Hirdetés

2020. december 2., szerda

Gyorskeresés

Ultra High Speed – „csúcssebességű” UHS-I SDHC-kártyák

Kimondottan gyors SDHC memóriakártyák bizonyíthatják, hogy képesek-e a gyártó által ígért tempóra.

[ ÚJ TESZT ]

Integral UltimaProX SDHC 16 GB – 95/90 MB/s

Első versenyzőnk sokak számára ismeretlen lehet, pedig a márka nem éppen ma kezdte az ipart. Rövid bemutatkozásuk szerint 1989-ben jelentkeztek először memóriamodulokkal, majd tíz évvel később már az elsők között mutattak be memóriakártyákat és pendrive-okat.

Hirdetés

Mégsem a patinás múlt miatt esett rájuk a választásom. Kb. két éve szolgál nálam egy Integral Ultima Pro SDHC-kártya, szintén 16 GB-os kapacitással.
Ára anno 3500 Ft körül volt átszámítva, amiben még nem lenne semmi extra, de mind az írás, mind az olvasás terén 18-20 MB/s körüli értékre képes USB 2.0 esetén, ami miatt kimondottan jó vételnek bizonyult. A megbízhatóságával sem volt soha problémám. Összességében még ma is megállja a helyét.
De íme, itt az utód.


[+]

A csomagolás egyszerű, a kártya mellé egy kompakt méretű egy férőhelyes tokot adnak.
A meglepetés viszont a kibontás után következik, ugyanis az Integral ezt a kártyát éppen a Toshiba műhelyéből veszi. Hogy még nagyobb legyen a csavar, egész konkrétan a teszt másik tesztpéldányával megegyező kód szerepel a kártya hátoldalán.

A „gyártó” 95 MB/s olvasási és 90 MB/s írási sebességet ígér. Lássuk, hogy a saját mérések mit mutatnak!


[+]

Sajnos nem hozza az ígért értékeket, azonban ez lehet a kiszolgáló PC gyengesége is. Átlagosan kb. 10 MB/s-mal marad el mind az írás, mind az olvasás terén.

Valós fájlátvitellel, manuálisan, azaz stopperrel mérve sem lett jobb az eredmény. FAT32 esetén a 800 MB-os fájlt 5 mérés alapján átlagosan 13,3 másodperc alatt másolta át a kártyára, így jön ki a 60 MB/s-os tempó.

Kártyáról már jobb a helyzet, itt átlag 79 MB/s-ot tudott produkálni. Nem rossz, de többet vártam.
NTFS-re formázva jelentős tempónövekedést érhetünk el. Az írás 76 MB/s lesz, míg az olvasás marad a korábbi. Az exFAT-ot választva pedig csak 1 MB/s-ot nyerünk FAT32-höz képest.


[+]

Bár nem hozta a gyári értékeket, a kártya kellően gyors még valós körülmények között is. A következő oldalon a „gyári” megoldás bizonyíthat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Nikon DSLR vagyok

    Nem a Nikon készítette az első digitális tükörreflexes fényképezőgépet, de 15 éve ők dobták piacra az első jó árú, használható darabot.

  • Olcsó pendrive-nak híg a leve...

    Beleástam magam a 32GB-os Toshiba pendrive-hamisítványok rejtelmeibe, csak sajnos, hogy a szerzett tapasztalatokért a saját, eredeti darabommal fizettem...

  • Team 32GB SDHC Class 10 teszt

    Lássuk, hogy mit tud ez a kiváló ár/érték aránnyal rendelkező SDHC kártya a mindennapokban!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.