2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vmod, facsarjunk ki többet a gépből!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az egész ott kezdődött, hogy láttam egy cikket ahol a kis 8600GT teljesítményét megduplázták.

[ ÚJ TESZT ]

Először is senkit nem bíztatok, hogy ezeket utánam csinálja,mert igen gyorsan nullázhatja vele a gépét, illetve ugrik a garancia. Ezért tuning csak SAJÁT FELŐSSÉGRE.

Az egész ott kezdődött, hogy láttam a hoc.hu-n egy cikket ahol a kis 8600GT teljesítményét megduplázták. Ez igen megtetszett, és ha már forrasztópákát vettem a kezembe a CPU sem maradhatott ki.

A gép ami átalakult
Athlon64 x2 4000+ (65nm) 2100Mhz
ASUS M2N-E SLI
LEADTEK WinFast PX8600GT TDH 256MB PCIE referencia órajelek
2x1GB PC6400 Geil Value 5-5-5-15

Először következett a megfelelő hűtés beszerzése
Egy Freezer64 pro és egy Zalman VF900

Illetve még néhány apróság
10k, 20k helipotmeter, multimeter (lehetőleg ne 600Ft-os piacos), forrasztópáka, ón, esetleg valamilyen folyatószer, merészség.
Ezek után pedig belefogtam a tuningba.

Mivel nem voltam magamban teljesen biztos és az alaplaphoz nem leltem használható modot, ezért bevittem a gépemet a suliba és kaptam egy kis segítséget a villanytanároktól.
A lap és proci+ hűtés éppen alkotunk:

Sajnos az alaplap semmilyen feszültség emelést nem enged felfele, ezért kellet egy kis mod. Magát a működést nem nagyon részletezem, akit érdekel, letöltheti az adatlapokat és megnézi

Alaplapi feszültségszabályozó:

Ugyanez nagyban

Az alaplap feszültség ellátásáért egy RT9246 típusú IC felel. Ez az IC a közvetlenül a processzortól kapja 5 lábon keresztül (Vid0-Vid4) a processzornak kellő feszültség értékét.
Ezek lábak belül egy DA átalakítóra mennek és ez lesz a referencia feszültsége, amivel a kimenetet összehasonlítja. Mivel a kimenőfesz közvetlenül megy be az áramkörbe így külső potival lehetetlen ezt megváltoztatni. Bármit is raktunk be, nem indult el a gép (okozott is néhány kellemetlen percet), vagy egyszerűen nem változott a kimeneti feszültség. Ezért más utat kellet nézni. Mi lenne, ha magát a referencia feszültségét változtatnám meg. Mivel az IC a Vid lábakat alapból egyesre húzza és a proci ide tartozó lábai open drain-es, nyugodtan lehetet változtatni. Nézegetve a pdf-et szemetszúrt egy táblázat:

Ez a táblázat tartalmazza milyen Vid értékhez, mekkora kimenőfeszültség tartozik.
Mivel a procim 1,325V-os, amihez 01001 érték tartozik csak a második egyest kell eltűntetni, és máris 1,525V-ot kap. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha megfigyeljük a táblázatot, akkor észrevesszük az 1,2V és az 1,4V-hoz tartozó kódban csak a Vid3 különbözik (kettes láb). Így gyorsan ezt a lábat lehúztam 0-ra, vagyis összekötöttem a Vid4-el, amit a CPU amúgy is nullára húz. Ehez a csak egy aprócska forrasztás kellet.
Bekapcsolom a gépet, és közben mérem a feszt, 1,525V . Belépek a setupba és beállítom az 1,2V-ot, újraindítom és láss csodát sikerült elérni az 1,4V-ot. Gyorsan neki láttam a tuninghoz és elértem 3050Mhz-et. Azután nem bírtam magammal belőttem a rendszert 1, 525V-ra és elértem 3349Mhz-et.

Itt a rendszer már nem ált fel, így belőttem 3150Mhz-t és elindítottam a winxp-t.

Ekkor ért egy hidegzuhany. Gyorsan elővettem a CPUZ-t és csak 3050-et mutat.
A beállított 300Mhz-es HT sebesség helyett "csak" 290,6 van. Rengeteget próbálkoztam, a HT szorzót visszavettem 3-ra, de nem ment feljebb a sebesség, csökkentett szorzóval is csak 290. Valami HT korlát lehet, így beletörődtem, hiszen 3050 is egy szép eredmény ez +45,2% jelent CPU fronton.

Ezen az órajelen 1,4V mellet stabil a rendszer a Ram is 872Mhz-n fut 4-4-4-12 mellet 1,95V-ról.

Íme egy kép a memória sebességről:

Ezek után belekezdtem a VGA tuningba.

A GPU feszültségéért egy RT9259-es IC felel, a memóriákért pedig egy RT9214.
Mindkettő ugyan úgy működik, csak lábszámban van különbség, még a kapcsolásuk is ugyan az.

Mindkét esetben a kimenő feszültség le van osztva, ami az FB lábra megy. Csak annyi a dolgunk, hogy csökkentsük az osztó alsó ellenállásának az értékét. Ezt megvalósítani egyszerű, párhuzamosan kötünk velük 1-1 potenciometert. A poti egyik végét az FB lábra a másikat pedig egy testpontra kell forrasztani.

Lehet még grafitozni is, de azt én nem próbáltam, potival pedig széles tartományban lehet állítani. Potmeternek lehetőleg helipotmeter legyen alkalmazva, mert ez finoman állítható bár egy kicsivel drágább is. Sorba lehet vele kötni egy sima ellenállást is, nehogy végállásba kerülve tönkretegyük a kártyát, de én ezt kihagytam, mert a végálláshoz kb. huszat fordul a helipoti. A potinak a középső és valameik szélső lábát kell használni, a másik szélsőt én letörtem, nehogy hozzáérjen a házhoz. Értékének én 10k-t választottam a GPU-hoz, és 20k-t a memóriákhoz, ezekkel a kimenőfeszek finoman állíthatóak, kisebbel pedig már letekert állapotban is magas a feszültség.

Így néz ki most a kártya:

Látható, hogy plusz tápcsatlakozóra volt szükség amit ennél a típusnál egyszerűen be lehet ültetni, mert ki van hagyva a hely neki. Így szabványos 6 tűs molex csati van benne.
Arra ügyelni kell, hogy nem elég a csatlakozót felforrasztani, mert ezzel még nem adunk neki kívülről tápot. A 12V-os betápon ugyanis hiányzik egy tekercs, én ide egy alaplapról lebontottat tettem, de valószínüleg egy egyszerű átkötés is jó. Kivezettem még egy tápkábellel a mag és a memória feszültségeket, így könnyen meg tudom azokat mérni.
Ezekkel az átalakításokkal sikerült a gyári órajeleket igencsak megnövelni

V-GPU 1,75V V-MEM 2,1V
920Mhz/2024Mhz/945Mhz
GPU/SHADER/MEM/

Ezeken az órajeleken stabilan lefutott a 3dmark06

És most bazi nagyban

Feljebb akartam még venni a feszültséget, de nem mertem, mert terhelés alatt a GPU magfeszültség felugrott 1,85V-ra, így ez lett a vége.

A 7105 pont azért igen jó teljesítmény, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy minden alapon ez a rendszer kb. 4000 pontot teker bele. És egy 7600GT sli is csak 6000.

Végszó

Bár kisebb nagyobb nehézségek árán elkészült a mod és már két napja stabil a rendszerem, néhány dologra oda kell figyelni.

A rendszer iszonyatosan fűt!! A proci feszrészt néhány perc után nem bírtam megfogni, de ez nem okozot gondott mivel mindenhova tettem ventit a hőmérsékletek pedig lementek. De teljes terhelésnél a GPU felment 70fokig is. A CPU pedig 55.

Most még csupaszon:

Remélem, ha valakinek ezzel segíteni tudtam, ha valami nem tiszta inkább írj, nehogy meggondolatlanságot művelj. A képekért pedig elnézést a telefon csak ennyit bírt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.