2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Wyoming, "The Old West"

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Fantasztikus táj, hihetetlen felszín, elképesztő látkép: WYOMING, the cowboy country.

[ ÚJ TESZT ]

6

Wyoming 44. államként, 1890 július 10-én lett az USA része.
Területe kb 253 350 km2, több, mint két és félszer akkora, mint Magyarország, népessége viszont alig több, mint fél millió (532 668 - Jul 2008).

Északon Montana, keleten Dél-Dakota és Nebraska, délen Colorado és Utah, nyugaton pedig Idaho határolja. Az alábbi képre kattintva egy informatív website található sok jó tanáccsal, hasznos útikalauzzal, ajánlatokkal.

Wyoming eredeti neve "mecheweamiing", ami azt jelenti, hogy " A Nagy Alföldnél" ("at the big plains")

A cukorrépa, árpa, bab és a búza a top 5 terménye ennek a vidéknek. Gabona termesztésre nagyon kiváló az éghajlata, de a paradicsomnak már nem a legkedvezőbb. Wyoming állattenyésztésben is élen jár, csak Texas előzi meg. Legnagyobb iparága az olaj és gáz kitermelés, olajfinomítás valamint a szén- és agyag-bányászat.

Wyoming másik beceneve "The Equality State", ami arra utal, hogy a nőknek és férfiaknak egyenlő jogaik vannak a szavazásban és a hivatalos posztok betöltésében. Wyoming volt az első állam, ahol a nők is szavazhattak, és az igazságszolgáltatásban tevékenykedhettek. 1924-ben Nellie Tayloe Ross volt az első megválasztott kormányzónő. Ezt ábrázolja a fenti bélyegző is.

Wyoming számtalan érdekessége közül említésre méltó még a Devil's Towert, ez a különleges képződmény, a hegymászók paradicsoma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Texas, "The Lone Star State"

    Texasnak, az USA egyik legkülönlegesebb, legnagyobb, leggazdagabb, legegyedibb államának bemutatása.

  • USA, ahogy én látom :)

    Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.