2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Ventilátor vezérlő a magam módján

Alapos utánajárás és kevésbé alapos próbálgatás után magam csináltam meg a CPU-hűtő ventilátorának vezérlőjét.

[ ÚJ TESZT ]

Hogy működik?

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is tud ez a vezérlő, amitől különb a legtöbb piacon kapható megoldásnál?

Az első lényeges különbség, hogy ezzel a vezérlővel fordulatot lehet beállítani, nem feszültséget vagy a PWM kitöltési tényezőjét, ezt a vezérlő csinálja magától. Ez azt jelenti, hogy a vezérlő a mért fordulatszám alapján állítja be PWM, vagy feszültség értékét és mindig a beállított fordulaton tartja a ventilátort, folyamatosan korrigálva, ha változna a fordulat.

A most gépemben üzemelő vezérlő 4pin PWM ventilátorokat tud vezérelni, de készült egy feszültségvezérelt verzió is. További érdekesség még, hogy 1000 RPM-es fordulat alatt 1 RPM lépésben jelzi vissza a fordulatot, 1000 felett exponenciálisan csökken ugyan a felbontás, de még ötezres fordulat környékén is jobb, mint amire az alaplap, vagy a különböző vezérlők képesek.

A ventilátor szabályzására két mód áll rendelkezésünkre:
- Manuális mód, amikor beállítunk egy fix fordulatot és azon tartja a ventilátort, illetve a szabályzás sebességét lehet még beállítani (erről később).
- Automatikus mód, amikor a hőmérő szenzor által mért hőmérséklet függvényében állítja magától a fordulatot.

A beállítások között az encodert megnyomva tudunk lépkedni, amikor a beállításokban vagyunk, a kijelző másodpercenként egy rövid villanással jelzi ezt felénk. Először beállítható, hogy automatikus, vagy manuális szabályzást szeretnénk.

Automatikus módban a következő lépés a minimális fordulat beállítása, ami alá ne engedje a ventilátort, a következő lépésben a maximális fordulat beállítására van lehetőség. Ezután következik a minimális hőmérséklet beállítása, ez azt jelenti, hogy a beállított minimum hőmérsékleten, illetve alatta a beállított minimális fordulaton pörög a ventilátor.

Ezután jön a maximális hőmérséklet beállítása, ez az a hőmérséklet, amikor a ventilátornak el kell érnie a beállított maximális fordulatot, a két hőmérsékletérték között pedig lineárisan szabályozza a ventilátor fordulatát. Ezek után már csak egy lépés van hátra, ahol megadhatjuk, hogy a vezérlő milyen gyorsan szabályozza, illetve korrigálja a ventilátor fordulatát, itt három lehetőség közül választhatunk.

Azért van erre szükség, mivel idő kell, amíg a ventilátor eléri a kívánt fordulatot, akár gyorsul, akár lassul, ezért lassítani kell a szabályzás sebességét, különben a fordulatszám folyamatosan ingadozni fog. Minél kisebb a ventilátor, annál gyorsabban lehet szabályozni, minél nagyobb és lomhább, annál lassabban és mondhatni türelmesebben kell ezt megtenni.

Amikor végeztünk a beállítással, a beállított értékek elmentésre kerülnek és visszatérünk a főmenübe. Itt lehetőségünk van kijeleztetni az aktuális fordulatot fordulat/perc-ben (RPM), hőmérsékletet °C-ban, a PWM kitöltési tényezőjét %-ban, illetve a tápfeszültséget, ami normális esetben 12V. A főmenüben az enkóder forgatásával választhatunk a kijelzett értékek között.

Ami a fordulatszám stabilitását illeti, üresjáratban 600 RPM fordulat mellett 599 és 601 RPM között ingadozik a fordulat egy 140 mm-es ventilátorral (WingBoost 2), ami elég jónak számít, viszont minél kisebb a ventilátor, annál többet "driftel" a fordulat, de egy átlagos 90 mm-es ventilátort is +-5 RPM között tart. Korábban láttam egy videót, ha jól emlékszem, Zalman vezérlőről, ami szintén fordulatot tartott, vagy tartotta volna, de +-40RPM-et ingadozott, ráadásul a minimum beállítható fordulat 1000 RPM volt, ami a mai 120 és 140 mm-es ventilátorok világában finoman szólva is nevetséges. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.