Hirdetés

2021. szeptember 18., szombat

Gyorskeresés

Ventilátor fordulatszám-vezérlő építése

Építsünk saját ventilátorvezérlőt, hogy eszközeink várható élettartamát még jobban kitolhassuk!

[ ÚJ TESZT ]

Kimeneti Elko szerepe

Kimeneti kondenzátor

Hirdetés

A beépített elektronikus kommutációval hajtott DC ventilátorok saját maguk vezérlik a fázis-tekercseket. Azok induktivitása, valamint a kapcsolóelemek gyorsasága döntően befolyásolja a tápvonalon megjelenő tüskéket. Szabvány erre nem nagyon létezik, így minden gyártó saját belátása szerint határozza meg. Kíváncsiságból megmértem néhány "noname" ventit , hogy mégis mekkora zajt termelnek ezzel a vezérléssel. Neveket szándékosan nem közlök, mert ilyen mérést LISN-nel illik kivitelezni, én meg csak a szkóp csipeszét akasztottam rá. Azonban ez is jól mutatja a kimeneti kapacitás jótékony zajszűrő hatását.

A ventilátor kapcsain mérhető RMS és p-p zaj

Számomra 100-220 uF közti érték ad optimális eredményt, ettől kisebb kapacitás-értékkel esetleg hallható ciripelés jelenhet meg az analóg láncban, túl magas érték pedig már nagy helyet kér magának beépítéskor, viszont érdemben már nem nagyon ad hozzá a végeredményhez. Az ESR értéke teljesen mindegy, nem dolgozunk olyan meredek élekkel, hogy érdemes lenne kapcs. üzemű tápokra kihegyezett alkatrészekkel vesződni. Gyakorlatilag a legolcsóbb, de új elektrolit-kondenzátor bőven jó erre a célra, csak az üzemi fesze legyen magasabb, mint a tápunké.

Aki egyébként már próbálta a 2 W-os huzalpotméteres ford. szabályzós megoldást, és nem zavarta a konduktív zajemisszió, annak a fenti kapcsolás biztosan kielégítő eredményt fog adni. A huzalpotis/soros ellenállásos esetnél én bő 6 V-os zajt mértem p-p, 47 R-nál, labortápról hajtva. Egy kiegészítő 220 uF-dal is még 350 mV zaj volt mérhető p-p. Szemben a félvezetős megoldással, ahol már egy tizedakkora elko is (22 uF) 200 mV-ra nyomja le a zajt. RMS értékben még rosszabbul teljesít a huzalpotméter; 115 mV vs 4 mV, mindkét esetben 220 uF-okat ráaggatva.

Szimulált huzalpotméteres mérés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.