Hirdetés

2021. október 20., szerda

Gyorskeresés

Vodafone Internet Booster teszt

Van megoldás, ha a wifi nem megfelelő és hálózati kábellel sem tudjuk a lakás minden pontjára eljuttatni a netet.

[ ÚJ TESZT ]

WiFi név + jelszó átmásolása webadminban

Ha a WPS gombos opció bármi miatt nem megfelelő nekünk a WiFi név és jelszó átmásolására, vagy csak egyszerűen kézzel szeretnénk beállítani a booster WiFi hálózatát, akkor ezt a webadmin felületen tehetjük meg. A WiFi boosterek adaptereknek (az 1-es számú, adaptert kivéve) van külön webadmin felületük. Ez a menü nagyon hasonló, gyakorlatilag szinte teljesen ugyanolyan stílusú, design-os, könnyen átlátható, mint a UPC Connect Box modemé. Ezügyben jár a pirospont a UPC-nek, illetve a Vodafone-nak, hogy ügyelt a részletekre és nem egy egyszerű, tucat-OEM menüt hozott, hanem egy tényleg letisztult felületet ide is.

A fenti képen látható a bejelentkező felület. A kütyü beállítási jelszavát a kütyü hátlapján találjuk meg, settings password néven, első alkalommal ezt kell beírnunk és rögtön meg is kell változtatnunk. A settings password csak számokból áll és NEM azonos a WiFi jelszóval. (De természetesen bármire átírhatjuk.) A jelszót megtaláljuk a dobozban mellékelt extra matricán is, tehát nem kell ezért kihúznunk az adaptert. (Ha mégis kihúzzuk, akkor 10 perc várakozás szükséges újra.)

Hirdetés

Magát a bejelentkező felületet az eszköz belső IP címén érjük el. A kezdő IP cím ugyan rá van nyomtatva az eszközre, illetve a dobozban lévő matricán is rajta van, de ne ezt használjuk! Ugyanis, ha valaki követte az eddigieket, és összeszinkronizálta a powerline adaptereket, valamint az 1-es számú kütyüt már összekötötte a bekapcsolt modemmel, akkor már nem feltétlenül ez az érvényes IP cím, hiszen a powerline adapterek kérni fognak maguknak egy IP címet a routertől. Ezért legegyszerűbb, ha belépünk a modemünk webadmin felületére (általában http://192.168.0.1), és ott megnézzük a csatlakoztatott eszközök vagy DHCP menüpontban, hogy mégis milyen IP címet kapott az eszközünk és arra menjünk rá. Ha még nem csináltuk meg ezt a fajta összeszinkronizálást, vagy még nincs fent a modem a hálózaton akkor lehet, hogy a "gyári" IP cím is működni fog. Jelentkezzünk be a kapott jelszóval és változtassuk meg.

A bejelentkezés után, amennyiben még nem végeztük el WPS gombbal a wifi név és jelszó átmásolását, akkor ezt a webadmin felület is lehetővé teszi. Megkérdezi hogy szeretnénk-e. Ha itt a weboldalon nyomunk rá a csatlakoztatás gombra, az ugyanolyan, mintha a kütyü oldalán nyomnánk meg a WPS gombot, ezért a kényelmesebb felhasználók azt a megoldást is választhatják az összekapcsolásra, hogy mondjuk felcsatlakoznak a meglévő régi WiFi hálózatukra, ahonnan elérik a routert is meg a boostert is, mindkettőnek belépnek a webadmin felületére, és megnyomják ott ezeket a csatlakoztatás gombokat, így nem kell futni a két eszköz között. Technikailag ugyanaz a dolog.

Ha nem jártunk sikerrel korábban a WPS gomb megnyomásánál, akkor inkább hagyjuk ki ezt a lépést, mivel a WPS-nél néha vannak kompatibilitási problémák. Ha a gombbal nem sikerült párosítani, akkor valószínűleg így sem fog, szóval marad a kézi átírás.

Így néz ki a webadmin felület a bejelentkezés és a WPS-es kérdés továbbléptetése után

A képen adatvédelmi okokból törölve lett a wifi név és jelszó, de egyúttal itt meg tudnánk azt is tekinteni. Látható hogy a menü szinte ugyanolyan, mint a fehér UPC-s Connect Box-nál, csak itt kevesebb opció van.

Itt tudjuk megváltoztatni a wifi hálózatunk nevét és jelszavát. Igény szerint ugyanarra is beállíthatjuk mint a régi wifi hálózatunk, és így egy, nagy hálózatot hozunk létre, amik között vezetékes (áramos hálózaton keresztül) "betáplálás" van végig.

Összességében nagyon jó tapasztalatokat szereztem a kütyüvel, jár rá az

AJÁNLOTT

matrica.

Jó netezést!

A cikk nem tartalmaz fizetett szponzorációt, vagy bármiféle együttműködést a Vodafone céggel. Az eszközöket a saját előfizetésemhez igényeltem, és oktatási célból mutattam be, mivel több ismerősöm is igényelt korábban ilyet, de nehézségeket tapasztaltak a beüzemeléskor, mivel számukra új volt ez a technológia. Bízom benne, hogy neked is segítségedre volt. További kiegészítéseket, elsősorban további képeket szívesen veszek a cikkhez. Ha további információt szeretnél a WiFi boosterről tudni, akkor ajánlom a szolgáltató weblapján: [Vodafone.hu - Internet Booster]

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.