Hirdetés

2021. október 19., kedd

Gyorskeresés

Vodafone Internet Booster teszt

Van megoldás, ha a wifi nem megfelelő és hálózati kábellel sem tudjuk a lakás minden pontjára eljuttatni a netet.

[ ÚJ TESZT ]

Összekapcsolás: az áramnetes hálózat létrehozása

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez. Megismerkedtünk a Powerline Ethernet működésével, a kapott eszközök szerepével és különbségeivel, így már nincs más hátra, minthogy építsük meg a hálózatot az eszközeink beüzemelésével! Ennek lépéseit mutatom be ezen az oldalon.

Kezdeném először is a legfontosabb szabályszerűséggel: az eszközök bekapcsolási ideje 5-10 perc. Ezért bármilyen okból is indítanánk újra (ideértve azt is hogy először kapcsoljuk be), legyünk nagyon türelmesek és ne azonnal reméljünk eredményt, hanem várjuk meg, amíg üzemkész lesz.

Tehát a két adaptert a kívánt helyekre odavisszük és áram alá helyezzük az eszközeinket: az 1-es számú egyszerű adaptert célszerűen a modem közelébe, a második számút (a PLC WIFI boostert) pedig egy tetszőleges helyre, ahol szükségünk van az internetre és ezt is áram alá helyezzük, ezután várunk egy kicsit. Szigorúan csak a 10 perc letelte után folytathatjuk a beüzemelést.

Hirdetés

Ha már korábban próbálkoztunk a beüzemeléssel ...

... akkor töröljük a korábbi próbálkozásaink maradványát, kezdjünk tiszta lappal...

Itt egyfajta opcionális lehetőségképpen – ha már korábban esetleg sikertelenül próbálkoztunk volna a beüzemeléssel – úgy érdemes lehet gyári beállításokra visszaállítani a kütyüinket. Ha ezt megtesszük akkor célszerű mindig az ÖSSZES powerline kütyüt resetelni, mert a végén össze fogunk kavarodni, hogy most melyiken milyen beállítások vannak. Aki még nem próbálkozott a beüzemeléssel, hanem most először csinálja, az ezt a resetet nyugodtan kihagyhatja, ezért is van halványan írva, a többség ugorhat a következő lépésre. A visszaállítást úgy lehet elvégezni, hogy egyesével odamegyünk a kütyükhöz egyesével (sorrend mindegy), és egy golyóstollat, esetleg gemkapcsot, vagy SIM kártya kivető tűt, bármilyen egyéb pici vékony rudat benyomunk az eszközök bal oldalán található RESET nyílásába, kattanásig, és ott tartjuk, tehát lenyomva tartjuk a gombot. Jól hallható és érezhető a kattanás, ezt a gombot lenyomva tartjuk körülbelül 10 másodpercig, utána elengedjük, kihúzzuk a rudat, amit betoltunk. Onnan tudjuk, hogy elég a nyomva tartásból, hogy az eszköz fényei felvillannak. Nemcsak a narancssárga fény, hanem az összes. De számolhatunk is: 15 másodperc biztosan elég, attól tovább semmiképp nem szükséges nyomnunk.

Annyit azért hadd tegyek hozzá, hogy ne áramba helyezés után azonnal nyomjuk be a gombot. Várjunk 5 percet, legyen ideje a kütyünek "magához térni" és csak utána reseteljük (a 10 percet itt nem kell megvárni hiszen nem fontos most feltérképezni a hálózatot). A másik fontos dolog, hogy még véletlenül se húzzuk ki a kütyüt, maradjon végig áram alatt. A reset végrehajtása gyorsan megtörténik, újraindul a kütyü magától, tehát ismétlem: NEM kell kézzel újraindítani/kihúzni, sőt tilos.
A reset után újrakezdődik a 10 perces beindulási időszámítás, eközben pont van időnk kényelmesen átsétálni a szett többi eleméhez, vagyis a többi powerline adapterünkhöz és ott is megismételni ugyanezt. Mindegyiken van reset gomb, tehát az egyszerű adapteren és a WiFi boostereken is. Ha ezt végigcsináltuk és letelt a 10 perc az utolsó eszköznél is, akkor haladjunk tovább.

Összeszinkronizálás avagy összekapcsolás áramos hálózaton keresztül
Ez a legfontosabb rész. Nem bonyolult művelet, de könnyű elrontania annak, aki kapkod. Szóval a következő a cél: szeretnénk összekapcsolni a kütyüket az elektromos hálózaton keresztül, avagy internetet juttatni az egyik pontból a másikba. Hogy honnan hova, az az összekapcsolás szempontjából mindegy. Sőt az is mindegy, hogy rá van-e kötve már a modem az egyik eszközre, vagy sem. Nyilván célszerű, de ha esetleg ezt még nem tudjuk most megtenni, ráér, nem előírás. Az összekapcsolásnak csak egy feltétele van: mindegyik powerline kütyünk legyen áram alatt és legyen üzemkész (azaz a 10 perc letelt mindegyiknél az áram alá helyezés óta). Ha ez megvan akkor kezdhetjük.

SYNC

1. Odamegyünk az 1-es számú powerline adapterünkhöz és benyomjuk az oldalán található SYNC gombot kb. 5 másodpercig. [kép] Ez egy könnyen megnyomható nagy gomb, nincs szükség semmilyen speciális eszközre (tollra vagy ilyesmire), csak simán nyomjuk be és tartsuk úgy pár másodpercig. Akkor engedhetjük el ha elkezd villogni sárgán vagy zölden a nyíl piktogram a készülék elején.

2/a. Menjünk oda a másik powerline adapterünkhöz (például a 2-es számúhoz). Nem kell futnunk, bőven hagy időt a rendszer, több percünk is van erre a lépésre. Ezen a másik eszközön is nyomjuk meg a sync gombot, mint az elsőn, ugyanúgy kb. 5 másodpercig. Megint csak a villogó zöld nyíl piktogram fogja megerősíteni azt, hogy érzékelte a nyomást, és párosítási módba lépett. A gyors villogás azt jelzi, hogy párosítható/felderíthető/megtalálható az eszköz a hálózaton, a lassabb zöld villogás azt jelzi, hogy már meg is találta a másik eszközt. Ez rövidesen be fog következni, ezzel a vezetékes összekapcsolás kész. Ezzel lényegében már lenne is internetünk a második kütyün, vezetékesen és bizony már WiFin is. A WiFinek ilyenkor az a neve és a jelszava, ami az adott powerline kütyü hátuljára rá van matricázva, illetve a dobozba is csomagoltak még egy öntapadós matricát, amin rajta van a hálózati név és jelszó. (Ezért emiatt nem kell kihúznunk a kütyüt hogy megnézzük.)

2/b: Opcionális: Ha vannak további powerline kütyüjeink (például hozzám hasonlóan nemcsak az iker/páros szettet rendeltétek meg a Vodafone-tól, hanem kértetek egy 3. eszközt is, ami nincs párban, hanem önállóan érkezik és olyan mint a páros szett 2-es számú darabja), akkor ez a 2/a második lépés MEGISMÉTLENDŐ minden ilyen eszközzel, úgy, hogy a 2-es számú helyett az új eszközön hajtjuk végre a lépéseket. A már párosított 2-es számúhoz nem kell hozzányúlnunk egy új eszköz hozzáadásához. Viszont időközben az 1-es számú eszköz kiléphetett a párosítási módból, ezért első teendőnk az, hogy odamegyünk az 1-es számú eszközhöz, megnézzük, villog-e még a zöld nyíl (a folyamatos világítás nem "ér", a villogásra vagyunk kíváncsiak). Ha villog zölden akkor még jók vagyunk, ha nem, akkor megnyomjuk újra 5 másodpercig a SYNC gombot az 1-es számú eszközön, hogy újra elkezdjen villogni a zöld nyíl. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy sikerült-e a megnyomás, akkor nyomjuk meg még egyszer, ebből baj nem lehet. Ezután menjünk az új (pl. 3-as számú) eszközhöz, és azon is végezzük el ezt, hasonlóan, mint ahogy a második lépésben csináltuk. (Elegendő mindig csak az 1-es számú eszközön, illetve a telepítendő új eszközön nyomni a párosítás gombot. Nem szükséges "mindegyiken" végignyomni, sőt nem is ajánlatos mert nem biztos, hogy azokon befejeződött volna az összekapcsolás, beállítás.)

Opcionális lépésként a következő oldalon találunk leírást ahhoz, hogy hogyan változtathatjuk meg a kütyükhöz kapott gyári WiFi hálózat nevét és jelszavát, mondjuk hogy ugyanolyan legyen mint a meglévő wifinké. Ez természetesen nem kötelező. Ha megfelel az új WiFi név és jelszó, illetve azt szeretnénk kifejezetten, hogy a boosternek külön WiFi hálózata legyen, ne "vegyüljön" a régivel, akkor akár így is hagyhatjuk, és akkor készen is vagyunk. Mindenesetre, akit érdekel a jelszóváltoztatás és a webadmin felület, WPS mód, az lapozzon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.