2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Vélemény: Az AMD részesedésveszítése a diszkrét GPU piacon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az AMD nem éppen rózsás helyzete napjainkban és az ide vezető hosszú, rögös út.

[ ÚJ TESZT ]

Elöljáróban az AMD-ről:

Az AMD a működését 1969-ben kezdte meg, a logikai chipekkel kezdett foglalkozni az informatika területén. 1975-ben beléptek a memória (RAM) üzletágba és ebben az évben lemásolták a (mára egyeduralkodó) Intel 8080-as processzorát. A későbbiekben pedig saját processzorokat kezdtek tervezni és gyártani. A 2000-es évekre a szinte egyedüli konkurensei lettek az Intelnek, mivel a processzoraik olcsóbbak voltak, viszont hasonló teljesítményt kínáltak, mint az Intel, ezért a vásárlók körében igen közkedveltek voltak jó ideig. Ekkor léptek be a videókártya (diszkrét GPU) piacra úgy, hogy felvásárolták az ATI Technologies-t 2006-ban, 5,4 milliárd dollárért. Az ATI nagy és egyetlen valós konkurenciája az NVIDIA volt. A fő oka az volt a felvásárlásnak, hogy az AMD a heterogén processzorokban látta a jövőt.

(kattints a képre a nagyításhoz)

Az ATI megvásárlásakor fej-fej mellett haladt a két cég (50.5-48% volt az NVIDIA javára a részesedés). Innentől kezdve pedig végig vezető pozíciót töltött be a diszkrét VGA piacon az NVIDIA. A 2009-es év 3. negyedévében, illetve a 2010-es év 2. negyedévében tudták csak megközelíteni AMD oldalról az NVIDIA részesedését.
Az egyértelmű részesedés-csökkenés a 2014-es év 2. negyedévében kezdődött el, amikor már az AMD nem tudott lépést tartani a riválissal. Az NVIDIA ekkor vetette be a Maxwell architektúrát, ami a konkurens GCN architektúrához képest jelentősen kevesebbet fogyasztott, viszont a teljesítménye a fogyasztáshoz képest kiemelkedő volt (~40%-ot vert az NVIDIA GTX 750ti a rivális AMD HD 7850-re).
Viszont ekkor még csak a középkategóriában kínálta az NVIDIA ezt az architektúrát.

A későbbiekben pedig az NVIDIA folytatta ezt az irányvonalat, a driverei is jobban optimalizáltak voltak, egy fajta rossz hír alakult ki az évek során az AMD drivereiről és ez sokakban rögzült, pedig mára korrigálták ezt a hibát és a drivereik sokat javultak az elmúlt időben.

Aztán a Maxwell 2. verziójával tulajdonképpen letarolta az NVIDIA a piacot. Konkrétan a GTX 970-nel illetve a 980-nal, árban hasonló 290 ill. 290x-ekkel szemben. Illetve a fogyasztás/teljesítménye is 40, ill. 60 %-kal jobb volt. Így nyilván mindenki a teljesen új Maxwell architektúrát vásárolta.

Erre pedig az AMD a mai napig nem tudott lépni. A legújabb videókártyáik (Fury széria) esetében is csak a teljesítményt tudták növelni, a fogyasztást viszont nem tudták érdemben csökkenteni, csak minimálisan, az R9 Nano-val.

A másik főbb probléma, hogy egyre kevesebb pénzt költ kutatásra és fejlesztésre az AMD.
A teljes cég (beleértve a processzor iparágát) 238 millió dollárt költött a cég 2015-ben, míg az NVIDIA önmagában 348 millió dollárt. Mellékesen az Intel 2,99 milliárd dollárt költött ugyanebben az évben K+F-re.
A részvények árfolyama is mélypont közeli állapotban van, jelenleg 2.04 $, a mélypont pedig 1.8 $ volt 2012-ben.

Egy másik nagy problémája a cégnek a rossz marketing. Sokan a jövőbe látása miatt szeretik a céget, anno az ATI felvásárlásának az indoka is beigazolódott, hiszen manapság már a heterogén processzorok uralják a consumerpiacot és teljesen kielégítik az átlagfelhasználók igényeit.
Viszont egyszerűen túl sok az ígérgetés, a terveik, illetve jövőbe látásuk csak sokkal később következik be, mint ők gondolják, ezzel is feltüzelve a felhasználókat, akik nem győzik várni az újításokat, aztán a későbbiekben pedig sajnos a riválisok beelőzik és egy jobb termékkel állnak elő.

A marketingjének pedig már nem igazán lehet hinni, a slide-jaik inkább érdekesek, mint valósak. A termékeikkel való késés is hatalmas probléma, hiszen a saját vásárlóbázisuk is a konkurenstől kénytelen vásárolni, hiszen rendre nem jönnek ki időre a termékeikkel. Erre a legutóbbi példa a Fury X volt, amire annyit kellett várni, hogy a vásárlók többsége már megvette az NVIDIA GTX 980-at, hiszen a Fury X, mint ellenfél, ~11 hónappal később jött ki.

De sokszor bizonyos felhasználók is a probléma részei, itt konkrétan azokra gondolok, akik a marketingszöveg hatására túl sokat várnak egy-egy újítástól és a végén pedig csalódniuk kell, amikor nem ugyanaz köszön vissza a valóságban a későbbiekben.
Pár példa erre: Mantle, Trueaudio, amelyek ugyan nem voltak rossz újítások, ám a felhasználók többet láttak bele, mint ami valójában lett, persze erről is javarészt a marketing tehet.

Verdikt

Elmondhatjuk tehát, hogy jelenleg az AMD fő problémája a nem megfelelő termékskála. Még mindig a 3 éves architektúráját foltozgatja a középkategóriában, és csak a felsőkategóriára koncentrál. A korábbi felsőkategóriás kártyáit pedig egyszerűen kis módosítással eladja az eggyel alacsonyabb szegmensbe.
A számozásuk pedig nehezen követhető és megtévesztő is néhány esetben. Erre jó példa az R9 270 és R7 370 esete, ahol a 370 gyengébb a 270-nél, pedig, ha a számozást nézzük, az utód lenne logikusan.
A cég processzor részlege az erőforrás-igényesebb területeken egyáltalán nem fejlődött 2012 óta, az alsóbb kategóriás processzoruk (APU) is megállt a fejlődésben 2013-ban.

A lehetséges megoldások közé tartozik, hogy sokkal több pénzt költ a K+F-re az AMD, így lenne esélye egy újabb architektúrával felvenni a versenyt, ám ehhez nagy tőkére lenne szüksége.

Felmerülhet még a piac felmérése után új területre való betörés: szerintem a mobil platformra lenne érdemes fókuszálni, hiszen a terület egyre tágabb a diszkrét VGA piaccal ellentétben. Szintén teret lehetne hódítani az autós piacon is.

A harmadik lehetséges választás pedig a cég eladása, és ha nem tudnak megújulni, a jövőben akár erre is sor kerülhet.

A cég jövője szempontjából mindenképp meg kellene újulnia a cégnek, hogy magához tudja csábítani a felhasználókat. A marketingjének is az alapoktól kellene megújulni, és a távoli jövőre fókuszálás helyett egy kicsit a jelenben maradni, hiszen, ha azt akarják, hogy a vásárlók 1-2 évente cseréljék a termékeiket, ahhoz jobban a jelenre, illetve a közeli jövőre kellene koncentrálniuk, hiszen így fognak tudni nyereséget termelni, nem pedig azzal, hogy valaki, aki 5 évre veszi a videókártyáját, őket válassza, hanem azokat is maguk mellett kellene tudniuk, akik gyakrabban cserélik a kártyájukat, hiszen ebből a rétegből lehet leginkább profitot termelni.

Én remélem, hogy fel fog állni az AMD és ismét erős konkurensei lesznek az NVIDIA-nak, hiszen az soha nem visz előre, ha egyszereplős a piac, hiszen az árakat is felfelé tolja, ellenben a fejlődés üteme is jelentősen lelassul a konkurencia hiányában.

Farkas Máté

Forrás:
Lenyelte az Ati-t az Amd
Market share
Tom's h.
AMD wiki
ATI wiki
750ti review
970 review
K+F ipon
Tőzsde

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.