2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Ulefone Gemini 4G – a lényegre fókuszál

Januárban mutatta be az Ulefone első olyan telefonját, amelynek képességei a fotózásra lettek kihegyezve.

[ ÚJ TESZT ]

Kamerák, multimédia

Az Ulefone találóan Ikrek, azaz Gemini névválasztása nem véletlen. A 13 megapixeles f/2,2-es rekeszértékű Panasonic MN34152 és a Galaxy Core GC030 szenzor, mint két jó testvér együtt dolgoznak a „tökéletes” képek érdekében. Vajon elfelejthetjük a tükörreflexes Digital Single Lens Reflex (DSLR) fényképezőgépünket és a hatszor ennyiért vásárolt almás mobilunkat is iktathatjuk a kukába? Sajnos nem, pedig ebben a videóban látványosak a történések. Az elkészült képek minősége ebben az árkategóriában (40-50 ezer forint) egészen jó, sőt, nagyon jónak mondható, bár amikor az első képet lőttem vele, észrevettem, hogy az optimalizáláson van mit javítani. Tökéletes vonalélességet ne várjunk, de a dinamikatartomány és a részletesség egész jó, még a távoli szövegek is kivehetők, a színek is rendben vannak.
A PDAF megtámogatott kamera gyorsan fókuszál. Az éjszakai fotózás feladja a leckét a közepes fényerejű dupla, de egytónusú LED villanónak, csodára ne számítsunk.
Az előlapra egy f/2,8-as rekeszértékű lencsével szerelt 5 megapixeles Galaxy Core GC5005 kamera modul került, szelfik készítésére ez bőven jó.
Videókat maximum Full HD-ban vesz fel a mobil, méghozzá 30 fps sebességgel.

Nézzük meg gyakorlatban, hogy működik a fényképezés. Alapértelmezetten a felső kamera végzi a munka oroszlánrészét, az alatta lévő másodlagos pedig csak arra szolgál, hogy adatokat gyűjtsön a környezetről, mint például távolság, mélység, fényadatok. Nagyon jól kitalálták az Ulefone-nál, akarom mondani lemásolták. Gyenge fényviszonyok mellett is részletgazdag képeket kapunk a plusz információk alapján. A DSLR kamerákhoz hasonló háttérhatást lehet elérni (elvileg).

A kameraszoftvert egy kicsit átdolgozták, a szokásos menüpontok megvannak, de van pár plusz elem, amelyek az arcszépség és SLR mód. Az első nem nagy szám, ellenben az utóbbival. Az SLR esetünkben a bokeh hatást takarja. A kifejezés egyébként a Japán boke szóból származik, jelentése „homály” vagy „elmosódottság”. Leegyszerűsítve mélysége lesz a képnek, csak a fókuszálásra kijelölt terület éles, körülötte minden homályos. Nem egészen úgy működik, mint a tükörreflexes fényképezőkön, amelyeknél a távolság határozza meg, hogy mi legyen éles. Ha ezt a módot választjuk, akkor meg kell jelöljük a fókuszpontot, majd egy csúszkán állíthatjuk azt be, hogy mennyire mossa el a hátteret az algoritmus.
A lentebb látható, az első fotó módban (két kamerával), a második eltakart másodlagos kamerával, a harmadig SLR módban készült, közvetlen egymás után tripod használatával. A fókusz a bromélia virágára volt állítva.

A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

A képek teljes méretben itt láthatók

Zenelejátszóból az unalomig ismert klasszikus AOSP jut, annak minden megszokott funkciójával, mint az albumok, előadók és dalok szerinti listázás, a lemezborítók integrálása, vagy a hangszínszabályzás lehetősége. Nem maradt ki az FM-rádió sem, ami füles csatlakoztatásával indítható el, lehet műsorokat rögzíteni és az RDS-információk is megjelennek.

A praktikusan elhelyezett mono hangszóró szépen szól, maximális hangerőn is csak nagyon keveset torzít. A fejhallgatóra menő hangminőség rendben van, jobbfajta fejhallgató használatával nem lehet ok a panaszra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.