2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Webcam használata MAC OSX-en

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A legtöbb leendő MAC felhasználó első, és legfontosabbnak ítélt kérdése: hogyan tudok...

[ ÚJ TESZT ]

A legtöbb leendő MAC felhasználó első, és legfontosabbnak ítélt kérdése: hogyan tudok X vagy Y hardvert használni a MAC-en?

Sajnos nem alaptalan a kérdés. A legtöbb gyártó olyan hardvert gyárt, ami nem specifikus, ugyanaz a chip lehet akár teljesen más eszköz is, és csak egy jó pofás driver teszi használhatóvá az eszközt. Ezekhez persze csak WIN drivert ír, és semmi egyebet. Ilyen eszközöknél leginkább a válasz sehogy...
Ezeket könnyű felismerni az extrém alacsony árról (1.000Ft-os hangkártya, 2.500Ft-os kamera, és társaik).

Szerencsére vannak komolyabb gyártók egy fokkal, akik képesek olyan hardvert gyártani, ami driver nélkül is használható, mert szabványos hardver van benne. Ilyenek a legtöbb pendriveok (vigyázat, van olyan 2.000Ft-os pendrive a piacon, amihez még WIN alatt is driver kell ), TWAIN képalkotó eszközök, USB Audio eszközök, stb. Ezek legtöbbször gond nélkül üzemelnek Linuxon, OSX-en is, részben vagy egészben.

Még nagyobb szerencse az, ha a gyártó ad is drivert a hardverhez. Ekkor jön maga az öröm. Vagy mégsem, mert az árban is meglátszik...

Eme kis bevezető után térnék rá a lényegre, miért is kezdtem eme írást. Lényege, az átlag embereket MA legjobban foglalkoztató eszköz, a webkamera megoldása. Mert mit is kezdünk egy géppel, ha nincs lehetőség barátainkkal csevegni? (mondjuk dolgozhatunk is vele, de brrrrr )

Kezdjük talán a legegyszerűbb megoldással: iSight. A legtöbb embert itt kap el a szívroham első szele, ha nincs beépítve a leendő MAC-jébe, mert ára borsos, 45.000Ft. Képminősége azonban magáért beszél (üveg lencse, AF, 640x480 Sony CCD, firewire port). Ezt szeretné mindenki kikerülni.
Ekkor kezd minden ember olcsó után nézni. Persze van egy minimális szint, amit senki ne akarjon, ezek a WIN alatt is felejtős 3ezres kategória versenyzői, amik pixeles, ronda diavetítésre alkalmasak.
De akkor hol is a megoldás a két véglet közt? lássuk csak...

Legegyszerűbb megoldásnak tűnik a Logitech cég kínálata. Kénytelen vagyok megemlíteni, mint lehetőség, mert sokak szerint csak ez létezik MAC-re. Nem igaz
A kameráik felső kategóriájának van MAC-es drivere, és belseje, jellemzően a Notebook PRO, Sphere, és majd minden 15k feletti kamerájuknak.
Szép, okos, jó képet ad, de ár-érték arányban és megvalósításban nem az igazi.
Driverük feltelepítése rém egyszerű, kezelése moderáltan az, a WIN-es driver opcióit nem mindíg adja vissza hiánytalanul.
Ilyenkor megoldás lehet a gyáritól eltérő driver használata.

Gyáritól eltérő driver? Hoppá, ezmiez?
Windowson ilyet nem lehet megszokni, hogy van egy driver, amit felrak az ember, és utána több száz hasonló drivert kezel. Ezek inkább a linux/unix ágakra jellemző, van egy driver, például nyomtatáshoz, és azzal lehet kezelni 2-300 printert. Van egy TWAIN driver, és kezel minden lapolvasót és kamerát.
Hát ugyanez létezik webcamre.

Egyik nagy megoldás, az IOXPERTS [link] drivere, mely kb 50 féle kamerát támogat. Csak fel kell telepíteni, és már használható is a kamera, ha előtte meggyőződtünk róla, hogy a támogatott eszközök listáján szerepel.

Ennél sokkal jobb megoldás a MACAM [link] drivere, mely több száz kamerát támogat, a támogatási listán még a verziók és usb azonosítók szerint is kereshetünk.
Ez a driver a legtöbb kapható kamerát kiválóan kezeli, persze csak az alapfunkciókat. (mozgókép, pillanatkép, fényerő, fehéregyensúly, stb).
Ideális megoldás azonban akkor, ha nem szeretnénk sokat vergődni a kereséssel, csak kinézünk egy terméket, megnézzük a listát, és örülünk

A harmadik, és egyben legelegánsabb megoldás, a SONIX [link]. A sonix cég rengeteg controllert gyárt, köztük sok cam-controllert is, melyekhez ad WIN és MAC drivert is. Előnyük, hogy ezekhez teljes funkcionalitást ad MAC-en is!
Az ismertebb kamerák, melyek SONIX chip-et tartalmaznak: Genius videocam look, Trust portable webcam, MSI Starcam 370i, stb.
Jellemzőjük: átlagos, vagy annál jobb kép, egyszerű kezelés. Beépülő modul a quicktime alkalmazásba is.
Telepítése egyszerű, nem okoz nagy terhelést, választékos beállítás.

És a kedvencem? MSI Starcam 370i.
Miért is? A kamera pofás. nem a megszokott kinézet, inkább mókás (valaki szerint más szó illik rá, de ezt kihagyom).
A kamerát bedugva driver nélkül is lehet mikrofonként már használni, a SONIX driver használata után már képet is ad. 640x480 valós kép, 1280x1024 szoftveresen. Üveg lencse! Automata fehéregyensúly és fényerő.
És az igazi lényeg? Alján található 3db superbright fehér LED, mellyel háttérfényt kaphatunk, esetleg íróasztali lámpának is elmegy, és a kamera oldalán található gombbal lehet bekapcsolni.
Az elején pedig 3db superbright INFRA LED, mellyel 2-3m távolságig is teljes sötétségben lehet használni a kamerát. (perverzek persze nem éjjeli csevegésre használnák, értem én, de arra készült). Így a kamerához adott biztonsági szoftverrel akár éjjeli megfigyelést is végezhetünk, mozgásérzékeléssel.
Mindezt a kamera bruttó 6.000Ft-ért tudja, ami szerintem mindenképpen figyelemre méltó.
[kép]
És a kamerával készült kép: [link]

Természetesen minden eszközt lehet iChat programmal is használni, ami már egyszer működik a rendszeren, de ehhez már fizetős szoftver kell, sajnos. 10USD az ára, és itt érhető el: [link]
Így az is megkerülhető, hogy az iChat csak firewire kamerát hajlandó kezelni.

Remélem sikerült pár embernek segíteni az írással, hamarosan folytatom más eszközökkel is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.