2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Toshiba P750 - multimédiára fel!

Kevesen ismerik a Toshiba P750 modelljét, viszont akik látták, azoknak nagyon tetszett...nem véletlenül:)

[ ÚJ TESZT ]

Kijelző, beviteli eszközök, hangszórók

Megjelenítő, beviteli eszközök, hangszórók

A LED megvilágítású kijelző 15,6" átlójú, 16:9-es képarányú, felbontása pedig az általánosnak mondható 1366*768 pixel, és Samsung gyártmány. A színekkel nincs baj, egész szépen adja vissza, betekintési szögei is jobbak, mint az átlagé. Amit még érdemes megemlíteni, az a fényerő. Nyolc fokozatban állítható, szépen lehet érezni a fokozatok közötti különbséget. A maximális fényerő brutális, képes kisütni az ember szemét egy sötétebb szobában, viszont kültéren jó hasznát vehetjük, ugyanis még a kijelző fényes, tükröződő mivolta ellenére is olvasható, látható marad. Ezzel ellentétben a minimális fényerő lehetne még minimálisabb is, ezzel is spórolva egy kicsit az energiával.

A billentyűzet a gép egy nagyon jól sikerült része. A mai trendeknek megfelelően szigetes elrendezésű, numerikus résszel megtámogatva. A gombok laposak, halkan járnak, nyomáspontjuk is pont jó, nem horpad. Felületük már egy kicsit érdekes, ugyanis míg a Toshiba mattnak hirdeti, a valóságban egy kicsit fényes, de legalábbis enyhén ujjlenyomatgyűjtő.

Viszont ahogy nézem, anyagából adódóan ez a billentyűzet nem fog kopni, ellentétben a mai Lenovo gépek többségével, amik már pár napos használat után képesek fényesedni. Ha már említettem a Lenovot. Gondolom sokan találkoztak már az "Accutype" fantázianevű billentyűzetükkel. Nem tudom ki hogy van vele, de engem idegesített egy kicsit, hogy a gombok teljesen egybeolvadtak rajta. Szerencsére a Toshibánál figyeltek erre, és szépen elkülönítették a részeket, mint ahogy az a normális asztali billentyűzeteknél is megszokott. Elkülönülnek a kurzor gombok, a numerikus rész, a HOME-END-PGUP-PGDN négyes, ESC, INS-DEL páros, és az F1-F12 funkciógombok is három darab négyes csoportra oszlik. Ezért jár a piros pont.

És akkor a billentyűzettel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog, aminek a hozzám hasonló, vakon gépelni nem tudó "júzerek" örülhetnek: LED háttérvilágítással rendelkezik - nem is akármilyennel! A világítás szép fehér, egyenletes, ki/bekapcsolható, illetve van egy időzített beállítása is, ami annyit tesz, hogy ha megnyomunk egy billentyűt, akkor kb. 1mp-ig világít, majd elalszik (mint pl. a Logitech K800-as Illuminated billentyűzete).

A gombok fölött, a két hangszóró között található a bekapcsológomb és az érintésérzékeny sáv. Itt kapott helyet a Toshiba ECO mód gombja, a vezeték nélküli kapcsolatok aktiválója, egy programozható gomb, play/pause, világítás ki/be, és hangerő fel/le. Egyébként a programozhatósághoz hozzátartozik, hogy a Toshiba által előretelepített programok között van egy olyan segédprogram is, amivel bármelyik gombot át lehet programozni, így ha valakinek fölösleges mondjuk a play/pause, akkor arra beállíthat mondjuk egy levelezőklienst is, vagy bármit, amit csak akar.

Billentyűzet alatt terül el a touchpad, melynek mérete elég nagy, felülete enyhén érdes, mintája pedig kicsit a "bársonyra" hajaz, csak éppen fekete-sötétszürke csíkozásban. Mint írtam "ő" is kapott egy kis világító csíkot a felülete tetején, ami a billentyűzetvilágítással együtt kikapcsolható. Van itt még egy ki/bekapcsoló gyorsgomb, melyet megnyomva letilthatjuk/engedélyezhetjük a touchpadet, és a vele járó fénycsíkot. Tudására nem lehet panaszunk, rengeteg mindent lehet állítani, engedélyezni/tiltani a beállításai között, és akár három ujjas műveleteket is tud. Két különálló krómozott gombot is kapott, melyeket kicsit erősebben kell nyomni, mint pl. egy Y570-en, illetve kicsit "kattanósabb" is.

Elérkeztünk egy újabb kellemes részhez, a hangszórókhoz. A Toshiba a harman/kardon megoldását alkalmazza komolyabb gépeiben, és ez jelen esetben is így történt. Sztereó megoldásról van szó, tehát a gép alján nincs "mélynyomó", viszont anélkül is érezhetünk némi basszust (már amennyire két ekkorka hangszórótól elvárható).

A tetszetős hangszórók fém rács mögött rejtőznek, melyeken króm keret fut körbe. Van itt mindenféle Dolby felirat, ilyen-olyan hangzás javító technika is, amiknek meg is van az eredményük: valóban nagyon szép tiszta, erőteljes hangzást kapunk. Nyilván nem ezt a két kis hangszórót vetjük be egy buliban, de egy olcsóbb hangfalpárt kiválthat, esti laptopos filmezéshez, játékhoz tökéletesen elég, simán betölt egy szobát, és még a virtuális térhangzás is elég jól teljesít.

Néhány érdekesség

Mint már említettem, a gépben van egy USB3.0 csatlakozó is. Ez nem csak a gyorsabb adatátvitelt segíti, hanem támogatja a kikapcsolt állapotban való töltést. A Toshiba ezt "Sleep&Charge"-nak hívja. Lényege, hogyha a laptop akksija valamennyire fel van töltve, akkor a gép kikapcsolt állapotban is képes tölteni a rádugott eszközt.

Hasonló funkciója van a mikrofon csatlakozónak is, melyet nemes egyszerűséggel "Sleep&Music"-nak hívnak. Kikapcsoljuk a laptopot, majd a megfelelő 3.5-3.5mm jack kábellel rádugjuk a "zeneeszközünket" a gépre, és így a laptop beépített hangszóró fognak megszólalni. Telefonnal teszteltem, tökéletesen működik.

Érdekesség, vagy éppen hasznos funkció a 3G modem támogatása. Az akksi alatt találtam egy sim kártya ikont, így gondolom támogatja a 3G modemeket is. Ha minden igaz jelen esetben csak a helye van meg, de ez is több a semminél.

A géphez előretelepített Windows 7 Home Premium 64bit-es oprendszer (első bekapcsoláskor települ), amit a Toshiba kiegészített jó néhány programmal, mint pl. energiatakarékosságért felelős program, különböző hardware monitor programok, frissítéskezelő, optimalizáló program, stbstb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.