2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Windows telepítés után...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit szoktam én tenni friss Windows telepítése után?

[ ÚJ TESZT ]

Miután nem tudom hány százszor telepítettem már Windows-t, eszembe jutott, hogy megírom ezt a bejegyzést. Arról fog szólni, milyen programokat teszek fel a telepítést követően. Hogy ne hagyjak kis semmit, ABC sorrendbe veszem át a telepítős pendrive-om könyvtárait.

AUDIO & VIDEO

Zenehallgatáshoz Winamp-ot szoktam feltenni, ahhoz mindenki ért, konkrétan az utolsó 2-es verziót (2.95) Filmnézéshez nem annyira szeretem a winampot se a media playert, néha beletörik a bicskájuk 1-1 formátumba. Ezért az MPlayer nevű programot használom, ez arról nevezetes, hogy mindent lejátszik, épp csak a mogyoróscsokit nem. Mivel bele lettek írva a codekek, így nem kell külön feltenni mindenféle Codec Pack-ot, amik aztán csak húzzák a rendszert lefele. Ha már codec, akkor viszont 1-2 nem fog ártani, ha dvd-t rippelnénk, vagy csak simán *.avi-ba kódolnánk egy videót. Ez a DivX és az Xvid. Na akkor közkivánatra megemlítem a VLC media player-t, amit én nem használok, viszont bátyám meg erre esküszik. Grabbelhetjük ám régi Audio CD-inket is, hogy meg legyenek kedvenc számaink mp3-ban, ami csak biztonságosabb. Ezt a CDex programmal követhetjük el.
Nekem erre a célra használt programom az Easy CD-DA Extractor, mindent tud, rippelni konvertálni, írni, csak épp fizetős... Ebbe a kategóriába csempésznék egy képnézegető programot, én pl ezzel csináltam ezeket a 16os kis képeket az ikonokról. Ez az IrfanView

INTERNET&LAN

Ebben a mappában vannak a hálózatos programok. Böngészne, ki nem? Én a Firefox-ot javaslom. És azon nyomban tehetjük is fel mellé a Flash Player-t és a Java-t, hogy mennyen a freemail.hu, a chat.hu, meg az y8.com is. Még mait megemlítenék böngészéssel kapcsolatban a Silverlight, ami a flash microsoftos alternatívája és a
Windows Media Player Firefox Plugin, bizonyos videók csak ezekkel mennek ám... Még kiegészítésnek ajánlom Firefox-hoz a Password Exporter-t, amivel a jelszavainkat kimenthetjük egy fájlba és később Windows újratelepítés után visszanyerhetjük belőle őket. Vagy ha nem addonoznánk, akkor van erre egy külön program, a neve MozBackup. (powered by mexicanraven :R)
MSN, igen utáljuk mégis szinte mindenki ezt használja... MSN feltelepítése után első dolgom használni az A-Patch nevű programot, amivel ki lehet takarítani az MSN-ből a reklámot alulról, meg még jó pár számomra felesleges dolgot. Aztán adok neki egy MSN Plus-t. Ezt csak azért, hogy mások neve ne kriszkraszokkal legyen teli, hanem szép egyik színből másikba menjen át. Ez után dobok fel még egy Mit hallgatok a Winapommal plugint, mert ugye csak a Media Playert szereti, annak a parancsikonja meg már negyed órája törölve... Ha torrentezés, akkor µTorrent, abból is az 1.7.2...
Torrent-fájlcserélés, ez ugye magában nem illegális (Win7 RC-et is így töltöttem le a Microsoft-tól) Na az aztán le tudja húzni a sávszélességet, mire bejön egy oldal megőszülsz, hacsak addig nem szünetelteted a torrentet... Ezen esetek elkerülésére alkalmazom a
cFosSpeed nevű programot, mely optimalizálja az internet kapcsolatot és, ad sávszélt a böngészőnek, így észre sem vesszük, hogy töltögetünk a háttérben.
Még utólag megjegyeznék egy e-mail programot a neve Pop Peeper. Elvan az értesítési területen és szól, amikor levelem jön, tudom van többféle, de ez volt nekem a legegyszerűbb. Erről pedig eszembe jutott egy másik fontos program, amit magamnak mindig felteszek, ez nem más, mint a PH Upper. Könnyen menedzselhetjük vele hirdetéseinket és figyelmeztet, ha privink érkezik.

SYSTEM

A hardveres, biztonsági és egyéb "mélyvíz"-es dolgok vannak itt. DirectX9 és az ezt naprakészen tartó webes frissítő. Ezután igény szerint Everest, HD Sentinel,
Core Temp, CPU-Z, GPU-Z. Itt van még a vírusirtó, én Nod32-őt szoktam javasolni, nekem bevált, azért egy ingyenes alternatíva ide is jön, ami az AVG. Ami még jól tud jönni az a CCleaner, ezzel ki lehet takarítani a rendszert, de ajánlatos óvatosan, én már takarítottam el olyat is, amit nem kellett volna vele. Töredezettségmentesítésre pedig ott az AusLogics Disk Defrag erről annyit kell tudni, hogy a microsoft lusta volt saját töredezettségmentesítőt írni, és ez a program lett felhasználva pl. a Windows XP-ben :U.

USING

Amiket használni szoktam/szoktunk. CD/DVD íráshoz, Nero 6-ot nem szereti a Windows 7, az új Nero-kat meg nem szeretem. Így átnyergeltem az Ashampoo Burning Studio 9-ra, amihez ha regisztráltok, kaptok ingyen aktiváló kódot is. Itt van a WinRar is. Ingyenes alternatíva lehet a TUGZip nevű program, ez is ismer rengeteg tömörített formátumot. CD/DVD kép-et használnánk, létrehoznánk, vagy konvertálnánk, arra itt az UltraISO, bár sima használthoz inkább DAEMONTools-t javallom. Total Commander, mert valaki erre esküszik. Ha emberünknek nincs Office-a választhat: Teszünk neki egy OpenOffice-t vagy ha csak néha-néha megnyitna egyet olvasásra, van ám ingyenes Microsoftos Office Viewer cucc azon belül is: Word Viewer, Excel Viewer és PowerPoint Viewer. Megjelenítésről jut eszembe, Adobe Acrobat Reader, sem árt, akármikor kellhet.
Még ideveszek egy általam írt programocskát is gyorsan, még XP-s korból maradt meg, mikor nem volt névnap gadget, de több más funkciója is van, lessétek meg, NévNapTár 09 a neve. (erről véleményke is jöhetnek)

WIN7

Az EasyBCD arra való, hogy módosítani tudjuk a bootolást/boot választó menüt, pl ha XP mellé tettük fel a Windows 7-et, akkor átírhatjuk az igénytelen "Korábbi Windows verzió"-t fasza kis "Windows XP"-re. Gadgetek... Én 3-at szoktam használni, az időjárásost, az ugye beépített, az Everesteset, everest telepítése után az is "beépített".
És a Névnapi Kalendárium-ot, ami ugye nem tartozék eleve az oprendszerhez.

Általában ezeket a programokat szoktam feltenni +- pár. Ahol ezek vannak fent, ritkábban érheti az embert kellemetlen meglepetés... Talán segítettem valakinek, talán nem, ha vélemény van vagy netán okítás, írjatok nyugodtan!

Közben eszembe jutott még valami... Ha valaki keresne programot de nem tudja mi a neve, esetleg csinálna valamit és nem tudja létezik-e rá program. annak itt ez a topik.

A programokat mindenki csak maga felelősségére telepítse!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.