2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Toccata személyes tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A napokban bemutatott DAC+AMP párosról írnék szubjektív véleményt.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Kis előzmény:

2009 tavaszán vásároltam első fülesemet, a CAL!-t p_adam javaslatára. Már akkor elhatároztam, hogy lesz neki egy megfelelő minőségű dac-ja is. Nem akartam több 10 ezret erre a célra költeni, így a DIY bizonyult a legmegfelelőbb megoldásnak.
Többszöri nekifutásra sem sikerült produkálni semmi érdemlegeset (itt még csak a tervezés fázisai voltak, keresgélés). Majd a pcm2902-es ic-re bukkantam, amit a referencia kapcsolás alapján Lompos48 segítségével elkészítettem 2010-ben. Nagyon egyszerű volt, semmi csicsa.
A táplálás is a gyári usb volt, egy feszültség stabilizátorral, már ekkor írt ELP, hogy véleménye szerint miket lenne érdemes változtatni rajta, de itt véget is ért a dolog, nem lett elkezdve, majd egy DAC cikk után ismételten előjött a téma.

Amikor ismét "összefutottam" ELP kollégával itt a logout keretein belül, melynek köszönhetősen elkezdődött a tényleges tervezés/agyalás a "termék" tökéletesítésében. Ez körülbelül 2 hónapig tartott, több újratervezés, terv kukázás után megszületett a végleges kész műszaki cikk a Toccata "személyében." Erről szeretnék most írni pár szösszenetet, hátha valaki kedvet kap megépíteni.

Füles: Creativ Aurvana Live! (@oem Denon AH-D1001)

Specifikáció:
- 40mm Neodymium mágnes
- Composite Bio-Cellulose diagram
- Frekvenciatartomány:10Hz-30KHz
- Impedancia:32ohm
- Érzékenység(1kHz): 103dB/mW
- 1.2m hosszúságú kábel Oxygen-Free Copper kábel
- 3.5mm Aranyozott Jack csatlakozó
- 210g össz súly
- Professzionális hangzástechnika
- Creative minőség

Amiről/akiről a cikk szólni fog az az ELP által készített DAC+HEAD AMP.
A tervezése, módosítása egy egész nyarat vett igénybe, talán még egy kicsit többet is, de véleményem szerint megérte.

Megpróbáltam mindenféle/fajta zenét meghallgatni. Főleg azok közül amiket szoktam is hallgatni. Majd látható lesz, hogy elég széles a paletta, a hangulatomtól függ, hogy épp melyikhez van kedvem.

Minden zene flac formátumban volt meg itthon, a youtub-os linkek csak illusztrációként vannak linkelve.

Első benyomások a fülessel kapcsolatban amikor bekapcsoltam és adtam a kimenetére egy kis jelet. Nagyon tiszta a hang, nem pattog, nem zúg, nem gerjed. Maximális hangerőn kis súgás hallható a fejhallgatóból, de ez így van rendjén ebben az ic-ben. ELP, az első hozzászólásban ki is fejti, hogy miért van ez.
Maximális hangerőn leszedi a fejemet, de nem torzít a hang még így szépen tolja a kimenetére a zenét!!! A füles szinte szét esik, mozog a ház az élmény leírhatatlan.

Elég dinamikus a hangja, szép a mély, szép a magas, a közép is a helyén van. Nem hittem volna, hogy ennyivel jobb lesz az audigyhez képest, de mintha újabb zenéim lennének. Anno akkor volt ilyen érzésem mikor megvettem a fülest, majd amikor hozzá az audigyt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.