2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu a gyengénlátók szolgálatában?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon létre lehet-e hozni egy stabil és ingyenes oprendszert - alkalmazásokkal - a gyengénlátók számára?

[ ÚJ TESZT ]

...vagy már ma elérhető magyar nyelven ilyen?

Látóként évek óta Linuxot, Ubuntut használok. Ennek minden előnyével (pl. ezidáig egy forintomba sem került) és hátrányával (pl. frissítések utáni gondok).

Október 18-án reggel hallottam egy rádióriportot ami után felmerült bennem a kérdés, hogy én mit tehetnék annak érdekében, hogy fény nélkül élő embertársaim élete nyitottabb, élhetőbb legyen itt a XXI. századi információáradatban, Magyarországon és a magyar nyelvterületeken.

Aki a témára érzékeny, az alábbi riportból megtudhatja, hogy milyen akadályok állnak a gyengén- vagy nemlátó "userek" elé. Ugyanúgy fontos számukra az internet kényelme, a kapcsolattartás, a munkakeresés, megélhetés, a szórakozás mint nekünk látóknak azzal a különbséggel, hogy nekik sok esetben konkrétan nagyobb árat kell fizetniük a mára már hétköznapi és számunkra kézenfekvő informatikáért. Egyenlőre a hálóban és nem a hálón vannak ők, így érzem az elhangzottak alapján.

Én ma annyit tehetek - mivel a hardverek és szabad szoftverek világát csak felszínesen ismerem -, hogy arra buzdítok mindenkit aki jártas az ingyenesen elérhető alkalmazások, akadálymentesítő programok, operációs rendszerek erdejében, hogy kezdjünk beszélgetni, ötletelni a lehetséges és fellelhető megoldásokról közösen és legyen akár a mai naptól könnyebb az élete minden látásában korlátozott embernek. Legyen a számítástechnika tényleg mindenkié.

Talán elindít valamit ez a pár sor és talán közösségi támogatással, "lentről szervezve" együtt - látók és nem látók - költségek nélkül megoldunk egy évtizedes problémát. Talán...

Várom a hozzászólásokat, ötleteket, linkeket! Hozzunk létre itt egy adatbázist, fordítsunk, dolgozzunk, tegyük hallhatóvá, tapinthatóvá a Linuxot!

Erre a linkre és ott a "9:00 Napközben"-re kattintva, a lejátszót 10:05-re tekerve 10:30-ig
hallható a beszélgetés.

A 10:07:39 és 10:08:39 közötti mondat lényeges!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.