2020. június 2., kedd

Gyorskeresés

Több mint vas...

A vas, mint anyag, nem volt idegen. Nem ez volt az álmom. Mégis ebben találtam meg magam.

[ ÚJ TESZT ]

Túl csicsás? Ízlések és pofonok.

Ehhez a munkámhoz nem igazán használtam az üllőt. Illetve azt talán még igen, de a kovácstüzet már kevésbé.

Hirdetés

A megrendelő készített róla egy skiccet, de semmi egyéb. Megadta a méreteket. Mellette volt egy olyan kérése, hogy tegyek alá kerekeket, hogy lehessen ide-oda húzkodni.

A mintát 1:1-ben rajzolom ki a betonra. Többen használnak rajzolás céljából munkatáblát. Szerencsés vagyok, mert a műhely betonja elég sima és egyenes ahhoz, hogy szépen lehessen rá rajzolni. Kicsit ugyan lent van, de sebaj, még jó a derekam.

Tehát amikor méret szerint megrajzolom a mintát, ez a felület kiválóan alkalmas arra, hogy ehhez igazítsam a munkadarabokat. Mérettől függően legfeljebb egy méteres darabokat vágok le. Ez a hossz még viszonylag gond nélkül hajlítható. Ezért, ha a minta mérete hosszabb, akkor több darabból készítem el, és ezeket a darabokat összehegesztem.

Csupaszon...

Ezután építem rá a többi mintát.

Ahogy látható, a két középső „csiga” mintán kívül, mindegyik üzletben vásárolt darab.

Alákerül a kerekes rész, majd...

...kétszeri fehér színű festékréteg kerül rá. A legvégén a díszeket aranyszínnel antikoltam.

Hogy mi ez?

Ez egy „macskarács”. Nem gondoltátok volna, ugye? Megmondom őszintén, én sem. Lakáson belül ezzel választják le a macskáktól a hálórészt. Mármint, akik kérték a munkát. :) Tetszik ugyan a rács, de nem igazán az én világom. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez az egyik véglet. Nekem túl díszes.

Igazából nehéz meghatározni azt a pontot, ahol határt lehet húzni az egyszerű minta és a túldíszített között. Sok dolog befolyásolja ezt. A legfontosabb meghatározó eleme a környezet, ahova bele kell, hogy illeszkedjen. A legegyszerűbb minta is épp úgy ékesíti a házat, ablakot, szobát, ha megfelelően illeszkedik hozzá. Velencében viszont láttam olyan kovácsmunkát, mely már szinte a jóízlés felső határait súrolta, mégis beleolvadt a környezetébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.