2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

WD RED - nem csak NAS-ba?

Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

[ ÚJ TESZT ]

Parkolás, particionálás, tapasztalat [Dzseko]

Dzsekó
(PH! addikt) : véleménye, tapasztalatai, statisztikái.

Parkolás, tapasztalat:

Nekem egy Red vinyóm van, mégpedig a WD20EFRX-68EUZN0 típus.
2013.11.13.-i gyártású, és karácsony óta használom.

Sajnos 8 másodpercen volt a gyári parkolás, amit WDidle3-mal simán kikapcsoltam. Találkoztam már Rednél gyári disabled, 8 mp, és 300 mp (5 perc) parkolás értékekkel, tehát ennél a családnál a WD
elég hektikusan kezeli a parkolásidőt. Tapasztalatom szerint nincs összefüggésben a gyártási dátummal és a mérettel sem, hogy az adott Red-nek mi a gyári parkolás értéke. Tehát vásárlás után mindenképpen érdemes lefuttatni a wdidle3 /R parancsot, hogy lássuk, mire is van beállítva gyárilag a parkolás.

Ezután én rögtön ki szoktam adni a wdidle3 /D parancsot is, amivel eddig az összes WD vinyó parkolását ki tudtam kapcsolni. A parancs kiadása után érdemes egy ellenőrzést végezni a wdidle3 /R-el, hogy tényleg beállítódott-e a kívánt érték. Majd ezután én áramtalanítani szoktam a gépet. Amíg ezt nem csináltam, addig voltak reset utáni fejkattogások.

Ha ez bekövetkezne, akkor sem kell megijedni, csak áramtalanítani kell a vinyót. Ha ez sem segítene, akkor WDidle3-mal vissza kell állítani a gyári értékre a parkolást, ha 8 másodpercen volt, akkor wdidle3 /S8 paranccsal. Nekem egyszer kellett ezt megcsinálni, egy 2,5"-os Blue-nál, de az újabb verziós WDidle3 már ennek a vinyónak a parkolását is ki tudta kapcsolni.

A másik dolog, amit érdemes megtenni, mielőtt állítgatjuk a parkolási időt, hogy a SATA vezérlőt
BIOS-ban IDE módba tesszük AHCI-ról, majd az állítás után vissza lehet tenni. Volt akinek ment AHCI-ben is, de javasolt az IDE mód, mivel a WDidle3 egy egyszerű program és nem biztos, hogy minden esetben jól kezeli a vinyót AHCI-ben.

A Redek fizikai jellemzői hasonlóak a Greenekéhez. A Red is halk, és hűvös. Nálam fokra pontosan
ugyanannyi a hőmérséklete, mint a Greennek. Gyorsaságra sem lehet panaszunk a maga kategóriájában. Nálam a 4 kB-os fájlokat is elég pörgősen olvassa a Red.

Ajánlás:

Bárkinek ajánlom ezt a vinyót akár otthoni felhasználásra, akár NAS-ba. De főként olyan embereknek ajánlom, akik a mindennapok során nagyobb adatmennyiséget mozgatnak és pár óránál többet használják a gépet, vagy éppen ki sem kapcsolják soha.

A WD NAS-ba csak azért ajánlja a Red-et, mert tartósabbra van összerakva egy átlag vinyónál,
ezt bizonyítja a +1 év gariidő és a Greeneknél kisebb halálozási mutató. Ha otthoni gépbe tesszük
a Redet, akkor ugyanolyan jól fog működni, mint egy NAS-ban.

Partícionálás:

Ami minden Rednél érvényes, hogy mivel Advanced Format-os vinyóról lévén szó, ezért eltolt partíciót kell rajtuk létrehozni(windows 7 és 8 esetén már nem!). Ezt legegyszerűbben Win 7 beépített lemezkezelőjével tehetjük meg. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor jók még a:

- Paragon Hard Disk Manager (11-es verziótól felfelé)
- Acronis Disk Director 11

Sajnos a legújabb Easeus Partition Master (9.3-as) sem csinál még eltolt partíciót, így ennek használata nem javasolt.

Ha már létre lettek hozva a hagyományos eltolás nélküli partíciók, akkor léteznek szoftverek, amivel meg lehet csinálni az eltolást, de ez adatvesztéssel járhat. Ilyen szoftver pl. a Paragon Alignment Tool.

A 3 TB és 4 TB-os vinyóknál GPT használata kötelező, különben az op. rendszer nem fogja megfelelően látni a vinyót. Régebbi op. rendszereknél is van lehetőség arra, hogy külön programmal lássa GPT-s vinyókat. Ilyen program pl. a Paragon GPT Loader.

Írásom vége már nem szorosan kapcsolódik a Red vinyókhoz, de remélem, hogy segíthettem írásom ezen részével is!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

  • WD 1TB-os merevlemezek tesztje

    Kéket, zöldet, pirosat? Melyik mire jók és milyen gyorsak a a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezek?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.