2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VGA hűtés cseréje házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan tegyük halkabbá, hűvösebbé videókártyánkat? Így!

[ ÚJ TESZT ]

Ajánlás, bevezető

Ajánlom ezt a cikket


Barthezz2

fórumtársamnak, és mindazoknak akik itt a Prohardver! lapcsalád forumain keresztül segítséget nyújtottak nekem az elmúlt közel 8 év során! Köszönöm mindenkinek!

***

Bevezető, tesztkonfiguráció

Mondhatni szokásommá volt, hogy megközelítőleg 3 évente cserélem a számítógépemet. Tipikusan alkatrészenként veszem meg úgy válogatva, hogy egy elfogadható, közepesnek mondható konfigurációt kapjak a pénzemért.
Így volt ez 2 évvel ezelőtt is, amikor is utoljára komolyabb, ilyen irányú beruházást végeztem. Azóta 1-1 apróságot vásárolva az alábbi konfigurációm állt össze:

Alaplap: Asus P5KPL-AM SE
CPU: Intel core2 Duo E6500
Arctic Freezer 7 PRO Rev. 2
RAM: Curcial Balistix 2*2 GB 800 Mhz CL5
VGA: ASUS Radeon HD 4770 512 MB
Artcic Accelero S1 Rev. 2
Noctua NF-S12B ULN
SSD: Kingston SSD Now SV100S2 64 GB
HDD: Samsung HD321KJ 320GB 7200 SATAII 16MB
Táp: Chieftech 600W

Mindez beletéve egy egyedileg hangszigetelt, noname, fekete házba, megspékelve még 2db 120 mm-es Noctua ventilátorral, amelyből az egyik az SSD-HDD párost hűtve szívja be a friss levegőt, a másik pediglen a Freezer 7 PRO mögül viszi ki a meleg levegőt a gépház hátulján.

Hangszigetelt gépház.
Szivaccsal bélelt gépház

A történet itt be is fejeződhetett volna, hiszen a következő csere csak jövőre lenne aktuális, viszont a HD 4770-as egy szép napon úgy döntött, hogy megadja magát és nem hajlandó tovább megfelelően működni.

Lévén lakás felújításban vagyok, szabad forrás nincs új kártyára. Irány a fórum és pár perccel később már meg is beszéltem Barthezz2-vel, hogy szívesen kölcsönad egy nála porosodó Sapphire Radeon HD 4850 kártyát, csak menjek el érte. Uccu neki, 4 óra utazás után már itt is a kártya!

Beszerelem, hibátlanul működik. Nagyszerű. Viszont bejött egy 38°C meleg, aminek az lett az eredménye, hogy a szabályozható fordulatszámú hűtőventilátornak hála a kártya zajszintje kellemetlenül magasra emelkedett.

Egy gyors privát váltás a kártya gazdájával, amiben biztosított róla, hogy nincs garancia a kártyán és nyugodtan rakjam rá a 4770-esen már megszolgált S1 rev2 hűtőt.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy amennyiben egy garanciális videó kártyán hasonló cserét végez el valaki, az a garancia elvesztésével jár, így mindenki ennek a figyelembe vételével álljon neki a műveletnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.