2019. december 15., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Tökéletes telefon?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Miután leváltottam a SE P910i-m, azóta keresek valamit, ami elveszni látszott, egészen idáig.

[ ÚJ TESZT ]

Miután leváltottam a SE P910i-m, azóta keresek valamit, ami elveszni látszott, egészen idáig.

Anno amikor a P910i megjelent, az emberek sokkal többet vártak tőle, mint amit végül hozni tudott. Akkoriban nagyon ment a Megapixel láz. Akinek már "megapikszeles" telefonja volt az már vagánynak érezte magát. "Ecsém, az én telefonom már megapikszeles. Zsírcsászárságosmegagigaultranagykirályvagyok!" A P910i minden remény ellenére csak VGA kamerával volt ellátva. Sebaj, nem vagyok én telhetetlen.
Emlékszem, eredetileg a P900-ra fájt a fogam, de ahogy oda értem a pulthoz, megláttam a friss, P910i-t, gondoltam +20 000Ft-ért lesz egy klassz telóm amibe az elképzelhetetlen nagy kapacitású 1Gb-os kártyák is mennek. Rászántam azt a "kevés" plusz kp-t és megvettem. Megérte. Nemsokára négy éves, és a kopást leszámolva hibátlan a készülék. Hozta azt, amit elvártam. Sőt, még magasabbra tette a mércét.

2006 végén meg kaptam aputól-anyutól karácsonyra a P910i "utódját" a P990i-t. Nagy reményeket fűztem hozzá, de hiába. A P990i nagyon jó kis készülék lenne, ha az a fránya lenne nem lenne. Sajnos több ponton is elbabrálták a készítők. Először is, ami a legszembetűnőbb, az anyaghasználat. A P990i nincs rossz anyagból, sőt, nagyon is jó, csak nem egy 140 000 Ft-os telefontól. A másik, ami ennél komolyabb hiba, az a RAM kapacitása. Igen, itt a legnagyobb baki, ami szerintem hatalmas presztízs veszteséghez is vezetett. Ugyanis a Készülék 64 MB RAM-jából mindössze 14 MB áll rendelkezésre, ami ráadásul hamar lecsökkenhet bizonyos gyártási ciklusba esett készülékeknél 6-8 MB-ra. Szerencsére ez az én készülékemet nem érintette. Nekem úgy 9-11 MB-ig süllyedt, de volt olyan is, hogy 5-6 MB-ra esett pár nap alatt. Ez annyira megkeserítette a mindennapi használatot, hogy tulajdonképpen az ember nem is tudta kihasználni a MultiTask adta lehetőségeket. Magyarán nem igazából futott több komoly program egyszerre, pl.: üzenetkezelés, zenelejátszó és játék. Pedig, ez lenne a rendszer értelme, lényege.

A P990i-ben mélységesen csalódva beszereztem egy SE M600i-t, ami valamivel hamarabb került a boltokba, mint a P990i. Az M600i egy nagyon eltalált, elegáns kis személyi titkár, de kevés a tudása egy P990i után. Leginkább a WLAN hiányzott belőle, cserébe, jobb memória kezelést kapott, így a 64 MB RAM-ból bekapcsolás után 22-21 MB szabadon van. Talán ennek köszönhető, hogy a készülék sokkal megbízhatóbb, mint a P990i.


M600i

A P990i-vel párhuzamosan használtam egy Nokia E65-öt, ami minőségileg kimagasló, de valami irtózatosan lassú a szoftvere.
A közelmúltban pedig beszereztem egy Nokia N95-öt. Tudásra nagyon jó az N95 ezt nem vitatom, de anyagra azért a P990i jobb.

Mivel mostanában egy olyan telefont sem voltak képesek kiadni, ami árban, tudásban, szolgáltatásban és minőségben megfelelne, elkeseredtem egy picit.
A megoldás kézenfekvő lett volna, de valahogy elsiklottam a Sony Ericsson P1i felett. Miért? Nem tudom. Talán olyan volt, mint az a csaj a buliról, aki tetszett, de nem lett belőle sokáig semmi. Hogy miért? nem tudom. 2,5 éve viszont kialakult valami, ami odáig "fajult" hogy fél éve jegyben járunk, az összeköltözést tervezgetjük. Remélhetőleg itt nem fog véget érni a dolog.

Nos a napokban kaptam egy "visszautasíthatatlan ajánlatot" (szerencsére nem a Don-tól) . Karcmentes P1i, 40 000Ft. Először nem is gondoltam komolyan, de egy nap alatt eljutottam oda, hogy: EZ KELL!! Mindössze 80Km-t kellett utaznom (oda). Megérte.

A készülék ugyan egy éves, de ember fia, rá nem jönne. még a védőfólia ragasztója is rajta volt, ami a SE logót védte a hátlapon. Az előző tulaj végig tokban tartotta.

Mivel is nyújt többet a P1i mint a P990i vagy az M600i?
Kapásból dupla akkora a RAM és a belső memória. Plusz M600i méretben kínálja a P990i tudását. Wlan, 3Mp kamera plusz egy erősebb akku (1150 mAh (P910i - 1250 mAh)) . Szolgáltatásban még többet is nyújt.


P910i - P990i - M600i - P1i

A P1i tökéletesen van összeszerelve. Nem lötyög, nem nyöszörög. Az előlapon van egy elegáns alu. keret. QWERTZ billentyűzet. Tudásra gyengébb, mint egy Nokia N95, de cserébe tisztességesen össze van rakva. Van olyan kiszerelésben is a P1i, amihez jár külső GPS vevő és egyéves Wayfinder program is. Az enyém nem abból a szériából van. De legalább elmondhatom, hogy az első Magyarországon kapható P1i szállítmányból van a készülékem.

A P1i modern viszonylatban ugyan annyit nyújt, mint anno a P910i. Masszív, megbízható, gyors. Én úgy érzem ismét megtaláltam azt a telefont, ami újabb 2-3 évig ki tud majd szolgálni.


P1i

Hirdetés

Előzmények

  • P910i - FapadOS?

    A régi motorosnak számító P910i-re még mindig van kereslet,ez inspirált arra,hogy le írjam...

  • UIQ és S60 Nem véres VS!

    Az S60 manapság a legfelkapottabb Symbian felhasználói felület, bár véleményem szerint, ehhez nem feltétlenül...

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.