2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

VGA-diagnosztika játék és Mantle tesztekkel

A felső középkategóriás HD 7870-ről érdemes lehet feljebb váltani Full HD esetén, ha sehol sem szeretnénk kompromisszumot kötni.

[ ÚJ TESZT ]

Egy furcsa hibajelenség

Saját példán, az ASUS 7970 TOP-omon keresztül mutatnék be egy diagnosztikát. Nyilván érdemes az előbbiekben részletezett lépéseken keresztül ellenőrizni. Viszont itt egy elég speciális, sőt kimondottan furcsa hibajelenségről lesz szó, így ezekre térnék ki bővebben.

Azt már előre le lehet szögezni, hogy külsőleg, hűtésileg teljesen hibátlan volt (leellenőriztem a korábban részletezett módon) és a gépem is megfelel a követelményeknek mind hardveresen, mind szoftveresen. Sőt, másik konfigban is kipróbáltam, ahol szintén nem volt hibátlan.

Amint emlékezhettek rá (már aki elolvasta ugye ;)) a kártya fekete képernyőket produkált bizonyos programokban (néha ez szürke csíkos vagy fehér volt). Általában már rövid idő alatt eljött, gyakran már a program 3D-s részének betöltődése után. Fagyást ritkán okozott, az adott program zenéje ment tovább, "csak" a kép lett fekete… Hozzáértőknek tiszta sor, hogy az ismert BS jelenségről van szó, amit általában a hardveres gyengeség okoz, persze a driver hathatós közreműködésével, de itt a viselkedése egyáltalán nem hétköznapi.

a különbség a hibátlan működéshez képest elenyésző :D

Először is a szoftveres hibát kizárandó, több gépben, többféle operációs rendszer alatt (Windows 8 64 bit, Windows 7 32/64 bit) és többféle verziójú Catalyst eszközillesztővel kipróbáltam. Felsorolás szintjén írnám csak le, persze annak idején annál időigényesebb volt: 12.10 WHQL, 13.6 beta 2, 13.9 WHQL, 13.11 beta 1, 13.11 beta 9.2, 13.11 beta 9.4, sőt az ASUS gyártói oldaláról elérhető és hozzá ajánlottakkal is megnéztem.

Ismert, hogy gyakran megoldhatja egy másik driver a problémát, de nekem nem volt szerencsém. Általánosan Heaven, illetve a legújabb 3DMark 2. tesztje alatt majdnem minden futtatás során elment a kép, így hiába volt sok programban teljesen problémamentes a kártya, a hibajelenség adott volt.

Szoftveres rész kizárva, következhet a hardveres stabilitás vizsgálat! Először is ATI tools alatt fürkésztem az esetlegesen fellépő hibákat 15 percen keresztül, de nem láttam semmit (1240MHz-es órajel kellett ehhez, de ez csak tuning szempontjából lett volna érdekes, az eredeti problémát nem oldotta meg).

Gyakorlatilag már csak az órajel állítása maradt, mint az otthon megnézhető lehetőség. Két irányba lehet ugye próbálkozni. Azt lehet előzetesen várni, hogy csökkentve az órajelet azonos GPU magfeszültség mellett, akkor esetleg csökken, vagy meg is szűnik a fekete halál jelenség. Nos, részben így lett, mert 500 MHz-es GPU órajelen sikerült lefuttatni a 3DMarkot, de itt se volt teljesen hibátlan (de nincs is értelme ilyen beállításokkal, -50%-on használni...).

Adta magát a lehetőség, hogy mi van akkor, ha megemelem? Logikusan gondolkodva, gyakoribb és sűrűbben jelentkezőt problémát kellene, hogy tapasztaljak. Azonban itt jött a csavar az egész történetbe és ezért adtam ilyen címet ennek a résznek, ugyanis 1100/6000-en majdnem, hogy mindenhol megszűnt a hibajelenség. Komoly megdöbbenést okozott! Gondoltam, hogy esetleg a tuning program ad magasabb feszültséget és ezért lesz stabilabb, de GPU-z-vel monitorozva hasonló értékeket láttam.

Utánaolvasgatva, nem egyedi jelenségről van szó (itt a Prohardveren is találkoztam olyannal, aki hasonlóról tudott beszámolni)! Érdekes viszont, hogy nem a memória órajele volt a ludas, mert annak állítgatása nem változtatott a hibák mennyiségén, ellenben a GPU-jéval.

black screen alap órajelen:

...és hibátlan működés 1100/6000-en, ki érti ezt!

Érdemes megjegyeznem, hogy próbálgattam más biosokat is ráflashelni a kártyára - egyedieket is készítettem, magasabb/alacsonyabb fesszel a GCN-hez használható VBE 7.0.0.7b bios editor programmal, de tökéletes megoldás nem jött össze. Fontos, hogy ilyennel már tényleg csak hardcore userek próbálkozzanak, mert tönkre lehet vele tenni a kártyát és a garancia is ugrik, ha nem tudod visszatenni az eredetit!

Sajnos összességében mégis sikertelen volt az minden kísérletem a hiba kiküszöbölésére, így tényleg csak a gariztatás maradt. Egy táblázatban azért összegyűjtöttem milyen programok/játékok alatt volt hibás/hibátlan a kártya - látható, hogy OC alatt majdnem teljesen megszűnt a jelenség:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.