2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Tiny Whoop (+ FPV)

A Tiny Whoop a megoldás akkor, ha szeretsz drónt reptetni, de főleg beltérben van lehetőséged rá.

[ ÚJ TESZT ]

Történelem

Eléggé egyértelmű, hogy bármennyire is kisebbek a quadkopterek, mint a klasszikus repülők, - persze létezik nagyon kicsi RC repülő - azért az általános méretű gépek nem szoba-kompatibilisek. Még egy Phantommal sem lehet szép légi felvételeket készíteni egy panelban.

Mindig van aki mégis megpróbálja...

Alapvetően kültérre való játékszerekről van szó. Ezek pedig eléggé érintettek az időjárás viszontagságai által. Mit csináljon eme hobbi szerelmese, ha az időjárás nem teszi számára lehetővé, hogy kint repkedjen? Várjon, míg kisüt a nap! Hát keresse a módját a kisebb gépekkel való repülésnek.

Tiny Whoop:
Talán pont egy ilyen gondolat mentén született meg az apró gépek FPV-s etalonja, amit az alapot adó gyártó nem annak szánt. A Horizon Hobby egyik meghatározó alakja az RC piacnak. Valószínűleg ők sem gondolták, hogy ekkorát fog szólni, amikor kiadták a Blade® Inductrix® nevű gépüket.

Az eredeti Inductrix.

Az ötlet, miszerint tegyünk kamerát egy apró gépre, eredetileg Ori Paamoni-tól származik, ám nem ő vitte sikerre a dolgot, hanem Jesse Perkins.

Jesse Perkins a.k.a. Mr.Tiny Whoop

Maga a Tiny Whoop név tőle származik. Az egész 2016 első felében kezdődött. Az első videók után emberek ezrei kezdték Jesse példáját követni és építeni az apró FPV gépeket. Az év végére az ipar is vette az üzenetet, a Tiny Whoop nem is olyan kicsi, hanem jelentős piaccal bíró jelenség. Számtalan cég és bolt kezdte árulni a különböző alkatrészeket. Jesse kicsit elkésett a név levédetésével, eddigre már mindenki ezt a fogalmat használta, gyakorlatilag mindenre, ami kicsi és repül.
Az eredeti recept szerint egy TW quad hasonló formájú, mint az eredeti Blade Inductrix, könnyen építhető és ártalmatlan a környezetére.

Az Inductrixból is készült gyárilag FPV-s verzió.

2017-ben sorra jöttek az egyre újabb alkatrészek, vázak, motorok, repülésvezérlő egységek, akkumulátorok, olyan funkciókkal, mint magasságtartás, OSD (On Screen Display - visszajelzések a közvetített képen). A kész gép még ezekkel együtt is képes 30g repkész tömeg alatt maradni.
Sokan már leírták a kefés motorral szerelt gépeket, mindenki a kefementes gépekre utazott. Ám a Tiny Whoop őrület új erőt adott a kefés gépeknek. Persze mostanra a downsizing ismét olyan mértékű, hogy hasonló súllyal képesek a gyártók kefementes gépeket is gyártani. A költséghatékonyság már más lapra tartozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.