2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VXerek, avagy a mai víruskészítők

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hétköznapi téma, milliónyi ember panaszkodik munkájuk gyümölcse miatt. Azonban akármennyire...

[ ÚJ TESZT ]

Hétköznapi téma, milliónyi ember panaszkodik munkájuk gyümölcse miatt. Azonban akármennyire is nő a víruskészítők tábora a munkájuk minősége egyre jobban csökken eltekintve a mennyiségtől. Manapság Proof of concept exploitokat tesztelnek le a világhálón, ezek általában ártalmatlan kódok mégis legtöbbjük nagy károkat okoz. A kódok megírásával egyes biztonsági rendszerek sebezhetőségét, és tökéletlenségét, réseit akarják bizonyítani.

A vírusírtó cégek véleménye

Alex Gostev, az orosz Kaspersky Lab elemzője szerint a VXerek óvakodnak a veszélyes malware-k terjesztésétől a felismerésük, és ennek következtében az ellenük kifejleszthető védelmi technológiák miatt. Ezt persze a fent említett exploitok írásával kompenzálják.

[kép]

Gostev kétségbeesett. véleménye szerint a ''vírusszakácsok'' agyi motorja olajhiányban szenved, s írói tehetségük teljesen háttérbe szorult. A mai színvonal nem olyan mint régen, csak egyszerű trojan-ok, worm-ok keringenek.

Na de mégis, előfordulhat újabb veszély?

A Mobler egy cross-platform vírus, ami Windows és a Symbian OS-t op rendszereket könnyen megtud fertőzni. A proof-of-concept-je nem volt egy nagy durranás, mégis sokan tartanak a jövőbeli változataitól.

Mobil téren a Comwar a mostani legveszélyesebb, MMS és Bluetooth útján fertőz.

Befejezésképpen a VXerek mintha letargiába vonultak volna, de mégis az újabb hírek szerint fellépett egy vulnerabilitás az Intel Centrino processzorok Wi-Fi funkciójánál. Hát akkor mire várnak?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.