2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

"Vélhetőleg Mash" - 9. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

„Szerda, csütörtök” Torok mosás, és felfrissülés. Erre várt már mindenki, a hosszú nap után.

[ ÚJ TESZT ]

„Szerda, csütörtök”

Torok mosás, és felfrissülés. Erre várt már mindenki, a hosszú nap után. A sör, amely aranyként csillog a nehéz korsóban, még a boldogtalanban is vigadalmat kelt. A kocsmalakók pedig egymással osztják meg, a mindennapi életüket, mit sem törődve a külvilággal, ahol most ragyogón süt, Corthy városára, a délutáni nap. A csapos is végzi, általános dolgait, de mégis látszik az arcán, egyfajta izgalom, és türelmetlenség. Talán valamilyen különleges évforduló van ma…

Odakint az emberek, inkább hűsölni húzódnak, ha tudnak. A verandákon egy-egy alak, hol csak férfi, s van, hogy nő is. Lovakkal hajtott kocsi zúg keresztül a városon, nagy port kavarva, s zajt csapva, majd ennyi. Meg volt, az e napi izgalom is, fejadagokra osztva. A többi már csak dög unalom.

Egy ismeretlen alak rohan, a kocsma felé. Egy fiatal fiú az, úgy 16 éves, s hóna alatt pár cókmókkal, beront a lengőajtón. Az ott lévők szemügyre veszik, majd felismervén, köszönéssel nyugtázzák jelenlétét. A kocsmáros táskát ragad, majd elé lép – Helló Jack! Késtél.

- Igen, tudom! Ne haragudj Boni, csak… - kezd bele alázatosan a fiú.

- Hagyjuk… - legyint egyet, majd az ajtó felé veszi az irányt – tudod a dolgod. Majd jövök.

- Rendben! – válaszol lelkesen Jack, majd a pult mögé beállva, átveszi a csapos helyét, és feladatait.

Boni, a táskával az oldalán, kilép az utcára. Határozott mozdulatokkal indul meg célja felé, s közben körültekint, figyeli-e őt, egy éhes farkas szeme. Szerencsére biztonságos, így félnivaló hiányában, előre szegezi tekintetét, majd feltűnést sem keltve, besétál a közeli bankba.

Odabent csak páran vannak. Az őr, üdvözli elsőként, a jól ismert kocsmárost, aki mint mindig, igyekszik nem elszalasztani a választ. A pénztárnál egy kövér úr van éppen, s rendezi bajait. Mögé lép Boni, majd megszólal – Helló Lerry!

Lerry tudja, hogy ki az, hiszen ismeri a hangját, így csak int egyet, majd szóval is igazolja a mozdulat jelentését – Hello!

Mikor végre végzett, megfordul, s az ajtóhoz indul. Boni a pultra rakja táskáját, majd kibontja azt - szervusz, Bob! – üdvözli a pénztárost.

- Üdv! – mosolyog vissza – itt a heti bevétel?

Boninak épp szóra nyílt a szája, amikor egy udvariatlan megjegyzés félbeszakította - Vissza dagikám!

Az ajtóban álló Lerryt, egy erős kéz löki vissza, majd egy dörrenés rázza meg az épületet. A bank őre, holtan dől el a székével együtt, amin éppen ült. Belép a helyiségben Paul, és őt követi Mash. Rémült tekintetek követik, a két fegyveres férfit. Mash felemeli a hatlövetűt, céloz, majd szó nélkül elsüti azt. Lerry is holtában esik össze – Ezt a fejbe verésért.

Paul a pulthoz lép, és pisztolyával fenyegetőzve, a kassza tartalmát követeli. Mash, a Boni melletti táskáért nyúl.

- Nem! – tiltakozik a kocsmáros, rémült hangján, majd a bandita útjába áll.

- Nem kérdeztem a véleményedet. Azt visszük magunkkal! – mutat a táskára.

- Mash, legyél eszednél! – üvölti határozottan Boni – Nem viszed el!

- Lődd le. – vág közbe unottan, az idősebbik fivér.

- Rendben! – egyezik bele Mash, és már céloz is. Boni a rémülettől elfehéredik. Elfutna, de ahogy a pisztolycsöve ráirányul, a lábait úgy szögeli a földhöz, egy érzés. Váratlanul köszöntött rá, leendő halálának híre, s tudja, hogy hamarosan követi Lerry példáját, aki rosszkor volt, rossz helyen…

- Mi van már Mash? – csodálkozik el Paul, s nézi, ahogy öccse csak áll, és remegő kézzel tartja fegyverét, közvetlenül Boni feje előtt. Mash láthatóan küzd egy érzés ellen, ami erőlködő arckifejezésén is meglátszik – Nem megy… - mondja már-már elhaló hangon.

- Ne szerencsétlenkedj már! Lőj! – Jön a már dühös kiabálás, a báty részéről.

- Nem tudok! – dünnyögi Mash, s még mindig ugyanúgy áll, majd egy könnycsepp szalad végig, az arcán. Boni értetlenül nézi az eseményeket, és reménykedik a menekülésben.

Kintről – Mi a fene van a bankban?! – egy kiáltás hallatszik. A hangos lövések, bámészkodók figyelmét keltették fel, és ebben a városban, minden hír gyorsan terjed. Hamar a fülébe jut annak is, akinek nem kellene. Paul ezt tudja jól, így döntenie kell. Elégedetlen arckifejezéssel az öccséhez lép.

- Én nem…- préseli ki magából Mash, amikor hirtelen vállon ragadja a bátyja, majd elrángatja onnan. Ettől elsül a fegyvere, és a golyó, Boni feje mellett süvít el. A csapos, már-már önkívületi állapotban a földre hull, és gondolatban, hálát ad az égnek. Paul és hatására Mash, kirontanak az épületből.

Odakint csodálkozó tekintetek követik a testvérpárt. Mash még most is a vállánál fogva van vezetve, de már kezd magához térni – Jól vagyok! Engedj el! Menjünk vissza! – tiltakozik.

- Felejtsd el – veti hátra, fivére.

- De mondom, hogy jól vagyok! Most menni fog!

- Frászt! Csütörtököt mondott a tervünk, miattad!

Mash erre nem tud válaszolni. Tudja, hogy Paulnak igaza van, s beletörődik. Futva kell elhagyniuk Corthy városát, ahol a nap ragyogón süt, s az ott lakók, most repetáztak, a napi izgalomból.

"Vélhetőleg Mash" - 10. rész

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.