2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Tesco2D CREE XP-E elemlámpa ismertető

Teszkós, olcsó, használható. Mi kell még? Na jó, ennyire azért talán nem fenékig tejföl a helyzet...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, csomagolás

Teszkós, olcsó, használható. Mi kell még? Na jó, ennyire azért talán nem fenékig tejföl a helyzet...

...de a hibák ellenére egészen jó vétel. És hogy miért? Az alábbi bemutatóból kiderül.

Az előző bemutatómban az Olight i3-as elemlámpáról olvashattatok. Annak a cikknek az elejére - az i3-as szempontjából irreleváns, de úgy vélem, mégis hasznos - pár soros kis bevezetőt fabrikáltam, mely a LED-ek fejlődéstörténetét mutatta be röviden, konyhanyelven. Ettől a jó szokásomtól nem szeretnék eltérni, ezt az ismertetőt is egy pár soros kis eszmefuttatással nyitom.

Sokakban felvetődött már a kérdés: mire jó úgy igazán az elemlámpa? Nos, ha abból a mondásból indulunk ki, hogy "a számok nem hazudnak", és hogy Magyarország - legjobb tudomásom szerint - az északi félgömb "közepén" található, életünk alig kevesebb mint felét sötétben töltjük. Ez különösen a téli, hosszabb éjszakákon szembetűnő, amikor már délután 4 óra környékén elkezd sötétedni. Jellemzően ilyenkor még nem fekszünk le, különböző dolgainkkal foglalatoskodunk.

A sötétség egészen addig nem jelent gondot, amíg egy város közvilágítása támogatja látásunkat, viszont ahogy városon kívülre kerülünk, értelemszerűen ez a lehetőség megszűnik. Annak érdemes tehát igazán befektetni egy komolyabb elemlámpába, aki gyakran tartózkodik olyan területen, ahol a közvilágítás rendkívül gyenge, vagy egyszerűen nincs. Jó példák erre a városok külső kerületei, vagy a "kitelepült" munkaterületek.

Úgy gondolom, a fentivel nem mondtam lényeges újdonságot, mégis így, leírva alkalmas lehet arra, hogy rávezessen, van létjogosultsága a civil piacra tervezett erősebb elemlámpáknak.

A termék csomagolása kimerül a termékre akasztott öt darab papírkockában, ezeken különböző nyelveken - többek közt magyarul - fel van tüntetve a "Kezelési Útmuttaó" (így volt rányomtatva), amely - megszámoltam - összesen 13 szó. Így szól: "Az elemek behelyezéséhez csavarja le az elemlámpa végét. A LED égők nem cseréhetőek."

Ezen a kezelési "útmuttaón" szerintem tökéletesen látszik a Tesco filozófiája, mely szerint ha kicsit is bonyolultabb "útmuttaót" adtak volna hozzá, az nyilván több gariban visszahozott lámpát generálna, mivel a sok értetlen ember valószínű nem értené, hogy pontosan mit is kell egy elemlámpával csinálni, és mutogatna, hogy "mer' a teszkó így írta nekem ide". Így inkább nem írtak semmi lényegeset.

Szerepel még rajta a képen látható "300% brighter than a standard bulb", amit én személy szerint nem tudok értelmezni, hiszen azt nem írják oda, hogy miféle "standard bulb"-bal vetik össze (egy izzószálas izzóval szerelt 2D lámpánál nem 300%-kal erősebb, a Maglite 2D-nél minimum 15-20 x nagyobb a fényteljesítménye, ez minimum 1500% lenne).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.