2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

WebDAV szerver ZyXEL NSA320S-re

Érd el távolról a NAS-odon elhelyezett fájlokat a világ bármely pontjáról, biztonságosan és gyorsan, mobilról is!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sajnálatos módon, a Startssl megszűnésével a leírás már nem működőképes jelen állapotában. Hamarosan készül egy korszerűbb megoldás!

Közel 4 és fél éve vásároltam egy ZyXEL NAS-t, konkrétan egy NSA320S-t. Többek közt a jó marketingszöveg, a kedvező árfekvés, illetve az FFP-vel való bővíthetőség miatt döntöttem úgy, hogy ezt veszem. De igazából az keltette fel az érdeklődésem, hogy a leírás szerint használhatom egyfajta felhőként, hogy bárhonnan el tudjam érni a NAS-on tárolt adatokat. Azt hittem, hogy csak be kell kötni, majd felrakni a telefonra a Cloud appot és már el is érhetem távolról a fájljaim.

[+] ZyXEL NSA320S

Viszont picit csalódnom kellett, mikor összeraktam a cuccot, mert ugyan valóban van lehetőség például FTP elérésre távolról, de ez nem valami biztonságos. Második lehetőségként a VPN-t említhetem meg, amit a NAS ugyan nem gyárilag, de FFP-vel támogat. Ez az openVPN. Ennek viszont többek közt az a hátránya, hogy nem olyan egyszerű a beállítása, illetve rengeteg munkahelyen/nyilvános hotspoton le van tiltva a használata. Illetve, ha olyan routerünk van, ami alapból, vagy esetleg custom firmware segítségével támogatja a VPN-t, akkor szerencsésebbek vagyunk, bár ezzel is az a gond, hogy a cégeknél/nyilvános helyeken tiltott. Az sem tetszett a VPN-es megoldásban, hogy nemcsak a fájllekérések és feltöltések mentek otthonra, hanem az egész forgalmam*. Persze van még SFTP is, meg rengeteg más protokoll, de mindegyiknek volt valami gyenge pontja, ami miatt nem felelt meg az elvárásaimnak.

* Elméletileg ezt kliens oldalt lehet állítani, nekem linux alatt (Debian jessie) nem sikerült...

Tehát találnom kellett egy kellően biztonságos és gyors megoldást. Sok mindent kipróbáltam már, de végül csak egy program felelt meg minden követelményemnek. Ez pedig az Apache webszerverben található WebDAV szerver.

Mivel szerintem nagyon jó lett a végeredmény, így úgy gondoltam, megosztom veletek is.

De a végeredményről számoljon be egy kép:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.