2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Telnet & SSH Putty segítségével

Ma megtanuljuk hogyan kell telnetezni és SSH-zni a Putty segítségével

[ ÚJ TESZT ]

1. Bevezető

A telnet egy olyan hálózati protokol, melynek segítségével bejelentkezhetünk távoli számítógépekre, és parancsokat futtathatunk azon. A telnet ma már kihaló félben van, de még mindig nagyon sok beágyazott rendszer (routerek, NAS-ok, DSL és kábelmodemek, otthoni átjárók stb.) használják a telnetet.

A telnet leváltására hivatott az SSH, mely már egyrészt tikosítja az adatforgalmat köztünk és a távoli gép között, másrészt olyan többlet szolgáltatásokkal ruházták fel, mint például a port átirányítás, tunnelezés stb.

Ma már minden modern készülék rendelkezik webes felülettel, hogy megkönnyítse az alapvető beállítások megtételét a felhasználó számára. Sok esetben azonban csak telneten keresztül bejelentkezve tudunk elvégezni bizonyos beállításokat.

Fontos:

DSL modemek, kábel modemek:

Ezekre a készülékekre bejelentkezni router-en keresztül NEM lehet. Ilyenkor mindig közvetlenül kössük össze a számítógépünket a modemmel.

A DSL modemek többségének 192.168.1.1 az alapértelmezett IP-je.

A kábel modemeknek 192.168.100.1 az alapértelmezett IP-je.

Általában az alapértelmezett IP cím a készülékek hátulján, illetve a kezelési útmutatóban is le van írva, a bejelentkezéshez szükséges felhasználói névvel és jelszóval együtt.

Vigyázzunk: a számítógépünk hálózati kártyájának mindig megfelelő beállításokkal kell rendlekeznie:

DSl modemeknél:

IP cím: 192.168.1.2
Maszk: 255.255.255.0

Kábel modemeknél:

IP cím: 192.168.100.2
Maszk: 255.255.255.0

Routerek, NAS-ok:

Általában az okosított routerek elérhetőek telnet és/vagy SSH segítségével belső és internet csatlakozás megléte esetén külső címről is (a külső elérést engedélyezni kell a router menüjében!).

A készülékek alapértelmezett IP címe itt is a hátlapról és/vagy a kezelési útmutatóból olvasható ki.

Mindig ellenőrizzük, hogy az állomás - ahová be szeretnénk jelentkezni - elréhető-e. Erre a ping nevű alkalmazást szokás használni:

Start menü --> Futtatás --> cmd [ENTER]

A parancssorba írjuk: "ping állomás_IP_címe" majd nyomjunk ENTER-t.

Például, ha az állomás IP címe: 192.168.1.1, akkor így néz ki egy sikeres ping:

Amennyiben "Request timed out", vagy "Destination host unreachable" hibaüzeneteket kapunk, az azért van, mert az állomás nem érhető el, mert nem az az IP címe, mint amit mi gondoltunk; vagy pedig azért mert kábelezési és/vagy beállítási hiba van.

A routerekben, NAS-okban, DSL és kábel modemekben soha nincs letiltva a ping a lokális IP címekről, tehát ha nem megy a ping, akkor nem a biztonsági beállítással van a gond.

Amíg pingelni nem tudjuk az állomást, addig telneten és SSH-n keresztül sem fogjuk tudni elérni őket!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.