2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Web 2.2 Symposium logoutos szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok-sok ismert név mellett mi is részt vettünk ezen a rendezvényen ( [link] ). A konferencia...

[ ÚJ TESZT ]

Sok-sok ismert név mellett mi is részt vettünk ezen a rendezvényen ([link]). A konferencia a hazai web 2.0 helyzetéről, szereplőiről, jövőjéről, alakulásáról szólt (a web2-jelenséget nem szeretném itt kifejteni, tele van vele a net). Ott voltunk, hiszen a LOGOUT közösségi szolgáltatás, mi tehát már ''blogszolgáltatók'' vagyunk, és mint ilyenek, egy asztalnál ültünk a Blogter.hu, Blog.hu, Freeblog.hu és a Buzz.hu első embereivel.

A beszélgetésnek nem tett jót, hogy három általános blogszolgáltató mellé betettek két olyan IT-s közösségi oldalt (Buzz, Logout), ahol a kiadónak (Hwsw, Prohardver) a többiekkel ellentétben nem főfókusza a közösségi szolgáltatás, nem erre alapozza üzleti modelljét, nem ebben látja - egyelőre - a kiadó jövőjét. A kérdések is szinte mind az általános szolgáltatókra voltak szabva -- a Logout teljesen más céllal jött létre. A symposiumról készült egyes beszámolók szerint egyébként leginkább azt sem tudjuk, mit akarunk, koncepciótlanul lézengünk a nagy web2-es lavorban... :-)

Tehát

(1) A Logout nem blogok gyűjteménye, nem vagyunk blogszolgáltatók. A Logout egy közösségi tech portál, azaz egy darab olyan hírportál, újság, amit a prohardveres/mobilarénás/it.news-os közösség együtt, közösen szerkeszt.

(2) Éppen ezért - bármennyire is hihetetlenül hangzik ez a kifejezetten blogokban gondolkodóknak - valóban szándékosan kevés a technikai lehetőség a ''blogok'' polírozására. Van helyette egy végtelenül egyszerű, átlátható rendszer, amin keresztül bárki fel tudja tenni azt az anyagot erre a portálra, amit érdekesnek tart IT témakörben. Ennyi.

(3) A kettes pont miatt nincs blogolási kényszer, ha valaki csak egyszer szeretne írni egy monitorról, amit vett otthonra, megteheti, méghozzá anélkül, hogy sablonokkal, css-sel, ajaxszal, trackbackkel vagy bármi hasonlóval kelljen foglalkoznia. Abból indulunk ki, hogy ha elég sokan írnak ilyen megfontolásból, egész komoly kis közösségi tesztoldal jöhet létre, például. Hosszútávú tapasztalatokkal, olyan szempontokkal, amiket esetleg egy prohardveres tesztben nincs lehetőségünk megvizsgálni. Meg olyan termékekről, amik el sem jutnak hozzánk. Meg annyit teszttel, amit mi meg sem bírnánk írni, mert nem ezren vagyunk, hanem maximum egy tucatnyian.

(4) Nem a Logoutra alapozzuk az üzleti modellünk. Nem tudjuk, hogy hova fejlődik majd a nemzetközi és a hazai web2-es világ. De nagyon is fontosnak tartjuk a prohardveres/mobilarénás/it.news-os közösséget! Lehet lenézni a fórumstruktúrát, mint olyat, meg web1-ezni, de azért nálunk például közel 100 ezer regisztrált tagról, 10 millió hozzászólásról van szó (az ország legnagyobb, és mellesleg szintén szándékosan ''egyszerűre'' tervezett IT fóruma). Naponta 8-10 ezer új hozzászólás landol az adatbázisban. Meg van vagy 20 ezer aktív apróhirdetés. Valamit tehát tudnunk kell a közösségről, mint olyanról... A Logout az, ahogy mi, IT-sek/prohardveresek/stb. látjuk a web2-es világot első nekifutásra.

(5) Jópofa plusz feature, hogy az egyes szerzők írásai elérhetőek egyben, illetve, hogy lehetőség van személyes írásokat is elkövetni, amelyek nem jelennek meg a címlapon. Ezek plusz dolgok, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy ha valaki mégis a ''klasszikus'' módon akar blogolni, azt is megtehesse itt. Ennyi. Ha a közösség egyre jobban igényli majd a klasszikus blogszolgáltatásokat, megcsináljuk, integráljuk őket. Elkeserítő volna, ha valaki azt hinné, hogy azért nincs x ilyen feature, mert képtelenek vagyunk megcsinálni őket.

Végül

Ezeket persze nem volt lehetőségünk elmondani a symposiumon, mert idő sem volt elég, illetve meg sem kérdezték. Volt helyette szó civil újságírásról, inkubátorházakról, hirdetői aggályokról és számos egyéb szintén fontos, de a Logoutot egyelőre csak részben érintő kérdésekről.

Azon még meditál kiadónk taggyűlése, hogy a rólunk megjelent konkrét és implicit fikák szerzőit felkeresse-e, mint Jay és Néma Bob... :-)

Azóta történt

  • Merre tovább, online média?

    Az online média jelene és jövője Talán a BBS-sel kezdődött minden, még a 80-as években.

  • Felnő a LOGOUT

    Az egy éve indult közösségi oldal köré mára komoly közösség szerveződött.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.