2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

XBMC: HTPC olcsón

  • (f)
  • (p)
Írta: |

1. Mi is ez az egész? A múlt század végének egyik nagy találmánya a HTPC (Home Theatre...

[ ÚJ TESZT ]

1. Mi is ez az egész?

A múlt század végének egyik nagy találmánya a HTPC (Home Theatre PC). A koncepció lényege az, hogy ha már ott van az überokos PC, ami le tud játszani mindenfélét, amivel a ''hagyományos'' eszközök (videomagnó, CD és DVD lejátszó) nem tud mit kezdeni, akkor rakjuk oda a nappaliba a TV mellé és azt használjuk a fent említett eszközök helyett. Aztán ha már úgyis ott volt egy PC a nappaliban a TV mellett, akkor kitaláltak még mindenféle okosságot, amire használni lehet.

[kép]

Szórakoztatótechnika régen és ma

A dolog elméleti szinten remekül működik, viszont nem véletlenül nincs még HTPC minden nappaliban. Az okok leginkább úgy foglalhatók össze, hogy a HTPC összerakása vagy rengeteg munkába és tökölésbe és szerencsétlenkedésbe és guglizásba kerül, vagy rengeteg pénzbe, de leginkább mindkettőbe egyszerre - a végeredmény pedig ritkán tökéletes.

Ezen az áldatlan állapoton hivatott segíteni az XBMC (Xbox Multimedia Center) projekt: ennek a programcsomagnak a segítségével egy Xboxból (a régiből, nem a 360-ból) HTPC-t varázsolhatunk: kevés tököléssel és kevés pénzből kapunk nem teljesen tökéletes végeredményt.

[kép]

Videólejátszók

Mennyi is az a kevés pénz? Alapesetben egy használt Xbox ára: e-Bayrõl postával együtt 100 euró alatt is megúszhatjuk. Jól hangzik?

2. Ismerkedés

Először is nézzük, mi is ez az Xbox. Lelke mélyén igazán windowsos PC: 700 MHz-es PIII, 64 MB RAM, 8GB HDD, DVD olvasó, GeForce3, Win2k - persze mindegyik összetevő egy kicsit különbözik az asztali testvérétől. Ami a külvilággal való kapcsolatot illet, elöl négy kontrollercsatlakozó van (ezek igazából egyedi formájú USB 1.1 kapuk), hátul 10/100-as ethernet és egy különös csatlakozó található, amin a hang és a kép jön ki. Erre összesen háromféle kábelt lehet csatlakoztatni, nézzük:

- A gyárilag mellékelt csatlakozó kompozit videojelet és sztereó hangot ad, plusz van hozzá egy SCART átalakító.

- A ''high quality'' kábelen RGB jelet adó SCART csatlakozó és optikai SPDIF kimenet található.

- A HD csatlakozó esetén szintén optikai SPDIF-en jön a hang, a kép meg komponens (YPbPr) kábelen.

Bekapcsolás után (most nagyvonalúan átugorjuk a telepítést - bővebben majd később) egy rövid kis animáció jelenik meg a TV-n, hogy a boot mintegy 10 másodperce alatt se unatkozzunk, majd megjelenik a főmenü. Magyarul! Az XBMC-t alapvetően az Xbox kontrollerével vagy távirányítóval lehet kezelni. (Van webes felülete is, de az inkább arra való, hogy külső programok is tudják vezérelni az XBMC-t.) A kontroller meglepően jól használható - azoknak, akik tudjak, hogy melyik kallantyú meg gomb mit csinál. Alkalmi
felhasználók talán jobban járnak a távirányítóval.

[kép]

Főmenü, a háttérben netrádió szól

A főmenün nagyjából látszanak is a főbb funkciók. A ''Programok'' menüpont alatt programokat futtathatunk (pl Xbox játékokat), az ''Időjárás'' meg talán egyértelmű (a weather.com adatbázisát használja, magyar városokból csak a nagyobbakat ismeri). A maradék hármat megnézzük tüzetesebben is. Bármelyiküket kiválasztva egy filebrowserbe kerülünk, ahol nagyjából látszik, hogy milyen forrásokra számíthatunk:

- Helyben: beépített merevlemez, DVD olvasó, USB-s pendrive-ok.

- LAN-on: más számítógépről SMB (a Windows file-megosztó protokollja), FTP, uPNP (a ''gyári'' hálózati lejátszók kedvenc protokollja), vagy XBSP (ez meg az XBMC saját találmánya) segítségével, illetve az iTunes szerverrel is együttműködik.

- Internetről: mindenféle streaming formátumok.

2.1. Filmek

Talán ez a rész érdekli leginkább kedves olvasóimat, kezdjük itt.

[kép]

A hang és a felirat beállításai

A videólejátszás alapjait az mplayer adja, vagyis tényleg szinte mindent lejátszik. Ha valamit mégsem, akkor az jó eséllyel előbb-utóbb szintén bekerül a repertoárba.

A feliratokat automatikusan kezeli, ha több is van (tipikusan pl DVD-ken vagy OGM-be csomagolt animeknél), akkor válogathatunk is, hangsávoknál szintén. A magyar ékezeteket is jól jeleníti meg, a karakterkészletet (Latin-2 vagy Unicode) be lehet állítani.

A képet és a feliratok helyét kalibrálni lehet, hogy ne lógjanak ki a TV képernyőjéről, valamint a szokásos 4:3 és 16:9 üzemmódok mellett ismeri a 14:9-es zoomot illetve eredeti méretében (pixelpontosan) is meg tudja jeleníteni a filmet.

A filmcímek alapján tud keresni az IMDB-ben, és ha talál valamit, akkor kapunk egy kis rövid összefoglalót a filmrõl valamint a file-hoz vagy a könyvtárhoz a film plakátját is hozzárendelhetjük, mint ikont.

2.2. Zenék

Zenék esetén szintén mindenevő, minden valószínűség szerint csak a DRM-mel védett, online zeneboltból vásárolt zenéinket nem fogja tudni lejátszani (tetszett volna DC-rõl letölteni az MP3-at, mint más, rendes ember.) A szokványos dolgok mellett olyan, ma már egzotikusnak számító formátumokkal is megbirkózik, mint az amigás .MOD (és a többi, hasonló elven működő formátum: Scream Tracker, Impulse Tracker, Fast Tracker stb moduljai) vagy a C-64-es .sid file-ok.

Ismeri a playlisteket is (pls, m3u, strm), illetve támogatja az egy darab zenefile + cue sheet felállást is.

A replay gain-t is tiszteletben tartja, válaszhatóan a ''single'' vagy az ''album'' értéket.

Webrádiókból a ShoutCast (ill. IceCast) adásokat támogatja, ezeknél a mellékelt metaadatokat (pl az éppen játszott szám adatai) is kezeli.

A zene mellé vizualizáció is jár, több program közül választhatunk, a default a legnagyobb preset-készletű és talán legszebb Milkdrop. Remek esti elfoglaltság berakni valami jó zenét és bámulni a képernyőn kavargó alakzatokat, van annyira szórakoztató, mint a Duna TV akváriuma.

Az XBMC rippelni is tud, MP3 (LAME), Ogg Vorbis és WAV formátumokba. A CD adatait a freedb.org-ról, a borítóját meg az allmusic.com-ról tölti le, sőt, mindezt a már meglévő file-okra is tudja.

2.3 Képek

[kép]

Zoom. Zumm-zumm.

Immáron semmi akadálya, hogy a nyaralásunk képeit a plazmatévén mutogassuk a rokonságnak. A képeket az EXIF info alapján automatikusan jó irányba állítja, így az automata diavetítés alatt nyugodtan hátradőlhetünk, nem kell a képeket igazgatni. Sajnos a többi EXIF információt (dátum, stb) nem mutatja. A képek betöltése nem túl gyors (kb 2 másodperc / MB), de ha egyszer bejöttek, akkor már gyorsan lehet őket forgatni és zoomolni.

2.4 Scriptek

Az XBMC már meglévő tudását scriptekkel is gyarapíthatjuk, saját maga is tud letölteni és installálni a netről scripteket. Ezek java része mindenféle egyéb lejátszható dolgokat kezel (pl Youtube, online képregények), de van köztük mindenféle egyéb is, pl a házi szerveren futó programokat (MytvTV pl.) vagy a házautomatizálást kezelő scriptek (X10).

Szintén a szoftverkörítéshez tartozik pl az a (PC-n futó) Firefox extension, aminek a használatával a kép vagy hangfájlokra mutató linkeknél megjelenik a ''Play on XBMC'' opciót.

3. Személyre szabás

[kép]

Szépen felcímkézve (forrás: www.xboxmediacenter.com)

Az XBMC csinosítgatásába akármennyi időt bele lehet ölni. Kezdhetünk olyan egyszerű dolgokkal, hogy az egyes könyvtárakhoz thumbnail képeket rendelünk, folytatódhat a már meglévő skinek alakítgatásával vagy esetleg egy teljesen új darab készítésével, akinek meg még ez sem elég, az írhat Python scripteket, vagy letöltheti az XBMC komplett forrását is.

4. A sötét oldal

Mint a bevezetőben említettem, ez a rendszer sem tökéletes. Itt egy helyen megpróbálom összeszedni a problémákat:

- A legnagyobb problémát talán a DVD lejátszók jelentik: az Xboxokba került LG, Samsung, Philips és Thompson játékos is, nagyjából ebben a minőségi sorrendben. A Samsung és az LG nagyjából mindennel elboldogul, a többiben viszont csak a gyári CD és DVD lemezek működnek megbízhatóan, és bár ezen kívül az írható DVD-k jó része is használható, írható és újraírható CD-t egyáltalán nem olvasnak.

- A gyári ventilátor és a HDD elég zajosak tudnak lenni.

- A hangkimenet fixen 48 kHz-en működik, ami némi minőségromlást okoz a 44.1 kHz-es források (pl CD) esetén.

- A CPU nem mai csirke: a HD-s anyagok lejátszásáról leginkább le kell mondanunk és a nagy képeket is lassan tölti be.

- Videófelvevõ funkciója nincs.

- Távirányítóval csak kikapcsolni lehet, bekapcsolni nem.

- Az USB csak 1.1-es és jelenleg csak max 4 GB-os USB-s pendrive-okat tud kezelni az XBMC.

- És hát szegény úgy néz ki, ahogy.

5. Mélyvíz

Van pár dolog, amire jóval több szót kell vesztegetni, mint amennyit megérdemelnének, ezeket gyűjtöttem ide.

5.1 HD

Az Xbox elvileg ki tud magából adni nagyfelbontású jelet is.

A gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű.

A Microsoft az õ nagy bölcsességében úgy döntött, hogy csak az USA-ban van szükség erre, ami két következménnyel jár: egyrészt a PAL Xboxok nem adnak ki nagyfelbontású jelet, másrészt hivatalosan a szükséges kábelt sem árulták földrészünkön.

Szerencsére a PAL és az NTSC Xboxok közötti különbség kimerül az EEPROM egyetlen bitjében, amit megfelelő programmal átírhatunk, HD kábelt meg elvétve lehet találni itt-ott (pl e-Bayen) - bár az után-gyártott kábelekkel jobb vigyázni, szellemképet produkálhatnak.

Ezeken az akadályokon átgázolva viszont abba a problémába futunk, hogy az Xbox processzora nem nagyon tud megbirkózni az igazi HD anyagokkal (a neten terjedő ''majdnem-HD'' (960x540) TV rippekkel viszont állítólag elboldogul). Két megoldás-féle létezik, egyik se túl praktikus:

- Van egy hekkelt (a max. bitrate-et lejjebb vették) XviD codec, amivel a 2,35:1 arányú filmekból lehet Xboxon is lejátszható fájlokat készíteni.

- Macerásan, de lehet CPU-t upgrade-elni, és az 1,4-es P3-mal legalább a 720p videók biztosan mennek (a h.264 kodekkel készültek semmiképp, azok túl számításigényesek).

[kép]

Részletgazdag vizualizáció

Hát akkor meg mi végre fel ez a nagy felhajtás? Szebb kezelőfelületet, részletgazdagabban megjelenített fotókat, az SD filmjeinken meg kiváló 720p vagy 1080i upsamplingot kapunk jutalmul.

5.2 DTS WAV

Valószínűleg keveseknek van ilyen anyaga, pedig érdekes: rendes, CD formátumú hanganyag, ami sima lejátszón csak zaj, megfelelő erősítővel viszont 5.1-es hang. Mivel az Xbox digitális kimenete mindent átszámol 48000 Hz-re (és ez tönkreteszi a DTS kódolást), ezért ezeknek a lejátszását trükkös módon oldották meg: az XBMC átkódolja az anyagot Dolby Digitalba és azt rakja ki a kimenetre. A felismerő algoritmus azonban csak WAV-okra működik, ezért a FLAC-ban (vagy egyéb veszteségmentes tömörített formátumban) tárolt DTS zenéinket kénytelenek vagyunk visszapakolni WAV-ba, a metaadatokat (előadó, album, számcím stb) meg mondjuk cue sheetben tárolhatjuk.

6. Zárszó

Röviden áttekintve, nagyjából ennyit tud az XBMC - bár folyamatosan fejlesztik, például új fejleményként már a Dreambox DVR-ek saját protokollját is beszéli.

Ha lesznek érdeklődök, akkor készül egy második rész is a lelkes vállalkozóknak, benne izgalom, kaland, románc, vásárlási útmutató, moddolás könyékig véresen az Xbox belsõségei között és sok más!

Azóta történt

  • XBMC Ionon

    A PH! tesztjéből tudjuk, hogy mire nem jó az Ion - most nézzük meg, hogy mire jó.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.