2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Ventilátor vezérlő a magam módján

Alapos utánajárás és kevésbé alapos próbálgatás után magam csináltam meg a CPU-hűtő ventilátorának vezérlőjét.

[ ÚJ TESZT ]

Mi is ez?

Nem ma kezdtem a számítógép hűtését és zajszintjét optimalizálni, de mindig volt egy sarkalatos pontja a dolognak, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Ez a ventilátorok szabályzása lenne úgy, ahogy azt én szeretném. Alább bemutatom, hogy, hogy is sikerült ezt megoldani a processzorhűtő esetében.

Az utóbbi években jónéhány hardver megfordult a kezeim között, kisebb-nagyobb ideig, ezért szinte az összes alaplapgyártó megoldását ismerem már. Amikor az ember úgy dönt, hogy lecseréli a gyári hűtőt és megtapasztalja, hogy milyen úgy számítógép mellett ülni, hogy nem süketül meg, vagy nincs kellemetlen monoton háttérzaj, ami az idegeire megy, az nagyon üdítő tud lenni.

De egy idő után előbukkan a kisördög és azt mondja, hogy lehetne ezen még finomítani, de a legtöbb alaplap sajnos nem rendelkezik olyan részletes finomhangolási lehetőséggel, amivel kielégíthetjük minden igényünket és ekkor jönnek képbe a külön ventilátorvezérlő egységek.

A piac rogyásig van ilyen vezérlőkkel, de tapasztalataim szerint a legtöbb vezérlő több gondot okoz, mint amennyit megold. Vannak a kézzel beállítható megoldások, amikből szintén van jobb és rosszabb, de őszintén szólva én már kinőttem abból, hogy folyamatosan figyeljem a hőmérsékleteket és sajátkezűleg szabályozzam a ventilátorokat, ezért keresgéltem olyat, ami automatikusan szabályozza a ventilátorok fordulatát egy mért hőmérséklethez.

Szomorúan tapasztaltam, hogy a néhány általam kipróbált vezérlő képes ugyan ilyesmire, de az automata vezérlés a legkevésbé sem paraméterezhető a felhasználó által, csak van egy előre programozott hőmérséklethatár, ami között szabályozza a ventilátort, ami elég távol állt attól, amit én szerettem volna. Vannak még USB-re dugható külön szoftverrel beállítgatható vezérlők, de az ilyesmit inkább bíznám egy PC-től független hardverre, mivel utóbbi jóval megbízhatóbb.

Ezért született meg ez!

Amit még nem szeretek, azok a túlcsicsázott, mindenféle színben villogó kijelzők és az érintőképernyő. Utóbbi ugyan nagyon trendi, de a használhatósága már erősen kérdéses. Látható, hogy egy Alpenföhn érintőkijelzős vezérlő vázába került az egész masina. Az eredeti vezérlő ugyan tudja automatikusan vezérelni a ventilátort a hőmérséklet függvényében, de az szintén nem állítható és nálam egyszerűen üresjáratban túl magas fordulaton mentek a ventilátorok (700-800 RPM között), viszont terheléskor nem pörgette fel a ventilátorokat eléggé. Próbálkoztam azzal, hogy a hőmérő szenzort a hűtőborda különböző pontjaira tettem, de eredménytelenül.

Az általam épített vezérlő kapott egy 4x8 szegmenses LED kijelzőt és egy szimpla nyomógombos forgóenkódert, a minimalista design jegyében. Technikailag nem mennék bele mélyebben, mert ez az írás nem arról szól, elég annyit tudni, hogy egy PIC18F4620 mikrovezérlő a lelke az egésznek, amibe C nyelven íródott a program.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.