2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermalright versus Zalman II.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az előző cikkemben, amelynek folytatását még az óévben megígértem, arra tennék kísérletet,...

[ ÚJ TESZT ]

Az előző cikkemben, amelynek folytatását még az óévben megígértem, arra tennék kísérletet, hogy a Thermalright Ultra-120 eXtreme hűtési hatékonyságát teszteredményekkel bemutassam, valamint a Zalman CNPS9700 LED további felhasználhatóságát firtassam.

Először is el kellett rendezni a vezetékeket a házban, hogy a szellőzést semmi se akadályozza. Ezt mutatja a következő kép:

[link]Nagyítás

Meg kellett továbbá oldani, hogy a videokártyából a házba visszaszivárgó erőteljes meleg levegő még tuning esetén se nyomja fel nagyon az alaplap és a környező alkatrészek hőmérsékletét. Ezt megoldandó egy 12 centiméteres házventilátort állítottam a videokártya oldalához, amely mintegy kiszívja a meleg levegőt, hogy az ne tudjon az alaplapra visszaáramolni és melegíteni azt.

[link]Nagyítás

Íme még közelebbről:

[link]Nagyítás

Továbbá az 500GB-os PATA HDD elé beállítottam egy 8 centiméteres ventilátort. Mint később kiderült ez hiba volt, mivel a légmozgás pontosan a memóriák, az alaplap és közvetve a processzorhűtő felé irányul és ez a levegő már meleg, mert az alapból is eléggé melegedő Seagate Barracuda HDD-t elhagyva érkezik a memóriák és az alaplap felé. Viszont legalább a HDD-nek jót tett, mivel 40 Celsius fokról 34-re hűlt le a mindennapi használat során.

[link]Nagyítás

Közelebbről:

[link]Nagyítás

Majd nézzük meg, hogy fest maga a hűtő a két ventilátorral, immáron tesztre készen:

[link]Nagyítás

Végül jöjjenek a számok és az eredmények. A teszteléshez Prime95-öt használtam, a feszültségeket a biosban állítottam be, a népszerű SetFSB programot - mivel jelenleg nem a gép tuningképességeit mértem le - nem használtam. A feszültségek Windows alatti mérésében az Everest 4.20 Ultimate Engineer Edition és a CPU-Z 1.42 volt segítségemre.

[link]

Amint látható, a Zalman alacsonyabb magfeszültségek esetén megállja a helyét egy Q6600-al is, de ahogyan emeltem a Vcore feszültséget a biosban, úgy maradt el a Thermalright-tól. Azt azért meg kell mondanom, a tisztánlátás kedvéért, hogy a Thermalright hűtő esetén mindkét ventilátor maximális 1600rpm-en üzemelt. Mivel halknak találtam, ezért nem gondoltam arra, hogy változtassak a sebességen és levegyem a forgási sebességet terheletlen állapotban. Ezen eredmények természetesen eltérőek lehetnek más konfigurációkban, más alaplap, szellőzés, stb. esetén.

Mivel a hűtés kérdése szorosan összefügg a processzor tuningolásával/tuningolhatóságával, ezért a következő cikkemben a Q6600-as processzor tuningolhatóságát fogom vizsgálni, de nem extrém körülmények között, hanem csak annyira, amennyire mindennapi használat esetén egy átlagos felhasználónak elegendő lehet.

Superman aka Demkó Sándor

Előzmények

  • Thermalright versus Zalman

    Már elég régóta gondolkodom egy olyan hatékony (lég)hűtéses megoldáson, ami a viszonylagos...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.