2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Vista Manager - A Vista mindenes

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rengeteg optimalizáló, "tuningoló", "gyorsító" program létezik az interneten a Windows alapú...

[ ÚJ TESZT ]

Rengeteg optimalizáló, "tuningoló", "gyorsító" program létezik az interneten a Windows alapú rendszerekhez, ingyenes és fizetős egyaránt. Azonban ezek többsége inkább árt mint használ, a csábító reklám a 200%-os sebességnövekedésről és a 150%-os internetkapcsolat gyorsulásról hamis, kiderül, hogy inkább mínuszban értendő, de legalábbis erősen konvergál a 0-hoz.

Én egy méltánytalanul elfeledett programról szeretnék írni, a Google-be beírva a Vista Manager szót, szinte semmi információt, tesztet, visszajelzést nem találunk róla pedig ha valami igen akkor ez a program igazán megérdemli, hogy megemlítsük a Vista-t használók számára. A Yamicsoft Vista Manager nem ígér semmilyen brutális gyorsulást, nem lesz a celeronos gépünkből core2duo-s asztali gép és az 1MB-es internetkapcsolatunkból se varázsol 8MB-est.

A Vista Manager a Windows-ok svájci bicskája. Tartalmaz egy komplett "takarító" csomagot és több száz beállítást amit mi teljesen egyedire szabhatunk. Nincs egy kattintásra optimalizálás, előnye, hogy látjuk mit csinál a program hátránya, hogy kell hozzá alapvető ismeret különben teljesen kivégezhetjük szegény Windows-unkat.

Fizetős program lévén 15 napig használhatjuk korlátozás nélkül, sajnos a program nem olcsó, jelenleg 39.95$ kb. 8700Ft az 1 éves liszensz. Nagy mennyiség vásárlása esetén kedvezményt kaphatunk illetve a későbbiekben a Windows 7 megjelenésével ingyen kapjuk meg a Windows 7 Managert.

Na de ennyit a bevezetésről, csapjunk a bitek közé!
Amint elindítjuk a programot, egy kérdés fogad minket. Akarunk-e visszaállítási pontot létrehozni? Mindenképpen ajánlott a visszaállítási pont, én az 1.0-ás verzió óta használom a programot, nem tapasztaltam problémát vele, de fő a biztonság.

Ezután a főképernyő fogad minket:

Főképernyő

Érdemes az Optimization Wizard-al kezdeni, 12 lépésből áll, a teljesség igénye nélkül:
1.Process Manager 2.Windows Update 3. Képernyő-frissítési gyakoriság , UAC testreszabása 4. Pár optimalizáló beállítás, részletesen leírva 5. Felesleges programok eltávolítása 6. Startup Manager 7. Feladatütemező 8. Service Manager 9. Lemezkarbantartó(nem a Vistaba épített) 10. Registry Cleaner 11. Registry Defrag
12. Vista beépített töredezettségmentesítőjének indítása

A program összes létező funkciójának bemutatására nem tennék kísérletet, de bemutatom a főbb, általam remeknek vélt funkciókat.

Kezdjük a Process Manager-el:

Process Manager

Amint látható, színeket kapnak a különböző folyamatok, a rendszerfolyamatok semmilyet nem kapnak viszont a program által ismeretlenek piros színnel vannak kiemelve. Ha valamelyik folyamatot nem ismerjük akkor Query Internet gombra kattintva megkereshetjük az interneten. Azokat a folyamatokat amiket feleslegesnek tartunk, úgy is kikapcsolhatjuk, hogy később ne tudjanak elindulni.

Repair Center:

Repair Center

Ez a modul nem oly rég került a programba, ha valami oknál fogva Windows-unk nem működne jól akkor mielőtt feleslegesen pazarolnánk az időt és energiát az újratelepítésre, adjunk egy esélyt ennek a programnak. Ellenőrzi a rendszerfájlokat, hang, kép és különböző beállításokat képes javítani/visszaállítani eredeti állapotába.
Az Immunity funkció is megérdemel pár szót, az Autorun-al terjedő vírusok ellen kínál megoldást úgy, hogy egy rejtett Autorun.inf mappát hoz létre az NTFS típusú meghajtón amit törölni csak engedéllyel lehet.

Immunity

Azért én még mindig egy vírusirtót ajánlok ilyen célokra, de ártani nem árt ha ezt is használjuk.

Optimizer:

Itt a rendszerrel kapcsolatos beállításokat találhatjuk kategóriákra osztva. Rengeteg, tényleg nagyon sok beállítást érhetünk el, ha rávisszük a kurzort az adott funkcióra akkor egy részletes leírást kapunk arról, hogy mire való, mit csinál és kell-e ez nekünk.

Optimizer

Cleaner:

Itt mindent megtalálunk amivel tavaszi nagytakarítást csinálhatunk Windowsunkon, Lemez analizáló, Lemezkarbantartó, Registry tisztító/töredezettségmentesítő, Duplikált fájl-takarító stb. A Registry Cleaner-nél mindig felajánlja, hogy készítsünk biztonsági mentést a registry-ről, éljünk lehetőséggel mielőtt kitörölnénk az összes bejegyzést amit talált!

2-őt emelnék ki ami nekem nagyon tetszett.

Lemezkarbantartó:

Junk File Cleaner

Az alapbeállítás egy rendkívül biztonságos takarítást végez, soha semmi fontosat nem törölt még nálam, pedig mint írtam, a kezdetek óta használom, laptopon és asztali gépen egyaránt. Ha akarjuk sokkal agresszívabbra is vehetjük a takarítást, még így se tapasztaltam problémát.

Smart Uninstaller:

Smart Uninstaller

Azért emelném ki ezt a modult mert a népszerű Revo Uninstaller-re hajaz, a program eltávolítása után teljesen átvizsgálja a rendszert, hátrahagyott virtuális szemét után kutatva.

Customization:

Customization

Teljesen testreszabhatjuk a Windows megjelenését, nem elsősorban csicsás témákkal és ikonokkal hanem olyan apró de hasznos dolgokkal mint pl. az Asztalon lévő ikonok nyílainak eltüntetése vagy a Windows verziószám kiírása/eltütetése az asztalról, Start menü, Tálca, Windows Intéző testreszabása, rengeteg hasznos funkcióval.
Eltüntethetjük még a felesleges parancsikonokat vagy újakat hozhatunk létre.

Security:

A rendszer lelke a biztonság, a Vista Manager pl. nem ajánl semmi olyat ami a Microsoft útmutatása szerint helytelen lenne, viszont megadja a lehetőséget, hogy a felhasználó eldöntse, hogy akarja-e az UAC-ot vagy sem, vagy úgy akarja az UAC-ot, hogy kevésbé legyen zavaró, de ne legyen teljesen kikapcsolva.

Security

A Drives and Programs-al korlátozhatjuk a hozzáférést a merevlemezhez, mappákhoz, meghajtókhoz, és a programokhoz.

Drives and Programs

A Files and Folders-el elrejthetünk, kódolhatunk mappákat vagy véglegesen törölhetjük a rendszerből.

Files and Folders

A Privacy Protector talán az egyik legjobb nyomeltakarító program. A Windows rendszerünkön minden létező nyomot eltakarít, lehetetlen utána rájönni, hogy pl. milyen dokumentumokat, programokat nyitottunk meg, sajnos a böngészők közül csak az IE-t támogatja. Beállíthatjuk, hogy minden rendszerindításkor elvégezze a nyomeltakarítást.

Privacy Protector

Network:

Internetkapcsolatunk típusát választhatjuk ki, apróbb optimalizálásokat hajt végre illetve menedzselhetjük a Windows Mail-t és az Internet Explorert.

Network

Misc. Utilities:

A Windows-os programokat mutatja be kategorizálva, tartalmaz még egy remek Háttérképcserélőt és egy Fájldarabolót.

Úgy gondolom, hogy ez egy remek program, nincs nagy marketinges felhajtás körülötte, nem ígér fűt-fát hanem teszi a dolgát. Talán egyetlen hátránya, hogy csak angol nyelven érhető el. Hogy érdemes-e kipróbálni? Ezt az olvasóra bízom!

Azóta történt

  • Advanced SystemCare 3

    Rendhagyó módon most nem egy szoftvert szeretnék nektek bemutatni hanem egy vállalat termékpalettáját.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.