2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Az új Nightwish album és előzményei

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A múlt héten jelent meg a Nightwish legújabb albuma Dark Passion Play címmel, ennek kapcsán...

[ ÚJ TESZT ]

A múlt héten jelent meg a Nightwish legújabb albuma Dark Passion Play címmel, ennek kapcsán a közvetlen előzmények, és az aktuális hírek összefoglalása röviden:
(Frissítve 2007. október 4.-én)

A finn metálzenekar életében 2005 őszén jelentős változás történt az alapítók közé tartozó énekesnő Tarja Turunen távozásával (ennek okairól magyar fordításban is olvasható a zenekar akkori levele, illetve Tarja válasza). Ő jelentős szerepet töltött be az együttes sikereiben az addigi 9 év során, mivel egyrészt operaénekesi stílusa jelentette a zenekar egyik olyan egyedi vonását, amellyel karrierjük során már korán kitűntek a mezőnyből, másrészt megjelenésével ő lett a zenekar arca is a médiában. Ezek után utódjának megtalálása komoly feladat elé állította a csapat tagjait, legfőképpen a "zenei agy" billentyűs Tuomas Holopainent miközben a rajongók is találgatták a lehetőségeket (ismert vagy még ismeretlen énekesnő?, egy Tarja klón vagy valami teljesen más?). A meghallgatások és válogatások után a füst végül idén május végén szállt fel, amikor bejelentették, hogy az eddig ismeretlen svéd Anette Olzon viszit tovább Tarja nehéz örökségét, és akivel már meg is kezdték a munkálatokat az új album felvételein (ami a finn zenetörténet eddigi legdrágább munkája).

Ezek után az események már felgyorsultak, a bejelentéssel egyidőben közreadták az első három dalelőzetest, kijött az első kislemez "Eva" címmel (melynek bevételeit jótékony célokra ajánlották fel) és megkezdték nyilvános megjelenéseket is. Augusztus közepén sugározni kezdték az első videoklipet az új album "Amaranth" c. számáról (a jelentéséről angolul itt, a magyar neve kevésbé költői), amely egyben a szeptember eleji második kislemez címadó dala is egyben (ez rögtön a Mahasz Single (track) listájának első helyén kezdett itthon). (Eközben a zenekar néhány tagja készített még egy számot "While Your Lips Are Still Red" címmel egy finn filmhez is, ez nem számít hivatalos Nightwish számnak, de rákerült az Amaranth kislemezre, illetve klipje is készült. Az Amaranth-hoz pedig elkészült a már elmaradhatatlan félreértett angol szövegű video is :-) Végül a sok egyéb esemény mellett szeptember végén megjelent (Európában) az új album Dark Passion Play címmel, a hagyományos CD formátum mellett vinyl, és az összes szám instrumentális változatát is tartalmazó 2CD-s Digi-Pak formájában is. (A hazai pályának számító Finnországban két nappal a megjelenése után több mint 60000 példányban kelt el, elérve ezzel a dupla platinalemezt.)

Az album számai:

1. The Poet And The Pendulum
2. Bye Bye Beautiful
3. Amaranth
4. Cadence Of Her Last Breath
5. Master Passion Greed
6. Eva
7. Sahara
8. Whoever Brings The Night
9. For The Heart I Once Had
10. The Islander
11. Last Of The Wilds
12. 7 Days To The Wolves
13. Meadows Of Heaven

(mindegyikből meghallgatható egy kis ízelítő a kiadó honlapján)

Ezzel egyidőben (és a tagok jelentős plasztikai beavatkozásai után ?) kijött a második videoklip is a "Bye, bye beautiful" számhoz, illetve a zenekar Nightwish feldolgozásokat játszó ismeretlen együttesként, álneveken (pl. Sushi Patrol, Nachtwasser) meghirdetve adott néhány "bemelegítő" koncertet (ezekről beszámoló, illetve videók is készültek). A világkörüli turné októberben kezdődik, az idei évben hozzánk legközelebb december 28.-án a salzburgi Arénában játszanak, de jövőre március 5.-én már eljutnak hozzánk is a Petőfi Csarnokba (a jegyek 6-7 ezer forint körüli áron kaphatóak).

És hogy milyen az új album? Mindenki döntse el maga, a saját ízlése szerint ;-)

(További friss és korábbi hírek a zenekar hivatalos és magyar rajongói oldalán, illetve ha már az elején említettük Tarját, akkor vele kapcsolatban hír, hogy az új klipjén kívül egy nemrég megjelent ingyenes játék zenéjében is közreműködött, valamint november 27.-én ő is koncertezni fog a Petőfi Csarnokban.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.