2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vízhűtés - ahogy én csináltam

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előrebocsátanám, ez leginkább egy élménybeszámoló lesz, nem egy tized fokokra kiterjedő vízhűtésteszt.

[ ÚJ TESZT ]

Előrebocsátanám, ez leginkább egy élménybeszámoló lesz, nem egy tized fokokra kiterjedő vízhűtésteszt. Akinek a gyomra nem bírja a hőfok-grafikonok hiányát, az ne olvasson tovább!

Már nagyon régen, kb. 5 éve is volt annak, hogy felmerült bennem a vízhűtés beszerzésének gondolata. A zajokra-zúgásokra elég érzékeny vagyok, pl. bekapcsolt gép mellett nem tudok aludni sem, sőt, az is kifejezetten zavaró tud lenni, ha egy játékban a halkabb részeknél hallom a ventiket.

No comment :)

Akkoriban még a "vigyázz, mert könnyen letöröd az AMD procid sarkát, és azt gariban nem cserélik ki" típusú procim volt, és még annyira sem értettem hozzá, illetve voltam olyan bátor, hogy szétszedjem a gyári hűtést, így a témát jegeltem. Egészen ez évig. Innen a PH-ról vettem régebben egy komplett vízhűtést, ami szépnek ugyan csúnya, de legalább használható volt. Ezt a hűtést raktam fel a régi ATI 9800SE@9800 +4 pipe-os kártyámra, és ott hibátlanul tette a dolgát, egészen addig, míg barátnőm véletlenül bele nem rúgott a rossz állapotú pumpába, annak egyik tápkábelét kimozdítva le nem állította azt. Aztán visszaült filmet nézni, és egyszercsak nagy sötétség, a gép kikapcsolt. Azon a kártyán tojást lehetett volna sütni... A homlokomról csorgó verítékcseppek pedig akármelyik halivudi drámában oszkárt értek volna. (a kártya túlélte, és barátnőm is :D )

Egy hűtő Conroe procikra

Idén elérkezett az idő, hogy lecseréljem a gépemet valami korszerűbbre, így Húsvét környékén megleptem magam egy Core2Duo E6550, Gigabyte Nvidia 8800GT, 2x1GB 1066 Kingmax rammal, és egy Gigabyte P35-DS3 lappal, meg az apróságokkal. Először inkább élveztem az élményt, amit nyújtott, nem figyelve a zajra és hőmérsékletekre sem. Persze idővel elmúlt az újdonság varázsa, és döntöttem: nekem erre a gépre víz kell! Mivel még mindig nem voltam egy nagy hardver-guru, megbeszéltem egy kollégámmal, hogy segít leszedni a CPU-hűtőt, és felrakni a blokkot.

Az egyik alany, még koszosan

Eljött a nagy nap! Izgalommal és félelemmel kevert lelkiállapotban vágtunk neki a kézikönyv áttanulmányozásának, hogy hogyan is kellene levenni a gyári hűtőt. A vége persze az lett, hogy "négy kis csavart elforgatni, hűtőt leemelni" szóval nem egy nagy valami. :D Bár felkészültségünket bizonyítja, egy darab csillagcsavarhúzó volt nálunk, így kénytelenek voltunk konyhanyelven szitkozódva egy konyhakéssel elforgatni csavarjainkat. A vízhűtés már készre szerelve várta, hogy végre a helyére kerüljön, úgyhogy egy kis pasztázás után fel is raktuk rá. A csavarokból direkt a boltban akkor megvehető leghosszabbat vettem, ami esetünkben arra volt elég, hogy az anya pont a végére rámenjen. Mivel természetesen egy harapófogónk sem volt, így barátnőm legféltettebb szemöldökcsipeszét kértük kölcsön az anyák rözítéséhez. Sikeresen összeraktuk a hűtést, gyors hátbaveregetés "Ez nem is volt nehéz!" felkiáltással összdugtuk a gépet, majd fanfár és dobpergés, bekapcsoltam! A maradék ventik felpörögtek, az alaplapon kigyulladt a fény, majd ugyanezzel a lendülettel leállt az egész... Itt folyt le az első szívrohamtól homlokomra menekült verejtékcseppem. Újabb gombnyomás következett. A határozottabb mozdulattól az eredmény ugyan határozottan nem változott, viszont kollégám homlokára is kiült a "Mi a franc van vele, elk..?" kifejezés. Az enyémen még egy csepp veríték jelent meg, jelezve, nem örülnék neki, ha a másfél hónapos gépemet szívenszúrnánk. Kábeleket ellenőriztük, de a nagy izgalomban mindent rendben találtunk.

Konyhakéssel lazítani a CPU-hűtő csavarjait...

Elkeseredett ötlet: rakjuk vissza a gyári hűtőt, és hagyjuk a francba az egészet, 25 évesen nem hiányzik egy szívroham. Szerelésben egyre rutinosabbak lettünk, így pár perc alatt visszakerült a gyári hűtő, amit újabb bekapcsolás követett. Eredmény semmi. Venti felpörög, majd azonnal leáll. Akinek esetleg van tippje miért történhetett ez, az most ne tartsa magában, a helyes megfejtők között játékélményt sorsolunk ki. :) Újra átnézve a kábelezést érdekes dologra derült fény: a tápból kijött még egy négy tűs tápkábel, ami nem volt bedugva. Persze erre nem gondoltunk, hogy a 20 tűs nem elég, mivel amint bedugtuk a +4-et is, a gép életre kelt, és vidáman duruzsolni kezdett! :D Ekkora amatőr hibát nem követhet el ember, vagy mégis? Kezdtem megnyugodni, hogy azért nem tettük tönkre a gépet, ekkor mentünk ki először inni. Balzsamot. Aki esetleg nem ismeri, annak elmondanám, hogy ez az ukrán Jager. Édeskés, 40%-os, gyógynövényes ital, nagyon kellemes, aljas módon itatja magát, és úgy 4-5-7 feles után elkezd hatni. De úgy istenesen megüti az embert. :D

Köszi a szemöldökcsipeszt, Kriszta!

A probléma azonban nem lett megoldva, így addig erőltettem, míg újra vissza nem raktuk a vizet. Immár rutinból, 5 perc alatt helyén volt minden, gép indul rendesen, a dobhártyaszaggató sípolást leszámítva. Ezt már könnyebben el tudtuk hárítani, ugyanis a BIOSban be volt kapcsolva a CPU fan failure beep, vagy mi, ezt egy hanyag mozdulattal kikapcsoltuk, és voilá! Kész is voltunk a proci hűtésével. Jöhettek a tesztek: hajszálpontos adatokkal nem tudok szolgálni, de Gears of War alatt olyan 60° helyett 20 perces Everest CPU stress után nem ment 40-42° fölé a hőmérséklet.

Ez nagyszerű, jöhet a megérdemelt pihenés, és homloktörölgetés, így benyakaltuk a megmaradt Balzsamot is, és mindenki boldog volt. Ki ettől, ki attól :D

Balzsam

És másnap jöttem rá arra, hogy ami valóában hangos, az nem is a procihűtés, hanem a VGA hűtése. Pedig direkt a Rev. B-t vettem, amin Zalman hűtő van, a régebbiekről azt hallottam mindenkitől, hogy milyen halk, és hűs. Nos ezzel nem voltam megelgégedve. Hűsnek ugyan hűs volt, az idle 45-50 fokjával, Crysis alatt zárt házban a 65-70-ről szépen lehűtötte olyan 60-ra, persze ilyenkor egy kis kakaót adott a ventinek, ami így mint egy Jackie Chan filmben visítva tette a dolgát. Szóval jól, de hangosan működött.

Mivel megvolt a régi blokkom, a régi lefogatóval, úgy gondoltam rámérem, és rárakom, talán jó lesz rá. Az első problémába itt ütköztem. Mivel már éreztem magamban annyi magabiztosságot, hogy egyedül essek neki a kártyának, valamint a kártya elhalálozásából következő munkahelyi túlórákra is fel voltam készülve, egy szép nap kivettem a kártyát a gépből, lecsavartam a csavarokat, és levettem volna a hűtőt. Ha ment volna. De úgy rá volt szorulva, hogy jobbnak láttam, ha nem feszegetem. Ismerősöm mesélte, hogy ő úgy szedte le egyik kártyájáról a ventit, hogy a kártyát az asztalra tette azért, hogy a csavarokra felfeküdjön, és a két végénél fogva lefelé nyomta. A hűtő lejött, bár az asztalba nyomódott négy kis csavarnyommal azóta sem tud mit kezdeni. :P Hogyan is mondjam, nekem ehhez nem volt kedvem.

VGA, a'la poros

Elkezdtem viszont nézegetni a a VGA-blokkokat. Hihetetlen árak vannak! Egy full-cover blokk huszonezer forint, annyit meg nekem nem ér meg. Találtam csak GPU-blokkot is, aminek a gyártójától infokat kértem a blokk felépítéséről. Ugyanis az a blokk nagyobb volt, mint az én meglévőm, viszont kívül műanyag. Megtudtam, hogy a magja és lényege, az mm-re pontosan akkora, mint a meglévő blokkom! (ezúton is bocsi, hogy nem rendeltem!) Ez volt 1-2 hónapja. Azóta halasztgattam a blokk felszerelését. De a mai nap újra nekiálltam, kártya gépből ki, asztalra fel, ámulás, hogy milyen poros meg szöszös, takarítás, csavarlevétel, izgulás, nekiveselkedés. Itt is utánakérdeztem, és azt mondtátok, hogy csavarni kell, nem felfelé húzni a hűtést, tehát így tetteml. Igazából fel sem fogtam, de egyből lejött a hűtő! Egy pillanat alatt! (előtte Crysis Warheaddel 64°-ra fűtöttem, azt mondták, az segíthet) (Mármint a fűtés :D )

A gyári paszta

Fúúúj, miezamocsok?? A gyári paszta rákeményedve, foltokban állt a GPU-n. Infokérés, hogy szombat délután hol tudok löttyöt venni a takarításhoz, de mint kiderült, elég az acetonmentes körömlakklemosó is. Így lepucoltam a CPU-t, GPU-t, és NB-t is, most olyan tiszták, hogy bizonyos szögből szinte tükörként viselkednek. Régi blokk rápróbál, stimm! Lefogató rápróbál, ez is stimm! Fülig érő száj, víz összerak, tesztel, hogy nem-e folyik vagy ereszt, moziba menés, este újra tesztelés, közben írom ezt.

Azt elfelejtettem mondani, hogy a pumpából sikeresen kiszakítottam két kábelt, és műszerészpákám sincs, hogy esélyem legyen visszaforrasztani. A csatlakozója meg nem evilági, mivel ebből a fajtából van 2 és 4 pines is, ebbe meg hatos kell :S Végülis vadászkéssel és körömreszelővel (köszönöm, Kriszta! :D) sikerült úgy-ahogy egy új csatlakozót készítenem.

Tesztelés közben

Szóval a tesztelés. Összeraktam, elindítottam, és minden szép, minden jó volt. De mintha pár csepp víz jelent volna meg a CPU blokkon, azon, amit már előtte is használtam. Hmm. Biztosan a szerelés közben lett vizes, gondoltam, letöröltem, es elmentünk moziba. Este látom, újra vizes a blokk! Persze míg távol voltunk nem volt bekapcsolva, csak állt benne a víz, és így is eresztett. Újra ellenőriztem a csövet, az rendben volt. Találtam itthon sziloplastot, azzal bekentem a csonk és plexi találkozásánál, meg felette is, hagytam száradni másnapig, majd estig tesztelés. És lőn csoda, már nem folyik. (persze kicsit félve raktam be a házba, de egy darabig meg fogok róla bizonyosodni, hogy csöpög-e) Aztán természetesen lecseréltem egy full fém blokkra, ami azóta is hibátlanul üzemel.

Lássuk tehát a száraz tényeket:

Aki látott már grafikont, az le tudja olvasni a lényeget. Annyit fűznék hozzá, hogy idleben nem nagyon lettek alacsonyabbak a hőmérsékletek. A CPU teszthez az Everest CPU stressz részét, valamint Gears of War-t használtam.

GPU terhelését szőrös fánkkal, valamint Crysis Warheaddel végeztem. A fánkkal gyári hűtéssel 80-82°-ig ment fel, de mivel nem azzal játszik az ember, így végülis az nem került a grafikonra. Vízzel 42° volt a maximum.

Úgy érzem, megérte belefeccölni a pénzt, még akkor is, ha a képeken nem látszik, de némely alkatrész már harcedzett állapotban van, viszont még mindig megbízhatóak.

Gép bekapcsol, pittyegés, vinyó felpörög.
Öcsém: Mi ez a hang?
Én: A vinyó.
Öcsém: Mi baja?
Én: Semmi. Működik.

Update: Néhány kép a kész rendszerről:

Lehet gányul néz ki, de működik! :)

NB

Remélem jól látszanak a méretek, a falhoz döntve a ház oldala

VGA blokk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.