Hirdetés

2021. szeptember 21., kedd

Gyorskeresés

Vodafone Internet Booster teszt

Van megoldás, ha a wifi nem megfelelő és hálózati kábellel sem tudjuk a lakás minden pontjára eljuttatni a netet.

[ ÚJ TESZT ]

Szabályok a PowerLine Ethernetről

A PowerLine Ethernetnek vannak bizonyos kőbevésett szabályai, amit be kell tartani, különben nem fog működni, vagy túl lassú lesz. Álljanak itt ezek röviden, néhány tévhitet és hibalehetőséget is eloszlatni kívánva:

- A PowerLine adaptereket (az összeset) KÖZVETLENÜL fali konnektorba kell csatlakoztatni

Hirdetés

(Magyarázat: Tehát TILOS hosszabbítóba, elosztóba kötni. (Ennek fizikai oka van – leegyszerűsítve: "legyengül " a jel, ha elosztóba kötöd. A 3 "lyukú" hosszabbító vagy T-alakú elosztó is elosztónak számít, azokba sem szabad kötni. Éppen ezért van ezen a kütyün egy szabad konnektor aljzat. Kösd a kütyüt a konnektorba és bármi más eszközödet, ami eddig ebben a konnektorban volt, azt nyugodtan kösd át az adapteren lévő konnektorba. Ez a kárpótlás - mivel ki kell "sajátítani" egy konnektort a WiFi Boosterhez, cserébe adnak egyet. Jól tették, mert van gyártó aki kispórolja ezt.

- Villanyórán belül kell maradni

(Magyarázat: Ezeket az adaptereket úgy tervezték hogy csak villanyórán belül adjanak használható jelet. A villanyórát pedig úgy tervezték, hogy az ne engedjen ki kifelé a hálózatra ilyesmi jelet. Ezért nem tudsz vele a szomszédnak "okosban" internetet adni, akkor sem, ha nagyon közel lakik. Ez nem arra való, neki adj WiFin netet inkább.)

- Érdemes azonos kismegszakítón belül elhelyezni a kütyüket

(Magyarázat: Ezen gondolkodtam hogy ideírjam-e, mivel ez nem kötelező, hanem inkább csak ajánlás. Működhet akkor is, ha nem tartod be, csak nem lesz olyan gyors (mert azért valljuk be, ezt nehéz betartani, ha – egyébként nagyon helyesen – minden helyiség külön kismegszakítón van). Szóval, ha szerencsés vagy és olyan a hálózatod, hogy meg tudod ezt oldani, hogy olyan konnektorokba helyezed el a kütyüket, amik azonos kismegszakítóhoz tartoznak, akkor általában jobb sebességekre számíthatsz. De ugyanakkor én már több helyre telepítettem úgy is, hogy különböző kismegszakítókon voltak az egyes helyiségek, emiatt le is csökkentette a sebesség kb. a negyedére, de ez is gyorsabb és stabilabb netet adott, mint a WiFi, szóval csak tessék bátran próbálkozni. Ritka esetekben előfordulhat olyan elektromos bekötés is, hogy egyáltalán nem fog működni különböző kismegszakítók között a hálózat, sajnos ezt sem lehet kizárni a történetből. Sok sikert!)

- Ne terheld túl az eszközön lévő konnektort.

(Magyarázat: A WiFi Boosteren lévő szabad konnektor aljzat teherbírása 3500W körül van, ez rá is van írva, nézd meg a feliratot és tartsd be. Ez elég jó limit egyébként, sok mindent rá lehet kötni, akár közepes fogyasztású háztartási gépeket is, de azért például légkondicionálót ne erre köss rá, hiszen annak simán lehet ettől jóval több is a fogyasztása.)

- Csak CAT5E vagy jobb internetkábelt használj

(Magyarázat: Ez egy gigabites kütyü, szükség van a rendes 8 eres netkábelre, olyanra amit bárhol máshol is használnál. Tehát nehogy valami régi "maradék" 4 eres kábelt használj rá, mert rossz minőségű lenne miatta az internetkapcsolat. Szerencsére itt nem spóroltak, rendes 8 eres vastag CAT5E kábelt adnak a kütyühöz, tehát ami a dobozban érkezik, az tökéletesen használható és remélhetőleg odaér a modemig. Ha nem ér oda, akkor nyugodtan vehetsz másikat, csak erre figyelj, hogy legalább CAT5E legyen. A sima CAT5 nem jó, amiben nincs E betű a végén. Szerencsére olyat talán már nem árulnak, de az olcsó kütyükhöz szoktak olyat csomagolni, ezért az kerülendő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.