2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

TOSHIBA mini NB250 netbook teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szükségem lett egy netbookra, ami minnél tovább bírja aksiról, ez a gyártó szerint 8,5órát tud, lássuk.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

A választásom a Toshiba mini NB250-re esett, amit már a címben is említettem.
A gép mellett szólt, hogy 6 cellás aksival van szerelve, ami a gyártó állítása szerint több, mint 8 órán át tudja életben tartani. Az egyik legújabb atom CPU van benne DDR3 támogatással és egy Windows 7 starter is elő van telepítve.
Elég masszív gép és nagyok a gombok...de ennyire ne szaladjunk előre.
Továbbá az ára is kedvező volt 300€ ami 82500Ft-nak felel meg.

Belső:

Minek is köszönhetjük ezt a hosszú üzemidőt? Hiszen 6 cella az van a notebookomban is, az mégis alig bír 2 órát idle.
Annak, hogy a minden alkatrésze a kis fogyasztást szemelőt tartva lett kifejlesztve.
A mostanság oly divatos LED-es kijelző, ami erős háttérfény mellett is keveset fogyaszt,
Intel Atom N455 processzor(2010Q2) ami az N450-hez képest a DDR3 támogatásban tér el, ugyanúgy mellé van integrálva az intel gma3150 videó vezérlő,
ez az integráció is a hosszabb üzemidő elérése miatt van, mert a CPU+GPU páros TDP-je mindössze 6,5W úgy, hogy még a memória vezérlőt is tartalmazza és ugye a DDR3 is kevesebbet fogyaszt elődjénél, mindezzel megspóroltak egy hidat is tovább csökkentve a fogyasztást.
Netbookhoz képest nagy 250GB HDD-vel van szerelve, igaz csak 1GB ram, de ezt fillérekért lehet most vásárolni.
A 6 cellás teleppel is mindössze 1,18kg-ot nyom a 3 cellás változat súlya pedig csak 1,12kg.
A nagyobbik aksi kilóg hátul a gépből, de ha valóban ezen múlik a több mint 8 óra, akkor megtanulok együtt élni vele. A Windos 7starter van előtelepítve a Thosiba programjaival együtt, külön telepítőlemezt nem kapunk, hanem recovery partícióról tudjuk újratelepíteni, ha szükséges. Toshiba előre telepített rendszere tartalmazza a drivereket és pár programot, igaz a MCAfee víruskereső csak 30 napos, nero litle-nak meg nem látom sok értelmét, mivel nincs dvd író a gépben, igaz backup funkciója is van, így adatmentésre használhatjuk, egy külső meghajtóval, vagy a második partícióra is menthetjük az adatokat, mert okosan ketté van osztva a merevlemez.
Van pár Toshiba program is:
Toshiba Board: ezt megnyitva két nézetközül választhatunk, az egyik olyan mint egy asztal minialkalmazásokat tudunk kirakni rá óra, naptár, cetlik..., a másik nézetből diagnosztikát futtathatunk, a biztonsági mentéseket lehet beállítani, vezeték nélküli hálózatokat tudjuk feltérképezni,
és egy hasznosabbnak igérkező program a Toshiba recovery madia creator, ezzel külső hordozóra tudjuk átrakni a windows 7 telepítőt pl. egy pendrivra, én ezt meg is tettem, ki is próbáltam, de nem jártam teljes sikerrel, a létrehozás könnyen ment, ezután betettem, egy 640GB os HDD-t, le is futott a telepítés, de mikor a windowsnak indulnia kellett volna hibát írt ki. Az egészet megismételve újra ez történt sajnos.
Toshiba tempro: ez a program a terméktámogatásban nyújt segítséget.

Hardver:

CPU: ATOM N455 1,66Ghz 667Mhz (busspeed)
RAM: 1GB DDR3 1066Mhz(processor csak 667Mhz-en tudja kezelni)
HDD: 250GB 5400rpm TOSHIBA
VGA: Intel GMA3150 256MB
chipset: NM10 (tiger point)
Wifi: Atheros AR 9285 b/g/n
audio: Realtec ALC269
kijelző: 10,1" 1024x600 LED

A szétszedés egyszerű, a gép alján 2db nyílás van, az egyik a memóriát takarja, a másik, pedig a HDD és mini PCIe csatlakozott, jelen esetben a wifi kártyával. Összesen 3db csavart kell eltávolítani és garanciavesztés nélkül cserélhetünk memóriát, vagy HDD-t, esetleg a wifi helyére rakhatunk, egyéb miniPCIe eszközt. Ez esetben a wifit usb-ről kell megoldanunk, a processzorhoz már több szerelés kell, hogy hozzáférjünk, de mivel nem cserélhető ezért ezzel nincs is semmi probléma.
Az Internet gyorsaságával nem lesz gondunk az Atheros AR9285 802.11b/g/n szabványokat is ismeri.

Az aksi 48Wh-ás, a gép méretéhez képest termetes darab, de ennek köszönhető ez az üzemidő.

A gép kellően masszív, még a billentyűzet sem nyomódik be gépelés közben(ezt sok hordozható gépnél tapasztaltam)

Kicsomagolás, külső:

Egy apró dobozban van a netbook minden extra nélkül, egy töltő, egy gyors ismertető és jótállás.
Maga a gép teljesen fekete, kívül fényes, de bordázott, belül matt és a kartámasz szintén bordázott, ettől igen tetszetős és az ujjlenyomat sem gyűjti.

A gombok elég nagyok hamar teljes sebességgel tudtam rajtuk gépelni, nem túl hangosak, jó a nyomáspontjuk,
a billentyűzet kiosztása már nem ilyen szerencsés, mert a "í" a space mellé került jobbra, balra meg a nulla. Ez igen sok megszokást igényel. Meg a space eleinte hajlamos volt a fals nyomásra, de ez egyre kevesebbet fordul elő, vagy megszoktam, vagy bejáratódott.

A tapipad a gép méretéhez képest nagy, megfelelően érzékeny kb. 1,3-1,5 húzással átszeljük a kijelzőt és ritka jók a gombok, az elhelyezésük már nem ilyen szerencsés, mert teljesen kiérnek a gép végébe ezért, ha ölbe vesszük a gépet kényelmetlenül lent vannak és véletlenül is megnyomhatjuk őket.
Maga a készülék elég masszív, az alsó rész egyáltalán nem recseg, se alul, se felül, a kijelző szélét nyomkodjuk az viszont igen ( de azt ne nyomkodjuk :) ).
Az összeszerelésben nem találtam hibát, az illesztések pontosak.

Jobbról 2db USB 2.0 a táp csatlakozója és egy kensington zár, balról egy USB2.0 lan csatlakozó, fejhallgató kimenet, mikrofon bemenet mellettük a gép hűtője nyomja ki a levegőt, a sort egy vga kimenet zárja. A kártyaolvasó a gép elejére került bal szélre, jobb szélén pedig a működést visszajelző gombok kerültek.

Kijelző, hang:

Fényes 1024x600-as felbontású LED háttérvilágítással, a beláthatósági szögek TN+FILM paneltől már megszokott átlagos értékek, de a fényerő dicséretes, a kép éles.
Elég széles műanyag veszi körbe a kijelzőt, szerencsére az is matt.
A kijelző fölé került a web kamera, 1,3 megapixel, elég gyorsan követi a mozgást, voipra elegendő, mellette van a mikrofon ami eddig lefojtatott pár beszélgetésem alatt elég érzékenynek bizonyult.
Csupán egy darab és elég kis méretű hangfal van beépítve, de elég hangosan szól, viszont nem túl szépen, szerencsére tudunk csatlakoztatni fülest, vagy hangszórókat és a realtek ac 269 (nm10-es chipset része) HD minőségű hangot képes megszólaltatni, így már elég szépen szól.

A zsanérok masszívak és jól tartják a kijelzőt. Ennek a közepére helyezték el a bekapcsoló gombot,

Melegedés, hűtés:

A gép felső része egyáltalán nem melegszik, viszont az alja igen, ölbe csak úgy vegyük, hogy rakunk alá valamit, a CPU nálam maximum 58 fokig melegedett, de úgy, hogy az ölemben volt és nem kapott rendesen levegőt, egy hűtőpadot (aktív hűtés nélkül) alárakva internetezés közben 46-47fok környékén mozog, de a lényeg, hogy így nem megy 50 fok fölé, ugyanis itt kapcsol be az aktív hűtés, ami azért hallatja a hangját. Az alján is főleg a bal alsó rész melegszik át, itt van a CPU.

Fogyasztás:

Lemértem idle minimum fényerő, energiatakarékos módban 5-6W a fogyasztás,
everest stabiliti teszten mindent stresszelve, fényerő maxon, hangerő maxon, wifi bekapcsolva, filmlejátszás, net megy, 17-18W-ot bírtam kisajtolni a kis gépből, ezek ugye konnektorból felvett értékek, tehát maga a gép még ennyit sem fogyaszt.

Idle minimum fényerő mellet és energiatakarékosra állítva a gép 8óra 26percet ment ez 5,5-6W-os fogyasztásról árulkodik (a gyártók erre az állapotra adják meg a gépek max üzemét aksiról, ezt teljesítette is a TOSHIBA)
wifivel böngészgetve, csak úgy ahogy szoktam, 6-8 oldal mindig megnyitva miegymás... az előzőekben leírt beállításokkal, 6óra 45percet ment a gép, ami szerintem igen jó eredmény ez 7W-ot jelent,
ezekkel a beállításokkal maxra terhelve 5órát ez 9,5W-os fogyasztás.
Ahogy én használom 75% fényerővel 5 óra 35percet ment internettel,
ha kiegyensúlyozottra rakom akkor is ugyanannyi időt tudott üzemelni.
Ennek az az oka, hogy valamiért ugyanúgy alakulnak az órajelek, mindkét esetben.
Az aksit 2óra 20 perc alatt lehet 100%-ra visszatölteni bekapcsolt állapotban internetezés mellett.

Tesztek

Elég sok tesztet elvégeztem, XP és az eredeti Win7 alatt is, először kipróbáltam mennyit gyorsul a gép egy ssd hatására, de mivel meglepően kicsi volt a különbség (pár másodperc egy egy program indításakor ezért nem is csináltam táblázatot) arra jutottam, nem a HDD fogja vissza a rendszert, mindenesetre a bios gond nélkül felismerte az SSD-t(kingston 30GB SSD ) és egy 640GB-od 2,5" 5400rpm HDD-t is,
XP érezhetően gyorsabb volt 1GB RAM mellett, mint win7, utóbbi 700MB-ot használt alapon, XP 300MB-ot , ezért beszereztem egy 2GB-os DDR3 1333Mhz KINGSTON modult. Ez a CPU már támogatja a DDR3-mas memóriákat, de azt sehol sem találtam(még intel oldalán sem), hogy mennyin képes használni valójában, nagyon sok helyen ki van emelve DDR3 1066Mhz, vagy 1333Mhz es memória van a kis netbookokban ezzel az n455 porocival, de nekem 667Mhz en ment a gépben az 1066Mhz-es 1GB-os modul, de mivel árban nem volt nagy különbség a 2GB-os 1333Mhz-est vettem, beraktam és nem történt csoda, az is csak 667Mhz-en ment, lemértem everestel, csak a memória olvasás és késleltetés gyorsult, na meg a cpu zlib és PhotoWorxx.
Ilyen gépet az ember nem a teljesítménye miatt vesz, de azért viszonyításképpen pár everest teszt, pontosabban annak új változata az:

AIDA64:

Memória olvasás: 4237
Memória írás: 3019
Memória másolás: 3011
Memória késleltetés: 90,7
CPU Queen: 3908
CPU PhotoWorxx: 2783
CPU Zlib: 9065
CPU AES: 1902
CPU HASH: 169
FPU Julia: 563
FPU Mandel: 165
FPU SinJulia: 211

Tehát láthatjuk, nem egy erőgép. A CPU a jó fogyasztásra lett kihegyezve, az 1GB és 2GB között bachmarkal nem volt mérhető különbség, de XP alatt teljesen kitudtam kapcsolni a virtuális memóriát, Win7 alatt pedig beállítottam fix 512MB-1024MB-ra ennek következtében sokat gyorsult a rendszer, ha nem aksiról, hanem hálózatról használjuk, érdemes teljesítményorientáltra rakni a gépet, így nem veszi vissza a CPU órajelét és gördülékenyebb a böngészés. Én a firefoxot használom és kipróbáltam a 4bétát is, ennél besegít a GPU is a böngészésbe, abban nem vagyok biztos, hogy erre a GMA3150 képes lenne, de saját tapasztalatom szerint gyorsabb mint a 3.x-es széria, csak a böngésző fut, megvan nyitva 8ablak már 900MB felett van a memória kihasználtsága windows 7 starter alatt,
tehát ha tehetjük érdemes alapból 2GB-al szerelve venni a netbookot.

Multimédia:

Ez szintén nem a netbookok erőssége, már csak a kicsi kijelző miatt se, de főleg a fejletlen IGP képességek (csak dx9c és mpeg2 támogatás) és ugye a gyenge processzor ami korlátozzák, de mindezek ellenére a gépen lévő divX, Xvid(2110kb/s videó 448kb/s audió), mpeg1-2 anyagokkal gond nélkül megbirkózott. Még a 720p HD videókat is lejátszotta (mkv 2000kb/s) a cpu használat mindvégig 25-35% között maradt, ezután az 1080p következett, itt viszont már elvérzett. Lejátszani még lejátssza, csak a kép olyan, mint a diavetítés.
Böngészés közben fellelt videó anyagokat 480p-ig bezáróan tudjuk megnézni, a 720p anyagok már akadnak, az 1080p-vel nem is érdemes próbálkozni, de azt nézzük a kijelzőfelbontása 1024x600 és külső kijelzőt csatlakoztatunk akkor is számolnunk kell a VGA által nyújtott 1440x1024es limittel, ha mindenképpen HD anyagokat is szeretnénk megtekinteni olyan netbookot vegyünk amiben ion, ion2, vagy broadcom crystal hd kártya van, ezek besegítenek a HD anyagok gyorsításában még internetes HD tartalmak esetén is (you tube), így tehermentesítik a processzort (ezeket utólag igen nehéz beszerezni, egy hete próbálkozom, de csak távol keletről, vagy USA-ból tudnék most rögtön vásárolni).

Konklúzió:

Amit akartam megkaptam, 8,5óra üzemidő, ami filmnézés, böngészés, vagyis aktív használat mellett is 5-6órát jelent, a win 7 starter mellé mindenképpen ajánlott a 2GB RAM, XP mellé elég az 1GB-is, ha több tárhelyet akarunk legegyszerűbb egy USB-s külső HDD beszerzése, mert a gyorsabb merevlemezből nem igazán profitálhatunk, de windows áthelyezése próblémákat okozhat, már 3 hete használom a minit teljes megelégedéssel, azóta a nagy gépet csak akkor kapcsolom be, ha filmet nézek(24" monitor).
Arra amire kitalálták tökéletesen alkalmas.
Itthon még nem találkoztam vele a boltok polcain, de biztosan előbb utóbb kapható lesz.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.