, amit eddig volt szerencsém kezemben tartani. Kisebb fülűeknek (nőknek) valószínűleg nem lesz kényelmes. Nekem ez túl nagy problémát nem jelentett, nem mondanám, hogy kényelmetlennek találtam volna, miután sikerült a megfelelő pozícióba helyezni a fülemben.

A ház anyagát tekintve fa, hasonló kezelést és festést kapott mint a TD III Blackwood. A végén egy lezáró műanyag darab található, ami a visszaváltható műanyag palackok aljához hasonlóan a ház belseje felé kúposodik.

A hangvető cső a TD széria - XR120Pro-val egyező széles, bár nem mértem meg, de olyan 5,5-6mm átmérőjű lehet.
A ház eleje és a csövecske fém anyagú. Az egész az eddig látott Xearsekhez képest elég bizalomgerjesztően fest. A szűrő fémrács.

Megfolyt ragasztót, összeszerelésből adódó kontárságot nem fedeztem fel sehol. A ház alján lévő kábeltörés-gátló eléggé rideg anyagú, műanyagos tapintású, de szerepét remélhetőleg jól fogja betölteni hosszú távon is.

A kábel dicséretes módon szimmetrikus "Y"-kialakítású (mindkét füleshez ugyanolyan hosszú vezeték tartozik) és textil borítást kapott. Ez viszont nem túl örömteli. Eddig nincsenek túl jó tapasztalataim szövet borítású kábelekkel. Nagyon könnyen csavarodik, gubancolódik és miután kellő szutyok hozzá tapadt, merevvé válik és nem tisztítható.
Másik hátránya, hogy nagyon jól szállítja a kábelzajt (akkor alakul ki, amikor a kábel pl. a ruhánkhoz ér). A kábelzajt könnyen lehet orvosolni azzal, hogy a vezetéket a fülünk felett vezetjük el. Ez az Experience esetében probléma nélkül kivitelezhető, mert a ház kialakítása engedi ezt. Normál helyzetben viselve (lefele álló kábellel) a kábelzaj eléggé idegesítő, de még a tolerálható szintű.
Az "Y" elágazás és a jack az összes Xearsen hasonló, szerepét jól betölti, tartósnak néz ki.

Az oldalak jelzése a ház kábeltörés-gátlóján, a cső felé néző részen van és alig kivehető. Sokáig nem is vettem észre, azt hittem nincs rajta, így celluxszal jelöltem meg melyik-melyik oldal. Ez később is jól jött miután megtaláltam, mert szürkületben már alig kivehető.

Kissé aggasztó lehet élettartam szempontjából, hogy - a Resonancehoz hasonlóan - a házon egyetlen szellőzőfurat sem található. Behelyezéskor a fülünk és a membrán között létrejövő nyomást a meghajtó jól hallható reccsenéssel konstatálja (ez az ún. Driver-Flex jelenség). Az XE200Pro esetében még durvábban jelentkezett, mint az előzőleg tesztelt Xearsnél.

Összehasonlításképpen - Felülről: XE200Pro, DTX100, PR401 - katt a nagyhoz

Izoláció:

Miután sikerült a tökéletes szigetelést elérni, ami a nagy háznak és a vastag csövecskének köszönhetően nem olyan egyszerű, a zajkizárás igen jónak mondható. Jobbnak találom, mint a színpadi monitornak tervezett GR07-et, vagy a többi dinamikus fülest, amit eddig hallottam. Nagy részben ez a ház kialakításának és a teljesen zárt konstrukciónak köszönhető.

Forrás:

A füles rendkívül érzékeny, könnyű hajtani, a sistergősebb lejátszók elektronikus zajait könnyen felveszi. Erősítőre nincs szükség, nem szerez belőle semmilyen előnyt.

Az XE200Pro nem túl megbocsátó a gyengébb minőségű felvételekkel. Alacsony bitrátás felvételekkel eléggé kiábrándító volt… Ez általában már jó jel szokott lenni .

A teszt során egy Teclast T51 lejátszót használtam, ami egy igen nagy felbontású, neutrális hangú PMP.
A felvételek veszteségmentes .flac, tiszta .wav formátumúak voltak. A lejátszón természetesen minden hangképmódosító/EQ ki volt kapcsolva.

A fülest végig a gyári dupla haranggal használtam. Ezzel értem el a legjobb hangminőséget és szigetelést. Harangok változtatására nem mutatott túlzott érzékenységet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.