2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

uleFone Power - Az erő veled van

Sokat gondolkoztam a G2 és G3 utódján....Az akkumulátor/SOT idő, és az előzetes cikkek alapján ígéretesnek tűnik.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, működés, menü

Most jön az a rész, amire szinte a legtöbben kíváncsiak. Hogy mi van a vasban, és hogy a rajta lévő operációs rendszer hogyan fut alatta. Megnyugtatok mindenkit, a hibák felsorolása véget ért, most jönnek a dicséretek. A rendszer vajsima, gyors, nem akad, nem fárad el, napok múltával sem....egyszóval smooth. Ami pedig ezért a felelős:

Processzor: 64 Bit MTK6753T - 8 magos, amik egyenként max. 1300 MHz-en ketyegnek
RAM: 3 GB LPDDR3
GPU: Mali T720 MP

Megmondom őszintén, egy közepes telefonra számítottam, de kellemes meglepetés lett belőle. Nem bántam meg, sőt, megszerettem. Ez egy elég jó telefon. Bár az Antutu pontszáma nem a legmagasabb, arra pont elég, hogy a rendszer szépen/kiegyensúlyozottan fusson rajta, és hogy ha bárhová nyúlunk, azonnal reagáljon rá, gyorsan teljesítve a kiadott parancsot.

Egy kis furcsaság is a szemünkbe ötlött a kollégákkal a topicban. A gyártó szerint 64 bites a processzor, de 2-3 benchmark 32-bitesnek látja rajta a rendszert. Erről nincs több információ, a google is csak pár hozzászólást/találatot adott ki erre. Ha így is van, mindenesetre ettől még jól megy a rendszer.
Talán majd a februárra ígért 6.0-ás droid majd 64-es lesz, ami ugye mintha kicsit késne....A 64 bites rendszerről itt olvashattok bővebben egy kis érdekességet.

Megjegyzés: pár nappal ezelőtt megjelent az ulefone power blogban egy írás, miszerint április végére várható egy frissítés OTA-n, amely végre a várva várt 6.0 lesz. Már most letölthető egy béta verzió, amihez azt írják, hogy 32 bites, de a végleges az 64 bites rendszer lesz. Tehát a jelenlegi is 32 bites, ez már biztos. Remélem, hogy Arm v8-as utasításkészlettel/szolgáltatásokkal adják ki, mert bármennyire is jó a végletekig foltozott/javított/optimalizált Arm v7, azért már lejárt az ideje lassan.
Köszönet Ghard kollégának a folyamatos figyelésért és az információk továbbításáért.

OTG funkciója tökéletes, egyszerre tudunk irányítani egy USB egeret, írni közben egy USB billentyűzettel, miközben másolunk egy pendrive-ra. Mindehhez elég egy sima USB elosztó. Egyszerre csak 1 pendrive-ot kezel. A belső memóriánál 13 GB-ot látni, és ha jól emlékszem (javítsatok ki, ha tévedek), 8-9 GB volt szabadon. A beállításoknál ki lehet választani, hogy a belső avagy a külső kártya legyen e az alapértelmezett írási lemezünk.

Jelenleg 5.1 android (Lollipop, SDK 22) fut a készüléken. Előre telepítve kapjuk a Google Play áruházat és társait, csak be kell jelentkeznünk. A memória nehezen telítődik meg, bármit is telepítettem vagy futtattam, az általában mindig megnyílt ott, ahol abbamaradt. Tehát a multitasking elég jó. A home gombot hosszan nyomva jutunk az alkalmazásváltóhoz.

Megjegyzés: Még nem láttam olyat ennél a telefonnál, hogy lecsökken 300-500 MB-ra a szabad memória mérete. De ha ilyen történik, akkor se ijedjünk meg, ez a dolga memóriának.

Az NFC és a Gravity sensor sajnos kimaradt a vasunkból, de azért még így sem szégyenkezhetünk.

NFC alternatívaként használhatjuk a HotKnot funkciót is. Sajnos egyelőre csak MTK-s telefonokon elérhető, és amelyik romba ez be van építve, plusz egy HotKnot képes érintőképernyő. A kijelzők összeérintésével meg lehet osztani képeinket, videóinkat, zenéinket, kapcsolatainkat, weboldalak/linkeket, naptárbejegyzéseinket, stb. Kicsit bővebben erről itt olvashattok: [link]

A GPS modul nagyon gyors, cirka 3 másodperc alatt talált több jelet is. A wifi szintén gyors és erősen fogja a jelet. Hálózati adatforgalom és wifi váltás között is csak tizedmásodpercek telnek el. Bluetooth-unk 4.0-ás, és szintén nem tudok rá panaszt mondani, gyors, megbízható. A digitális iránytűnk nagyjából jó, 85-95 %-os a fordulási irány helyessége. Elfogadhatónak mondanám.

Az ujjlenyomat-beolvasás elég egyszerű, csak követni kell az utasításokat. Ki kell választanunk, melyik ujjunkat akarjuk először beszkennelni, majd annak ujjbegyét ráhelyezni a szkennerre, és ide-oda vagy fel-le mozgatni / "csúsztatni". Fogjuk látni, ahogy lépésről lépésre beolvassa a annak minden recéjét, görbületét. És ahogy kész, onnantól már be is lehet állítani, hogy akarunk e egy újabb ujjlenyomatot, vagy a már meglévővel mit szeretnénk csinálni. Elég gyors, és jó hatásfokkal dolgozik. Hozzá lehet rendelni:

• képernyőfeloldást,
• alkalmazáslezárást,
• képek/ videók lezárását,
• kép / videó készítését,
• stb, stb...

Megjegyzés: A barátnőm aznap este, mikor ezt teszteltem, meg akarta nézni a facebookomat, de sajnos emiatt nem jött neki ez össze. Pedig kipróbálta mind a 10 ujját.

Természetesen nem kötelező a gyári launchert használnunk, feltehetünk bármi mást, ami szimpatikus nekünk, vagy ami jobban személyre szabhatóbb.

Megjegyzés: a gyári launcher nekem mindig kicsit fapados.

Az FM rádió RDS-es, lehet vele rögzíteni az adásokat, és fut a háttérben is.

Munkámból adódóan fontos számomra, hogy a hívások rögzítve legyenek, hogy később akármilyen adat miatt vissza lehessen őket hallgatni. Sok custom romon, de néha stock romon sem volt tökéletes ez a dolog. Itt szerencsére nagyon jól működik, ezt használom erre a célra: [link]

Sok fejlesztő/gyártó szeret kiadni (és jól teszik) a saját romukhoz egy backup programot. Az uleFone sem kivétel ez alól. Tudunk biztonsági másolatot készíteni az alkalmazásainkról, a személyes adatainkról, azon belül pedig; névjegyzék, üzenetek, kép, naptár, zene, könyvjelzők. És mindezt a külső sd kártyára természetesen.

A beépített hangrögzítő jó minőségben vesz fel, tisztán, és kikapcsolt kijelzőnél is működik. Nekem nagyon hiányzik többek közt az LG-től a vágólap-menedzser. Ezt ezzel az alkalmazással pótoltam: Clipboard Manager

Megjegyzés: bekapcsolt kijelzőnél a dedikált kameragombot hosszan nyomva egyből a hangrögzítőhöz jutunk, ami már rögzít is.

A kisegítő lehetőségeknél található lebegő értesítéseket valahogy nem sikerült elindítanom. Most vagy nem engedélyeztem valahol, vagy csak ügyetlen voltam. De mivel már megszoktam és megszerettem ezt a fícsört a Cyanogenmod-nál, ezért mindenképp szerettem volna használni. Ezzel tökéletesen megy, és jól személyre szabható is: Heads-up Notifications

A gyári videólejátszót inkább cseréljük le MX Player-re, több formátumot ismer, és kezeli a feliratokat is. A galéria semmi extra, helyette amúgy is évek óta a QuickPic Galériát használom. A naptár alkalmazás átlátható, könnyen kezelhető. A tárcsázóról azonnal a Cyanogenmod 13 felülete jutott eszembe, ami nem rossz, de én inkább a megszokások rabja vagyok. Így az évek óta használt Exdialer programra cseréltem le, ami remekül témázható, és vannak benne "beépülők", mint például az állítható rezgésű hívás/kapcsolásfigyelő, stb.

A zenelejátszónkat közepes minőségűre és tudásúra voksolnám, el lehet vele lenni. Innen is tudunk csengőhangot beállítani, és keverni is tudunk számokat bulihoz (vagyis egymás után lejátssza a számokat). Fut a háttérben is.

Na jó, most jön az ötödik kisebb hiba. Mert ahogy nézem az emberek szokásait, szeretik megváltoztatni a betűtípust a telefonjaikon. Itt pedig nem lehet, csak a méretet. Ezt csak külső launcherrel vagy betűcserélő alkalmazással, vagy esetleg témák letöltésével lehet elérni.

Egy-két hasznos, bár energiaszívó fícsört is kaptunk a fejlesztőktől, az egyik a Smart Somatosensory, Ez lényegében gesztusvezérlés. Többek közt tudunk vele:

• lapozni a galériában a képek közt,
• zeneszámokat továbbléptetni,
• a kamera alkalmazásnál képet készíteni,
• a launcherben lapozni jobbra-balra,
• kijelzőt feloldani,
• ha valaki SMS-ét olvassuk, és a fülünkhöz tesszük a telefont, akkor tárcsázza az illetőt,
• ha valakinek a névjegyén állunk, és a fülünkhöz tesszük a telefont, akkor tárcsázza az illetőt,
• ha valaki hív minket, a fülünkhöz téve a telefont fogadjuk a hívást.

A másik pedig a Gesture Unlock gyűjtőnévre hallgat.

• dupla koppintással fel lehet ébreszteni a kijelzőt - Nova-nál például le is lehet zárni dupla koppal,
• ujjunkat felfelé húzva a kijelzőn feloldjuk azt,
• ujjunkat lefelé húzva a kijelzőn a kamerát indítjuk el,
• balról jobbra és jobbról balra húzva az ujjunkat a kijelzőn válthatjuk a zeneszámokat,
• M betűt rajzolva elindítjuk és megállíthatjuk a lejátszást,
• E betűt rajzolva a böngészőt indíthatjuk el,
• Z betűt rajzolva az órát indíthatjuk el,
• stb.

A beállítások menü a szokásos elemekből áll, plusz még azok talán, amik más telefonban nincsenek benne: Gesture unlock, Fingerprint, Be és kikapcsolás ütemezése, Smart somatosensory.

Megjegyzés: nagyrészt az MTK telefonok ismérve az időzíthető ki- és bekapcsolás, ezzel a módszerrel még tovább növelhetjük a készenléti időtartamunkat / napok számát. Ha minden este mondjuk 11-től reggel 5-ig nem megy a telefon, simán elérhető vele az 1 hetes ciklus is.

A telefonon lévő nyelvek listája:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.