Hirdetés

2021. december 1., szerda

Gyorskeresés

Tidal versus Napster

A Spotify uralja a zenestream piacot, egyetlen igazi konkurenciája az Apple, de mások is vannak a piacon.

[ ÚJ TESZT ]

Felhasználói élmény

Elérkeztünk a legfontosabb részhez. Hiszen lehet bármilyen jó a GUI, ha a hangminőség, vagy a stabilitás a béka alfelét lentről bámulja.

Hangminőség:

Nos, szerencsére mind két szolgáltatás átment a vizsgán, azonban más-más eredménnyel. Kezdjük a jobb eredményt elért Tidallal.

Hirdetés

1411 Kbps. Egész egyszerűen más kategória, mint a 320as OGG, AAC vagy MP3, sokkal tisztábbak a hangok és megvan a „WOW!” effekt. Asztalon. Mobilon nem vettem észre különbséget, igaz itt a standard használatos BT fülesemre kötöttem, így meglepett volna, ha van különbség. Megéri-e a kétszeres árat a lossless stream? Szerintem nem, de ezt mindenki döntse el magának.

A Napster 320 kbps AAC-t szolgáltat, a többi szolgáltató minőségével felveszi a versenyt, de nem jobb náluk.

Playlistek:

A Tidal előre legyártott playlistjei rendben vannak, talán kicsit kevés van belőlük. A blues kínálat például nagyon gyér mondjuk a Spotify-jal szemben.

A Napsternek ugyanez a problémája, de itt sajnos az algoritmus sem gyors, hogy minél hamarabb az ízlésünknek megfelelő zenéket ajánljon.

Kínálat

Ugyanaz, mind két szolgáltató negyven millió feletti számot említ, pontos adat nincs. Az én hallgatási szokásaim mellett nem találtam különbségeket. Rammstein egyiknél sincs.

Családi csomag?

Mindkét szolgáltatónak van családi csomagja, ugyanúgy 15€/6 fő/hó.

Összegzés:

Nem fogok győztest hirdetni. Nincs is győztes, hiszen mind a két szolgáltató teljesen használható megoldást rakott le az asztalra, hogy kinek mi tetszik ízlés dolga. A Tidalnak egyértelmű előnye a veszteségmentes zenekínálat, azonban ez szerintem egy átlagjúzernek, aki a telefonján hallgat leginkább zenét, teljesen irreleváns. Ha megnézzük a Tidal számait, látszik, hogy a fent nevezett átlagjúzer is ugyanígy gondolja. A Napsternek a neve adhatna löketet (tegye föl a kezét, aki majd húsz éve nem használta ;) ), de nem igazán akar működni. A Spotify vagy Apple előnye mára már biztosan behozhatatlan (hacsak nem Amazon az ember neve), így hosszútávon kérdéses, hogy a Tidal, Napster vagy Deezer túl fogják-e tudni élni. Remélem, hogy igen, hiszen semmivel sem rosszabbak, mint a konkurencia, de a reális énem azt mondja, hogy ez nem reális.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, építő kritikádat a hozzászólások között örömmel fogadom!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.