2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wayteq P40 MP5 lejátszó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lassan 3 év használat után, úgy gondoltam ideje lenni az MP3 lejátszom lecserélésének, főleg a kevéssé...

[ ÚJ TESZT ]

Lassan 3 év használat után, úgy gondoltam ideje lenni az MP3 lejátszom lecserélésének, főleg a kevéssé vált 1 GB-os háttértár, és az egyre kisebb üzemidő miatt, ami az akkumulátor gyengülését jelezte előre. Először egy MP4 lejátszót akartam, de közben megjelentek az MP5 lejátszók, amik fő különbsége abban rejlik, hogy nem igényelnek konvertálást a videók. Így esett a választásom a Wayteq P40 4 GB-os változatára. Sajnos az először elhozott készülék fél óra után véglegesen elromlott, de még aznap cseregaranciámmal élve cseréltem, azóta az új készülékkel nincs baj (utólag rájöttem, hogy csak a Reset gombot kellett volna benyomnom jobban, az érintőtoll ugyanis erre nem képes hiába megy bele a lyukba).

Leszögezem, hogy ez a teszt egy átlag felhasználói szemmel készült, ahol nem a tökéletes hangminőséget figyeltem, inkább a funkciókra mentem rá jobban.

Lássuk is először mi van a csomagban:
- Wayteq P40 4GB MP5 lejátszó
- Fülhallgató
- USB kábel
- TV out kábel
- Hálózati töltő
- Szilikon tok
- Stylus érintőtoll
- Használati utasítás (angol és magyar)
- Telepítő CD

Minden megvan a csomagban amire szükségünk lehet, szóval egy szép kis csomagot kapunk. A készülék nem egy apróság, a kijelzője szép méretes, de ennek ellenére zsebbe tökéletesen belecsusszan ha kell, bár én ajánlom a szilikon tok használatát, esetleg tok vásárlását. Hál istennek felül található a jack dugó és a mini USB foglalat is, alulra pedig a TV kimenet és a memóriakártya helye került. Oldalra csak a bekapcsoló gomb jutott. Elejét csak a kijelző foglalja el, ami igazán jól néz így ki, hátulra pedig a hangszórón kívül a Wayteq felirat található.
A készülék menüje magyar, és már feltöltve kaptam kézhez. A kezeléshez tollat és az ujjunkat is használhatjuk, viszont gyakran előfordul (főleg a tollnál) hogy amikor egy menüt meg akarunk nyitni a második nyomásra elugrik onnan a kijelölés. Nagyon furcsa, ujjal valamiért könnyebb az irányítás. A bekapcsolás után egyből a főmenüben találjuk magunkat, 3x3-as elrendezésben, szép nagy ikonokkal (ezt cserélhetjük egy másik elrendezésre is, de szerintem a 3x3-as célravezetőbb). A navigálás ugyan nehézkes az érdekes érintőfelület miatt, de logikus elrendezésű, nagyon kellemes. Menjünk is végig a menüpontokon:

Zene: Itt hallgathatjuk a lejátszón lévő zenéket. Rögtön több menüpont is elénk kerül: Utoljára játszott zene folytatása, minden zene megjelenítése, előadó-, album-, műfaj szerinti csoportosítás, felvételek, kedvencek megjelenítése, mappák szerinti nézet, valamint frissíthetjük a médiatárat (ezt minden számítógépről való leválasztás után magától is megteszi). Lejátszásnál az alábbi nézetek közül választhatunk: Zene adatai, és lrc fájl lejátszása (ha van, dalszöveg), EQ, vagy az album képének megjelenítése. Alul 9 menüpont van még: EQ kiválasztása, Beállítások, FM transmitter, hangszóró bekapcsolása, hangerő csökkentése, növelése, visszalépés, szünet/indítás, előre lépés. A beállításoknál beállíthatjuk az ismétlési és lejátszási módot, MSEW, saját EQ, kijelző, FM Transmitter. Szóval látható, hogy mindent lefednek szinte a beállítások.
A hangzás véleményem szerint jó, egy átlag felhasználónak bőven megteszi, nem próbálgattam minőségi fülhallgatókkal, de az én igényeimet így is kielégíti. Érzésem szerint többre is képes egy jobb fülessel, majd ha beszerzek egyet írok róla.
Az FM Transmitter is működik, egy Sony Ericsson K750i rádiójával próbáltam ki, és vette az adást.
Választható EQ-k pedig az alábbiak: Playfx, Rock, Pop, Classic, Bass, Jazz, User, Normal.

Videó: Elindítva ezt, először a mappák között böngészve kiválaszthatjuk a lejátszani kívánt filmet, ezután az egész kép elfordul 90 fokot. Nagyobb méretű filmeknél kell neki egy kis töltési idő, de a legtöbb formátummal simán elboldogul, érzésem szerint valahol VGA felbontás alatt fekszik neki igazán, a fölött már tapasztalhatók elcsúszások a hanggal, bár ezt korrigálni szokta, de futottam már olyanba amivel nem bírt. Elindítva a filmet az rögtön elindul, felül egy tekerősáv áll rendelkezésünkre, bár nem a legjobb, nehéz belőni egy hosszabb filmnél, hogy pontosan hova tekerjen, de szerencsére, ha félbeszakítunk egy filmnézést, felajánlja az újbóli indításnál az onnan való folytatást. A tekerősáv mellett jobb oldalt a teljes képernyős nézet gombja (ajánlott kikapcsolni, ha nem 16:9-es videót nézünk) és egy TV gomb, amivel a TV-re küldhetjük a jelet. Itt figyelni kell, hogy a kábel teljesen be legyen dugva a készülékbe, nem kell finomkodni. Alul 6 menüpont található: hangszóró ki/be, hangerő fel/le, visszalépés, start/pause, előre lépés. Ha a TV-n van már a kép, ott csak a teljes idő és a pillanatnyi idő található, de a készüléken ugyanott vannak a gombok, még ha nem is látszanak. Egyébként a kép szép, éles, nagyon jó kontrasztja van, bár néha sötétebb árnyalatoknál bántja a szemet.

Fotó: Sok szót nem igényel, itt is mappákból kiválaszthatjuk hol akarjuk megnézni a képeket, minden képet a szerint fordít el hogy a legjobban kitöltse a képernyőt. Sajna a felső menüsáv eltakarja mindig, ha odáig nyúlik a kép. Képek közötti léptetéshez az ujjunkat kell vízszintesen húzni.

E-Book: A készüléken lévő txt fájlokat lehet itt megnézni, 3 betűméret, választható betűszín, és könyvjelzőket is el lehet helyezni.

Rádió: A rádió megfelelő minőségű szerintem, magunk is tekerhetünk, de automatikusan is megkeresheti a csatornákat. Beállíthatjuk a régiónkat is.

Felvétel: Elindíthatjuk és leállíthatjuk, majd menthetjük a felvételek, minősége nem a legjobb, több szót nem érdemel szerintem.

Böngésző: Itt a mappák között navigálhatunk, körülbelül ennyit tud.

Beállítások: Na itt aztán van minden: Világítási idő, Fényerő, Világítási mód, Billentyűzár ideje, Háttér, Auto kikapcsolás, Frissítés, Visszaállítás, Menü stílus, Nyelv, Rendszerinformáció, Kalibrálás, TV-kimenet. Szóval igazán testre szabható itt a készülék. Világítási idő leteltekor az egész kijelző elsötétül érintésig, semmit nem jelez ilyenkor, jó megoldás az energiatakarékosságnak. A billentyűzár pedig az Apple termékére hajaz, bár nem kell végighúzni a csúszkát, elég rábökni, és már fel is old. Van pár háttér, kinek mi tetszik.

Idő: Itt van egy jól működő, pofás stopper, naptár (napok kínaiul) és Idő beállítás. Több szót ez sem igényel.

Pár kép:

A készülék microSD kártyával bővíthető. Nálam egy 8 GB-os verzió van, ezzel használom. Jól működik, nincs rá panasz. Annyi a különbség, hogy videó/zene stb. lejátszása előtt ki kell választani azt is, hogy belső memórián, vagy a kártyán akarunk-e szétnézni.
Elmondhatjuk tehát, hogy ez egy jól összerakott készülék, de én csak az átlag felhasználóknak ajánlom, akiknek fontos a minőség az egy drágább készüléket keressen. Ezen kívül főleg inkább annak lesz igazán jó, aki filmet is szeretne nézni gyakran rajta. Ha csak zenét akarunk hallgatni, akkor nem ez lesz a mi készülékünk. Akinek tetszik ez alapján az megpróbálkozhat vele nyugodtan. Az üzemidő tűrhető, bár nem túl kiemelkedő, sajnos pontos időt nem tudok adni meddig bírja, de azért időnként látogassa meg a töltőt. Én szerintem jó készülék, nem bántam meg.

Ami tetszik:
- Szép külső
- Kijelző
- Testreszabhatóság
- Funkciók sokasága
- Nem kell konvertálás

Ami nem tetszik:
- Érintőkijelző pontossága
- Üzemidő

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.