2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Új firmware D-Link ADSL modemekhez

Új alternatív firmware D-Link DSL-321B, DSL-320B és 360R T1 ADSL modemekhez

[ ÚJ TESZT ]

Vonaldiagnosztika, II. rész

Már az előző oldalon elkészített bitallokációs térkép is nagy segítség, de a DMT ennél is többet tud:

- valós időben monitorozható az egyes vivőkön az SNR változása
- készíthető vele akár 24 órás teljes mérés, ami 15másodpercenként minden adatot lement egy napló fájlba

Mindkét mérést elsősorban az esti csúcsidőben (este 7 és 9 óra között), vagy abban az időszakban érdemes elvégezni, amikor az esetlegesen fennálló problémát tapasztaljuk.

SNR monitorozás:

Állítsuk be a DMT-t az előző oldalon leírtak szerint (menjünk a DMT felső menüsorában a Special --> Misc. Options menüpontba, és az SNR monitor intervalt 24 hour-ra !!!), majd a Connect gombra való kattintással csatlakozzunk a modemhez. A mérés közben NE lépjünk be a modem webes felületére sem pedig telneten!

A DMT ablak alsó felében látható "SNR monitor interval:" felirat mellett alig láthatóan, de be lehet írni egy számot, ez az az időköz másodpercben amilyen sűrűn a modemből frissülnek az adatok. Ezt állítsuk 5-re, majd kattintsunk a Start gombra, és az "extQuery", "snrft" valamint a "bitswap" jelölő négyzetek pipáljuk ki.

Addig futtssuk az SNR monitort, amíg a bal oldalról lassan jobbfelé haladó narancssárga jel el nem éri a harmadik kockát (lásd: az alábbi képen); majd a Stop gombbal állítsuk le a mérést, és az előző oldalon leírtak szerint kérdezzük le a vonali sebességet, és így készítsük el a DMT ablakról a képkivágást, majd töltsük fel valahová és linkeljük be. Ezzel kb. 3 órás időszakot lehet átfogni.

A képen látható, hogy a korábbi frekvencia menet helyén megjelenik az SNR monitor, ami azt mutatja, hogy az első lekérdezés adatait alapul véve milyen mértékben változott az egyes vivőkön az SNR. Ha például javul az SNR az egyik vivőn az eredeti állapothoz képest, akkor az zöld színű kiugrásként mutatkozik; ha viszont romlik, akkor egy piros színű negatív irányú tüskét fogunk látni. A kiugrás, vagy tüske nagysága mutatja a változás nagyságát.

Teljes vonaldiagnosztika:

Lehetőségünk van arra is, hogy huzamosabb ideig monitorozzuk és naplózzuk az ADSL kapcsolatunk viselkedését. Mivel ez jellemzően sok időt vesz igénybe, csak a legvégső esetben javaslom, az esetek nagy részében elég az SNR monitorozással megspékelt normál diagnosztika is.

A teljes vonaldiagnosztikához állítsuk be a DMT-t, majd a Connect gomb helyett a felső menüsorból válasszuk a Special --> Diagnose menüpontot. Az alábbi kis ablak fog felbukkanni, ahol jelöljünk be mindent. Amennyiben sima ADSL/G.DMT vagy ADSL2 módban vagyunk, úgy az "ADSL2+ spectrum" mellől vegyük ki a pipát.

A Duration menüpontban állíthatjuk be, hogy meddig fusson a teszt. A legnagyobb előre definiált időtartam 24 óra, de az "until aborted" beállítással addig fut a program, amíg a Stop gombbal le nem állítjuk. A 24 órás futás általában elég szokott lenni.

Az Interval határozza meg, hogy milyen sűrűn kérdezze le a DMT a modem adatait. Ezt állítsuk a legkisebb 15 másodperces lehetőségre.

Nincs más dolgunk, mint elindítani a mérést a Start gombbal és megvárni, amíg a beállított időtartam (24 óra) letelik. A mérés aktuális állapotáról egy százalék mérő tájékoztat a jobb alsó sarokban.

A mérés végén abban a mappában találjuk majd a napló fájlt, ahonnan a DMT.exe-t elindítottuk. 24 óra alatt rengeteg mérés lesz majd a fájlban, kitartó munka kell ahhoz, hogy ebből megállapítsa az ember, hogy hol a hiba.

Webes felületről elérhető bitallokációs tábla:

A webes felületen a Status --> DSL status menüpont alatt találhattok egy egyszerűsített, csak a bitallokációs táblát és az SNR térképet tartalmazó vonaldiagnosztikai részt, mely tartalmazza a fontosabb ADSl vonalminőségi adatokat is.

Egészen részletes információkhoz juthatunk a lap alján találhtaó Info gomb megnyomásával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.