2020. június 1., hétfő

Gyorskeresés

Több mint vas...

A vas, mint anyag, nem volt idegen. Nem ez volt az álmom. Mégis ebben találtam meg magam.

[ ÚJ TESZT ]

Művésznek dolgozni

Történt egyszer, hogy egy szobrász, cserépkályha-iparművész keresett meg. Tahitótfalun lakik. Ott már több helyre dolgoztam. Megbeszéltük, hogy találkozunk, ha legközelebb arra járok. Ez egy-két héten belül megtörtént. Egy étkezőgarnitúrát szállítottam oda, amikor végül találkoztunk.

Elárulta, hogy véletlenül talált rá az oldalamra. Megtetszett neki egy munkám. Még művészembertől nem kaptam dicséretet, úgyhogy nagyon jólesett.

Az a terve, hogy ehhez hasonló kaput szeretne készíttetni, majd egyszer. Most viszont nem csak ezt akarta megbeszélni, hanem egy másik munkát. Egy fatárolót. Van egy gyönyörű cserépkályhája a nappaliban, és amellé gondolta.

Hirdetés

Elmondta a méreteit. Szélesség, magasság, mélység. Kérte, hogy ne legyen szokványos. Mindezt egy művészember kérte tőlem, ezért a szokásosnál is nagyobb volt a kihívás.

Őszintén megmondva, még aznap, amikor elkezdtem csinálni, sem tudtam, hogy fog majd kinézni. Készítettem ugyan néhány idétlen rajzot, de egyik se tetszett. Aztán próbáltam rajzolgatni krétával a betonra, míg végül az alapformát kitaláltam. Ez persze kevés az üdvösséghez. ahhoz viszont elég, hogy tovább tudjam tervezni (fejben) a mintát. Nem szeretem, ha azt kérik tőlem, hogy készítsek rajzot arról, amit készíteni fogok. Papíron hülye vagyok hozzá. Ha a fejemben megszületik az ötlet, az már jó kiindulópont. Igazából, amikor alakítom az anyagot, készítem az íveket, ezután találom ki a folytatást. Végül ezt a fatárolót is így sikerült elkészítenem.

Méretei: a teljes magassága kicsivel több, mint 1,6 méter. Szélessége 60 cm, míg mélysége 50 cm körül van.

Ha rajz után készítem el, akkor talán még mindig csinálnám. Még egy gondolatot hozzáfűznék. A minták formálásánál szinte sosem használok mérőszalagot. Ráhagyom magam a szememre. Volt olyan, hogy egyetlen ívet, vagy minta részt, szinte órákig állítottam, mire elégedett lettem vele. Ehhez elég sok türelem kell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.