2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Véleményem 2007-ről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Arról, ami történt, és ami 2008-ban történni fog a hardverbizniszben (szerintem)...

[ ÚJ TESZT ]

Megyek szabira, ezért amolyan zárásként címszavakban leírom véleményemet a 2007-es évről:

CPU: kétmagosok éve, az Intel szűntelen támadása, az AMD kénytelen árcsökkentései, az olcsóbb processzorok között ár/teljesítményben az AMD egy picit az Intel előtt jár az X2-esekkel, feljebb viszont egyértelműen az Intelé a piac.

Alaplap: a P35 most a best buy Intel-vonalon. olcsó, gyors (az X38 sem gyorsabb), jól húzható és megbízható, funkcionalitásban a CF-en kívül mindent tud, nem kazán, mint az nF680. Konkrét típus amit ajánlanék: Gigabyte P35-DS3.
AMD vonalon nem vagyok annyira képben, amiben biztos vagyok, hogy AMD (ATI) chipsetes lapot vennék, és nem enforszot (az Asus M2R32-MVP bejött).

HDD: egyre nagyobb a tányérméret, ami nem csak azért jó, mert egyre nagyobbak a vinyók, hanem mert egyre gyorsabbak is a nagyobb adatsűrűség miatt. összehasonlítva egy régi 200-250 GB-os meg egy mostani 500-750 GB-os vinyó teljesítményét, 100-125 vs. 250-333 GB-os tányérméret, utóbbi 1,5-2x gyorsabb, a gyakorlatban!

RAM: a DDR2 modulok ára 2007-ben nagyot esett, ma már nem egy nagy befektetés 2 GB rendszermemória. A DDR3 egyelőre csak bontogatja a szárnyait, de jövőre sem fog felfutni, szerintem onnantól indul be igazán, amikor megjelenik a Nehalem és a DDR3-as K10.

TFT: a sima 19"-es és a 22"-es wide fogy a legjobban, ezek a legolcsóbbak. Gyakorlatilag mind2ből csak TN-es van a piacon, szóval ez érthető is.
Ha én választanék, akkor a Samsung 215TW-re tenném a szavazatomat, mert 21"-es wide, de S-PVA panellel, sokkal inkább ezt venném, mint egy 22"-es TN-t, mégha picit drágább is (nemtom mennyi). Viszont a júzerek valszeg vmelyik jóféle 22"-esre szavaznának, Samsung/Asus/Dell, ezek közül.

VGA: kiemelném, hogy a két gyártó gyak. egész évben nem kínált normális kártyát a középkategóriában, és eléggé úgy nézett ki, hogy megpróbálják a játékos réteget rákényszeríteni a high-end cuccok megvételére. Sztem év kártyájából kettő volt, az egyik a 8800GTS 320 (márciusban jött), rengetegen vettek ilyet, mert még elfogadható volt az ára, viszont elég magas volt a teljesítménye, mégiscsak egy 8800-as. A másik az X1950 Pro, ez tavaly év végén jelent meg. Még most is sokan inkább X1950 Prót vesznek, mint vmi HD 2600-ost vagy GeF 8600-ost, bár mint láthattuk, a játéktrendek változnak, és mára az újgenerációs USM-kártyák a gyorsabbak.

2007 pozitívumai (nem írom, hogy meglepetései, mert az nem nagyon volt):

A prociárak drasztikus csökkenése, sokféle olcsó kétmagos eljövetele (Intel és AMD is).
A Penryn számomra lenyűgöző, nemtom máshogy kifejezni, az Intel megütötte vele a főnyereményt. A Meromnál magasabb teljesítmény, fele akkora fogyasztás mellett, sokkal kisebb magmérettel. Az AMD nyakához szegezett láncfűrész, ami csak arra vár, hogy beindítsák!
Mint írtam pozitívum a 320-as 8800 GTS, és ide vehetjük a HD 3850-et is. De utóbbi csak azért nagy szám, mert olcsó. A 3850 most képes csak azt az ár/teljesítményt hozni, amit a 8800 GTS 320 az előző fél évben, eddig az AMD-nek nem volt ilyen teljesítményű, ugyanakkor megfizethető kártyája.
HDD-knél csak általánosságban lehet azt mondani, hogy javult a teljesítmény. Viszont jó lenne, ha végre leváltanák már vmi mással, mert jóideje ez fogja vissza a PC-k teljesítményét. Az SSD valszeg erre nem lesz jó még pár évig, mert túl drága, sztem csak a rendszervinyó szerepére fogják majd be sokan kis mérete és magas ára miatt, én is így tervezem.
Nekem a legjobban a Samsung T166 tetszett azok közül amiket teszteltünk, nagyon gyors és halk, de már itt a Hitachi P7K500 is 500 GB-os tányérmérettel, brutális, igaz a max vinyóméret is 500 GB (szóval 1tányéros típus).
Pozitívum volt még az évvégi PC-s játékdömping, sztem a konzolosok csak csurgatták a nyálukat. :D (vagy inkább oda sem néztek)

2007 csalódásai

A legtöbb az AMD-hez kötődik, de sztem ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül: számomra csalódás, hogy az AMD sok ideje egy helyben toporog. Egész évben 200 MHz-et tudtak emelni az órajelen, a 65 nm-es X2-esek nem skálázódnak elég jól, sztem elhanyagolták a mérnökök (gondolom inkább a Phenomra összpontosítottak). Csalódás, hogy a Griffin még mindig nem jelent meg. Csalódás, hogy a K10 körül ennyi gond van.
Ha magát az architektúrát nézzük bár elég sokat kihoztak ebből a K7-K8-derivatívából, én jobban örültem volna vmi gyökeresen új architektúrának. Az, hogy csak egy átcsiszolt K8-asról van szó arra enged következtetni, hogy az elmúlt négy évben az AMD nem igazán vette komolyan a KésF-t. Ezt tetőzi, hogy az AMD megint vezető innovatív akart lenni (natív 4mag, közös L3 cache, dual single-channel memvezérlő, stb), de úgy, hogy közben nem gondoltak a közeljövőre, lásd R600 is, mindkét arch jövőbemutató, mégis elveri a konkurencia. Olyan cuccokat kéne piacra dobni, ami piacképes, és nem olyat, ami majd egyszer piacképes lesz, mert abból nem lehet megélni. Csalódás, hogy az AMD botladozásai miatt az Intel nem sürgeti az asztali chipek bevezetését. A 45 nm-es szerverprocik már régen megjelentek, érdekes módon azokban nincs hiba...

Csalódás, hogy az AMD kártyái játékokban az NV "ráhatása" miatt sz@rok, és emiatt nem csak az AMD, de a júzerek is opnak (mármint akik ATI kártyát vettek). Csalódás, hogy az NV ráült a babérjaira, és nem fejleszt. A 8800 GTX egy éves, és a most kiadott 512-es GTS is ugyanolyan gyors. Persze nincs is miért fejlesztenie, mert az AMD-nek nincs hasonló teljesítményű GPU-ja.
Csalódásként éltem meg a középkategóriásként beharangozott VGA-k teljesítményét.
Csalódás az is, hogy mindkét gyártó ezekben az 3-4 utas SLI/CrossFire sz@rságokban látja a jövőt.

Személyes hardveres vonatkozású esemény: év elején vettem egy olcsó Core 2 Duo E6300-at, felhúztam 3,2 GHz-re, és teljesen elégedett vagyok vele, nem tervezem lecserélni. Ezen kívül egy X1950 XT van a gépemben, amivel végignyomtam pár játékot, és csak azért fogom lecserélni, mert egyre kevesebbet játszok, és olyan VGA-t akarok, ami kevesebbet fogyaszt. :D Valszeg egy HD 3850 lesz az utód.

Mit várok a 2008-as évtől? Frankón, az AMD lejjebb fog csúszni.

A kétmagosokat hagyjuk ki a számításból, azokat el lehet adni, de minimális rajtuk az árrés, nem húzzák ki az AMD-t a csávából. Ezzel szemben a négymagosok: gondoljunk bele. Az AMD már most sem képes eladni a legyártott procikat. Nem képesek elég magas órajelű procit gyártani, de ha képesek is lesznek, az Intel picit lejjebb engeni a saját Quadjának az árát, amire az AMD-nek is csökkentéssel kell válaszolnia, és így tovább. A Phenomból egy mainstream négymagos lesz, minimális haszonnal, ami úgyszintén nem húzza ki a gyártót a kakiból. A Barcelona szintén nagyon alacsony órajelen jár, állítólag elkészülnek a 2,4-2,5 GHz-es Barcelonával februárra, de utána mi lesz? A Shanghai-nak még nem volt meg a tapeout-ja, és amíg ez így van, addig elég nehéz elhinni, hogy fél év múlva már sorozatgyártásban lesz. A Barcelonának és a Penrynnek is 10 hónapra volt szüksége, hogy megjelenjen a piacon, akkor egy januárban tapeoutolt Shanghai hogyan jelenik meg az év közepén? Sztem az egész AMD termékvonal csúszik 4-6 hónapot, Az Intel jövő év második felében bejelenti a Nehalemet, IMC, QPI, HTT, 4 mag, 8 szál = az AMD szerveres hanyatlásának kezdete. A Barcelonának nem marad semmi előnye az Intellel szemben, ami most még megvan a HT (skálázódás) miatt. A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy a Shanghai még HT2 kompatibilis lesz, és csak a Montrealban debütál a HT3, szerencséjükre a VT térhódításával az 1 és 2-utas kiszolgálók piaca fog jelentősen növekedni, oda pedig még elég a HT2 is.

Szóval az AMD sztem örülhet, ha 2008-at átvészeli, az Intel meg szépen befagyasztja majd a drágább procik árát, amikkel az AMD nem tud versenyezni. Desktopon valszeg a QX9450 egy kedvelt proci lesz, és biztosan lesz egy kelendő Phenom is, jóval olcsóbban.
Mobilban állítólag megjelenik a Griffin, ami OK, valszeg egész jó lesz, de ebben a szegmensben az Intel az úr, szóval a Griffin nem fog sok vizet zavarni, a Centrino márkanevet nehéz lesz felülmúlni. Inkább a "hírnevét" alapozhatja meg 2008, bár egyelőre csak papíron létezik a proci, ott jónak tűnik, de papíron a K10 is jónak tűnt, aztán mégsem az igazi.

Az AMD nem fog tönkremenni, egyszerűen csak elvegetál, ami pontosan megfelel az Intelnek, így papíron van konkurencia, a gyakorlatban viszont egyre nagyobb lesz az Intel befolyása.

VGA: az ATI kiadja azt a dual RV670-es R680-at, és az alsókategóriás RV615 vagy micsodát, az NV meg állítólag készül vmi R680 verő cuccal, de azon csak egy GPU lesz. Sztem jövőre kiegyensúlyozottabb lesz a verseny, mert most az ATI nem késett el fél termékciklust, úgyhogy a jó ár/telj. mutatóval versenyben lesznek, persze a high-endben az NV marad a toppon, ma teszteltem a 3850 CF-et, az új 8800 GTS-t csak 1-2 játékban fogta meg, a duál 3870-es sem lesz sokkal gyorsabb.

Más: arra várok, hogy 2008-ban a 24"-os TFT-k árai szépen lezuhanjanak, és hogy a kisebb kapacitású (32-64 GB) de normális sebességű SSD-k is elérhető közelségbe kerüljenek. Ez a méret már elegendő egy oprendszerhez + pagefile + programokhoz. Ja, a Blu-Ray fog nyerni. :D De ez csak tipp. Attól, hogy az egyik "nyer", a másik nem fog eltűnni a süllyesztőben.

Lényegében az egész írás csak tippelgetés. Jöhetnek a kövek.

Azóta történt

Előzmények

  • Számítógépétvágy!

    Napjainkban szinte minden minden tesztben szerepel az adott konfiguráció fogyasztása is...

  • Ez lenne a fejlődés?

    Mivel a Prohardver! egy számítástechnikai fórum, ezért csak ezirányban felmerült kérdéseimet...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.