2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven

Átfogó bemutató az alternatív operációs rendszerről, legyen szó általános felhasználásról, munkáról vagy szórakozásról.

[ ÚJ TESZT ]

Első indítás, ismerkedés a Unity felülettel

Tehát betöltött a friss rendszerünk, ami jelen esetben az Ubuntu 16.04, Unity környezettel. Bal oldalt található a Unity launcher, vagyis indítópult, ami gyakorlatilag a Windows 7 tálcájának feleltethető meg, legalábbis ami a programindító ikonokat illeti. Az első ebből a Unity dashboard ikonja, ez lényegében a start menüként fogható fel azzal a különbséggel, hogy a keresésre van kihegyezve, nem pedig a tallózásra. Tehát elkezdjük begépelni, mit szeretnénk, és nagyon nagy eséllyel az első találatok között fog szerepelni, amit keresünk (legyen az program, kép, dokumentum, beállítás vagy egyéb).

Kereshetünk teljes, vagy töredék kifejezés alapján, ugyanúgy releváns találatokat fogunk kapni, és mivel 99%-ban az első találat a helyes, ezért rögtön nyomhatunk is Entert, az egérre sincs szükség, ha nem akarjuk. Például a képernyőkép készítő eszközhöz nyomjuk meg a super (Windows) billentyűt, majd gépeljük be vagy a „ké” vagy a „scr” szótöredéket, és már ott is az első találat, Entert nyomva indul is a képernyőkép készítő (a félreértés elkerülése végett a Print Screen billentyű is használható, de a fenti eszköz sokkal több lehetőséget nyújt). Egy belakott rendszernél már jobban járunk, ha rögtön a super+A kombinációval indítunk, ami csak az alkalmazásokat listázza.


A dashboard alkalmazás füle

A dashboard fülekre van osztva, alul válthatunk a Kezdőlap (super), Alkalmazások (super+A), Fájlok (super+F), Videók (super+V), Zenék (super+M), képek (super+C) között.

A dash ikonja alatt található néhány további program indítóikonja, ide kitűzhetünk, vagy eltávolíthatunk programikonokat, ezek csak a gyors elérést befolyásolják. Az ikonok bal oldalán nyíl jelzi, hogy az adott program éppen fut-e (és ha igen, hány példányban), míg a jobb oldalán levő nyíl jelzi, hogy előtérben van-e. Ha a bal oldali nyíl kitöltetlen, akkor az azt jelenti, hogy az adott program ablaka egy másik virtuális asztalon van megjelenítve, erről később részletesebben.

Sok program rendelkezik indítómenüvel is, az ikonra jobb gombbal kattintva jönnek elő plusz lehetőségek, pl. új dokumentum, felhasználói könyvtárak stb. Az ikonok értesítéseket is képesek megjeleníteni programtól függően, például a Thunderbird (levelezőkliens) a beérkező levelek számát mutatja számmal, a fájlkezelő ikonján pedig másolás alatt folyamatcsík jelzi az aktuális állapotot. Ha több ikonunk van, mint amennyi elférne, akkor alul ezeket „kilapítja” a rendszer, és amikor egérrel rájuk mutatnák, akkor kibontja ezeket.

Az ikonok (így a Unity launcher) mérete állítható, áttetszősége is, ahogyan a különböző animációk is, de akár el is rejthető az egész. A 16.04 LTS verziója már engedi a launchert a képernyő aljára helyezni, de praktikus okai vannak a bal oldali elhelyezésnek, ezért szerintem mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát. (A koncepció ugye az, hogy a legtöbb kijelző 16:9-es arányú manapság, így az oldalsó „tálca” a legkevésbé helypazarló és az vonja el a legkevésbé a figyelmet a tényleges tartalomról.) Még egy dolog a launcherrel kapcsolatban: a Windowsban megismert super (Windows) billentyű+programikon sorszáma itt is működik, tehát a super+1 alapesetben a fájlkezelőt nyitja meg (vagy ha már futott, átvált rá).

Panel

A felül található panel többfunkciós, jobb oldalt található a felhasználói menü (kijelentkezés, leállítás de elérhetőek a rendszerbeállítások is), a dátum és óra, a hangerő, a billentyűzetkiosztás, a hálózati kapcsolat és a különböző indikátorok. Ez utóbbiak panelbővítmények, gyors áttekintést nyújtanak pl a rendszerterhelésről, vagy az időjárásról. A bal oldali részen található az éppen aktív program menüje, mely alapértelmezésben integrálódik a panelbe, legyen az ablakos, vagy maximalizált állapotban. Ez utóbbi esetén az ablak fejléce integrálódik a panelbe, így még helytakarékosabb a megjelenítés. Az ablakok kezelőgombjai alapértelmezésben bal oldalt vannak, de ahogyan a legtöbb dolog, ez is megváltoztatható (ez kivételesen nem egyszerűen).

Tippem: az alap indikátorok mellett mindenképpen javaslom a rendszerterhelés indikátort ( szoftverközpontból is elérhető), amivel beállíthatjuk a különböző erőforrások terheltségének megjelenítését (processzor, memória, hálózat stb.), illetve a my weather indikátort, ami időjárás előrejelzésre szolgál (ez külső forrásból elérhető, részletek itt). Fontos megemlíteni, hogy ha világos témát használunk, ahogyan én is, úgy át kell állítani sötétre az indikátorok ikonjait a beállításaiknál.

Testreszabás

A linux alapú rendszerek egyik leglátványosabb tulajdonsága a Windows-zal szemben a testre szabhatóság. Már a különböző asztali környezetekkel is nagyon eltérő kinézetet kapunk, de ezeket jelentősen át is alakíthatjuk preferenciáinknak megfelelően. Az alap rendszerbeállítások is engednek bizonyos fokú mozgásteret, de a sokkal nagyobb szabadságért mindenképpen érdemes telepítenünk a Unity tweak tool (finomhangoló) eszközt.

Ez valamilyen megfontolásból nem része az alaprendszernek, de gyakorlatilag nélkülözhetetlen, ha érdemi szabadságot szeretnénk a megjelenés átalakításában. Telepítéséhez csak indítsuk el szoftverközpontot (narancssárga bevásárlótáska), oda írjuk be hogy Unity, az első találat ez lesz. Telepítés után lehetőségünk lesz többek között ikontémát váltani, a panelt testre szabni, beállítani a virtuális asztalokat, a hot cornereket (erről később), a betűkészletet stb.

Tippem: az ikonkészletet könnyen lecserélhetjük látványosabb/egységesebb megjelenésűre, személyes kedvencem a Faenza ikonkészlet, de népszerű a Numix és a Numix Circle (ugyanott érhető el mint a sima Numix) minimalista ikoncsaládja is. Ezek nem csak a programikonokat cserélik le, de a mappák, rendszerikonok megjelenítési módját is megváltoztatják.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.