2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

VGA-diagnosztika játék és Mantle tesztekkel

A felső középkategóriás HD 7870-ről érdemes lehet feljebb váltani Full HD esetén, ha sehol sem szeretnénk kompromisszumot kötni.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Írásom végére értem és nehéz összegezni egy ennyire szerteágazó témát. Tudom én írtam és akár 2-3 külön cikkbe is kifejthettem volna a gondolataimat, azonban talán egyben mégis érdekesebb. Végezetül 1-1 gondolatot emelnék ki, és leírnám a végkövetkeztetésemet az adott témáról.
Egyrészt a videókártya vizsgálatához mindenkinek ajánlom a kiemelt figyelmet, és türelmet. Nem érdemes rövid idő alatt végezni és hasznos minden részletre odafigyelni.

Külön hangsúlyos, hogy ezt vásárláskor is megtegyük, így kisebb eséllyel járhatunk pórul - mint ahogy az én ellenpéldám is mutatja! Egy elkért és a Google képkeresőjében leellenőrzött tesztkép, illetve egy átvételkori szemrevételezéssel már a csalók 99%-a kizárható! De érdemes utána még részletesen letesztelni, és ha hiba van, az általam leírtakkal próbálkozni. Sok bosszúságtól és felesleges garanciális ügyintézéstől lehet megkímélni így magunkat.

Már csak azt kell eldönteni, hogy melyik kártyát is érdemes megvenni? Nem mondok azzal újdonságot, hogy amit pénztárcánk megengedhet és amelyik az igényeinknek is megfelel. Az is köztudomású, hogy minél értékesebbet veszünk, annál kevesebb plusz teljesítményt kapunk a pénzünkért - ár/érték arányuk sajnos exponenciálisan romlik. Nincs ez másként az általam tesztelt 3 videókártya esetén sem!

A felső-közép kategóriás 7870-ről érdemes lehet feljebb váltani Full HD esetén, ha sehol sem szeretnénk kompromisszumot kötni! A 2GB-nál több VRAM pedig, úgy néz ki, szükséges lehet a jövőben (lásd a Skyrim példája). Ha meg tudod fizetni, a 290x is komoly lépés a 7970-ről, még akkor is, ha utóbbit komoly tuning alá vetjük. Méréseim szerint ugyanannyi előnyt hoz hozzá képest, mint a 7870-7970 esete. Az is látható, hogy bizony Full HD-re is van létjogosultsága (sőt van ahol bizony a minimum 30 FPS-et sem sikerül elérnie, így a beállításokból is visszább kell venni).

Mantle tesztről szólva pedig elég felemásak az érzéseim! Egyrészt az ötlet jó és fontos, hogy a játékkészítők igényeit figyelembe veszik. Közvetlenebb elérést biztosít a VGA-hoz és csökkenti a DX limitációját, közelebb hozva a konzolok teljesítmény szintjét, hogy ne kelljen azoknál lényegesen erősebb hardver azonos grafikához.

Továbbá most már tudhatjuk, hogy a megjelenése következtében, a Microsoft is lépett és készül az új Direct X, megoldva a gondokat. A mérleg másik oldalán viszont ott van, hogy ezzel meg is szűnik a létjogosultsága, amit már eleve az megkérdőjelez, hogy csak AMD GCN kártyáihoz lehet használni, így a régebbi kártya tulajdonosai és a teljes NVidia (+ Intel) tábor teljesen kimaradt.

Sajnos a méréseim se igazolnak sok pozitívumot, az előzetes tömjénezést pedig főleg nem! Úgy érzem csak processzor és vegyes limit esetén segít a nagyobb teljesítmény elérésében, ami nem túl meggyőző! Hozzáteszem, hogy a grafika képeit nem hasonlítottam össze (ahol teszteltem kevesebb releváns részlet volt), de sok panaszt olvastam a szegényesebb képi világra, ami egy hatalmas mínusz.

Remélhetőleg később lesz változás és jön olyan játékcím is, ahol pozitív összképet fog felmutatni, de véleményem szerint gyökeres változást majd az új DX hoz!

Végezetül még szeretném megköszönni, hogy elolvastad az írásom, remélem találtál benne hasznos információt! Kommenteket szívesen fogadok (helyesírási hibákat inkább privátban), de a flame-et kerüljük!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.