2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Újabb prémium kategóriás My Passport

A WD nemrég bejelentett My Passport Ultra szériája után itt a tetszetős, főleg Windowshoz szánt Slim.

[ ÚJ TESZT ]

WD My Passport Slim 1 TB

A WD nemrég bejelentett My Passport Ultra szériája után itt a következő, elsősorban Windows rendszerekhez tervezett tetszetős modell, a Slim.

Fontos megemlíteni még az elején, hogy maga a meghajtó természetesen használható Linux és Mac rendszerek alatt is, olvasni azok is tudják a gyárilag NTFS partíciót. Továbbá, akár át is formázhatjuk, particionálhatjuk a kívánt fájlrendszerre, de léteznek NTFS-3G driverek is erre a célra, illetve gyártanak külön "for Mac" szériát is, amiről lentebb ejtek szót.

WD My Passport Slim 1 TB

Ez, hasonlóan az 500 GB-os Edge/Ultra modellhez, bő 12 mm vastag 1 TB-os méretben, míg az Ultra ekkora kapacitással már 15,4 mm, ami arra enged következtetni, hogy a Slimben már az új 7 mm-es WD10SPCX vinyó lehet. [teszt]

Ígéretesen hangzik 2 TB-os verzió is, a maga 0.7-inches, kb.18 mm-es vastagságával, ami felveti azt a lehetőséget , hogy a korábbi 4 db tányért - 15 mm - tartalmazó 21 mm vastag Passport után itt csökkentették a belsejében helyet kapó 2,5" Scorpio Green széria lemezszámát, de az is elképzelhető, hogy csak amolyan "kilapításról" van szó a burkolat terén is...

A prémium kategóriát jelzi az immáron windowsos vonalon is elérhető alumínium burkolat, amiről első ránézésre úgy tűnik, csak a fedlap készült fémből, amit a tech2.hu internetes portál videója is sugall [link], de közelebbről szemügyre véve, megtapogatva, valójában az alja is alumínium - tehát maga a ház - csak oldal körülvevő szegély műanyag.

Nekem személy szerint jobban tetszenek ilyen téren a Mac vonal Studio, és Air modelljei. [link], melyek esetében pont fordítva van ránézésre a dolog, mert a fedlap műanyagszerű, a merevlemezt oldalt, alul körülölelő burkolat viszont teljesen fémnek tűnik. Ez megtekinthető 3D-ben a WD oldalán. [link]

További extraként megemlítendő, az immáron 3 éves gyártói garancia mellett, a Passportokhoz melllékelt Smartware program, illetve ezen prémium modellhez járó Smartware Pro verziója, amiben már felhőbe (Dropbox) is tudunk menteni.

Valamint tudunk a meghajtókon rendszeresen firmware-t frissíteni (Universal Firmware Updater), ami előnyös, hiszen biztosítja a jövőbeni új eszközökkel való kompatibilitást, kijavítva korábbi hibákat, tovább optimalizálva a meghajtó működését.

Emellett különálló alkalmazásként is rendelkezésünkre áll a Drive Utilities, amiben a meghajtó SMART státuszán keresztül, az üresjárati készenléti időn át beállíthatunk néhány dolgot. A másik, Security alkalmazásban pedig, jelszóval élesíthetjük a beépített AES 256 hardveres titkosítás, ami kényelmes lehet azok számára, akik privát, akár kényes üzleti tartalmakat készülnek tárolni rajta.

Persze használható az elitebb Windows verziókban megtalálható Bitlocker, vagy az ingyenes Truecrypt program is, de ezeknél nagyobb terület, akár egész partíció esetén órákig eltarthat a titkosítási művelet, míg a Passportnál csak a jelszót kell ismételten megadni és következő csatlakoztatáskor már zárolva lesz egyből a meghajtó. További előnye, hogy a jelszavas zárolás tetszőlegesen ki-be kapcsolható (jelszó ismeretében természetesen) a titkosított partíció törlése nélkül.

WD Drive Utilities

WD Security

Persze a titkosítást akár a Smartware-n keresztül is beállíthatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • NAS alaplap körkép

    Arra szeretnék alternatívát mutatni, ha valaki saját maga szeretne NAS-t építeni - minél olcsóbban.

  • WD RED - nem csak NAS-ba?

    Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.